To ti meni bas ozbiljno o "pomaganju" na forumu ? Sta drugo radim ovdje ? Mozda bi jedan pogled na moj profil puno toga razjasnio.
Bas radi toga sto kolega ocigledno ne barata materijom kako treba, su i uslijedili moji savjeti, u dva posta u ovoj temi :
Citat:
Originalno postovano od tranzit
Da me ne svhvatis pogresno, to bi moglo i sa G1000 ali ti za to treba dosta iskustva i znanja, a koliko vidim iz tvojih postova, nisi se posebno angazovao na polju upoznavanja instrumenta i mogucnosti koje pruza. Nije to ni obavezno jer bi ti samo da sviras ali ako hoces nesto vise od instrumenta, onda je neminovno da zagrijes stolicu i prelistas prvo manual samog instrumenta, a onda i malo literature o midi instrumentima uopste.
|
...i jos jednom:
Citat:
Originalno postovano od tranzit
Cini se da me slabo razumijes. Da probamo jos jednom. Roland G1000 nije napravljen da bi mogao da sviras na taj nacin, to jest da svira midi file i da ti uz njega sviras solo sound koji pozelis i kad pozelis. G1000 to ne moze, to jest da budem precizniji, moze ali za to ti treba da poznajes taj instrument kako valja kao i midi tehnologiju uopste, a uz to i da poznajes izvjesne "trikove" da bi to sve nekako funkcionisalo...
|
Kako vidis, veoma konkretno sam ga upozorio da je to materija koja treba prvo dobro da se upozna pa tek onda da se krene sa kojekakvim eksperimentima. Za to sve kolega najvjerovatnije nema posebno vremena jer bi da svira, a ne da programira, pa sam mu i savjetovao da se mane toga i da nabavi jos jedan instrument koji bi koristio za solo.
A sad nesto o mogucnosti promjene solo sounda kod G1000 prilikom sviranja midi filea. Ta minimalna mogucnost koju si opisao je toliko nefleksibilna da nije vrijedna ni pomena jer bi se u tom slucaju cijelu pjesmu, sviralo jednim jedinim soundom bez mogucnosti promjene sto je naravno totalno nefleksibilno i na kraju, nebulozno. Ako si vec imao volje i namjeru da kolegi pomognes, onda je to trebalo da uradis detaljnije i do kraja jer je i te kako moguce mijenjati solo sounde na G1000 u toku reprodukcije midi filea i to na dva nacina. Prvi i bolji je upotreba nekog od Program Changera, sto je investicija od nekih pedesetak eura a drugi ne kosta nista ali trazi vrijeme i rad. Posto se radi o midi fileu, cija je reprodukcija strogo vremenski definisana, moguce je na kanalima midi filea koji odgovaraju midi kanalima solo Partova, upisati u toku pjesme, sve potrebne mdi komande, konkretno Bank i Program Change naredbe, kao i razliciti Volume, Panoramu i Efekte za svaku od tih promjena. Ovim putem se, ako treba, mogu za solo upotrijebiti soundi koji su adekvatni soundima koji se inace pojavljuju u doticnoj pjesmi a koji ce se "automatski" pojavljivati na solo Partovima taman onda kada to i treba da se desi. Sve ovo je u sustini vrlo lako uraditi za onoga ko se pristojno snalazi u materiji pa i za kolegu ukoliko se malo vise pozabavi midi teorijom.