Pogresno mislis Sale. Nije najispravniji put (po drustvenim normativima) bezuslovno i onaj koji ce pojedinca uciniti najsrecnijim ili najzadovoljnijim. Mi kao socijalna zajednica samo pokusavamo raznim drustvenim i drzavnim normama i zakonima da usmjerimo ljude na neki "najispravniji" put, naravno onaj za koji mi mislimo da je takav ili opste mnjenje kaze da je takav ili iskustvo ... ili nauka... kaze da je takav. To nikako ne znaci da ce taj put za pojedinca zaista biti najbolji. U ovoj temi je to: srecniji sam i zadovoljniji ako pusim ili ne pusim. U pitanju je samo i iskljucivo sreca i zadovoljstvo pojedinca. Ono sto mi kao institucija, bilo koja da je, mislimo o tome, to je irelevantno. Zivot se zivi, osjeca, poima, iskljucivo u ovom momentu, ni proslost, ni buducnost ne igra nikakvu ulogu. Covjek bitise samo u ovom momentu i on je najbitniji, on je u sustini jedino bitan jer samo on i znaci zivot kao pojam. Ukoliko se pojedinac osjeca srecnim i zadovoljnim u ovom momentu, iskljucivo je to za njega pravi put, bez obzira koliko on nakaradan bio po svim normama koje poznajemo.
Promijenjeno od tranzit (07.08.2013 u 20:27 sati)
|