Videti jedan post
Star 07.08.2013, 21:09   #62
Amater_svirac
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 25.08.2012
Downloads: 11
Uploads: 0
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 20 puta u 20 Postova
Amater_svirac ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard za tranzit-a ali bez svadje i prepirke sada

Tranzit, to je u redu sto ti kazes, ali pusenje ima samo po sebi I neke druge konsekvence, ne samo srecu I zadovoljstvo pojedinca, nije u pitanju samo hocemo li mi kao institucija da osudimo pusenje ili ne iz razloga sto nam se ne svidja miris cigarete, nego postoji tu I neki socio-ekonomski factor: ja sam srecniji I zadovoljniji ako pusim, ali da li je I onaj pored mene koji ne pusi… ili me nije briga, ili ja kupim cigarete, pusim, ok, moj problem, moje pare, a onda dobijem rak pluca... i dalje je moj problem? E vidis nije vise, treba mi lecenje (niko nece nikoga pustiti na ulicu da umre istog trenutka kad dobije dijagnozu raka pluca, nego sledi komplikovana procedura lecenja, zracna terapija, hemio terapija, operacija, pa onda opet hemio I zracna terapija, boce sa kiseonikom, posete lekaru, kucne vizite – dakle ovde ne samo da si vec dao pare duvanskoj mafiji, nego sad pomazes I farmacetusku mafiju ali ovo je neka druga prica). Pa neko sve to mora da plati, a placa niko drugi nego drustvo, tj zajednica, preko razlicitih fonda koji su napunjene na grbacu poreskih obveznika. Sva ta prica o tome da je covek zadovoljan I srecam ako uzme neki svoj put ima nekog smisla ako covek kao jedinka ne pada na teret zajednice (hocu da kupim dobra kola, nema problema evo $100,000, kupim I vozim, hocu da popijem vino iz 1920 I da platim par hiljadarki dolara za bocu, hocu da iznajmim kuravu od $2000 za noc (ne znam sta bi ta mogla da uradi z ate pare al ajd). Za odluku o pusenju moras da imas smernice da ti neko kaze da li je to dobro ili nije, drustveno kontrolisane, jer mnogo kosta. Odluka je na tebe da pusis ili ne da budes srecan zbog toga ili ne, ali pre ili kasnije zbog svoje odluke mnogo kostaces “zajednicu” I zato ce zajednica da ti ogranici gde ces da pusis I da ti limitira pusenje u zatvorenom prostoru, restoranima cekaonicama, bibliotekama itd itd, jer zajednica u ovom slucaju ima puno pravo na to. Po meni ovo bi otrprilike bilo resenje: da svaki pusac potpise dokument kojim se javno odrice bilo kakve medicinske pomoci ukoliko se utvrdi da je u periodu 10 godina posle pocetka pusackog staza dobije neki od oblika kancera koji su direktno povezani sa pusenjem, sto znaci rak pluca I rak zdrela. Mada su I neki drugo oblici kancera dovedeni u direktnu vezu sa pusenjem, za ova dva se vise nego pouzdano zna.
Ja toliko.
Dodato:
iz razloga koji sam naveo gore, ne moze da bude tvoj licni izbog da li ces da pusis ili ne, mislim moze, ali zato moras da otrpis sve anti-pusacke reklame, ispiranje mozda o stetnosti pusenja... sem ako ti neko ne ponudi jednog pomenuti dokument da potpises

Promijenjeno od Amater_svirac (07.08.2013 u 21:11 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
Amater_svirac je offline