@casper
Potpuno tacno, o tome sve vrijeme i pisem i uopste nemam namjeru za dizanjem bilo kakvih tenzija jer te smatram veoma razumnim covjekom. Zakon ponude i potraznje regulise i ovdje sve relacije. Ponuda je u ovom slucaju ogromna. Zahvaljujuci tim fajlasima trziste je preplavljeno ogromnim brojem "muzicara", a samim tim je i cijena proizvoda (muzike) pala u ambis. Da ne postoji taj ogromni broj nadrimizicara (zahvaljujuci napretku tehnologije, koji je po ko zna koji put pokazao kako moze da ima i veoma negativno dejstvo), to jest tog mulja i blatista koje sebe naziva umjetnicima i ponuda bi bila umanjena za dobre dvije trecine, ako ne i vise. Cijena rada jednog umjetnika bi naravno rapidno porasla, u okvirima platezne moci socijalne sredine ali bi svakako bila daleko veca no sto je trenutno i on bi bio nagradjen adekvatno raspolozivim dobrima u odredjenom vremenu i situaciji. Ovo je cista ekonomska nauka koja ne dozvoljava nikakvo nagadjanje jer se radi o postulatima funkcionisanja slobodnog trzista. Da ovo sve svedemo na prostu jednacinu: nestanak nadrimuzicara = adekvatna nagrada umjetnika. Ovdje mislim, kako na te brzopotezne fajlase, tako i na One Man Band virtuoze na tehnoloskim cudima. I jedni i drugi imaju svoje "zasluge" za stanje u muzickoj bransi, s tim sto su ovi prvi neizmjerno vece zlo. Mislim i sam da smo sve rekli sto je bilo vrijedno za reci, tako da ni ja ne vidim opravdanost nastavka diskusije na ovu temu. Svakako je i bila suvisna a za veliki broj, cak i ovdasnjih clanova, vrlo bolna. Istina je uvijek bolna, kaze stara poslovica.
Promijenjeno od tranzit (29.07.2013 u 15:39 sati)
|