De, de... dobro... Snimci su uredu, nista posebno sto bi trebalo da zapadne za uho, a ni posebnih gresaka, znaci prilicno korektno. Uvijek se mogu naci poneki nedostaci ali ti si u procesu ucenja, sto se tice snimanja i miksa, pa mislim da te treba malo ostaviti da se pomucis jer ces sigurno i sam primjetiti gdje se moglo bolje. Mozda neces uvijek znati kako postici to "bolje" ali zato ima literatura, pa je "konsultujes". Konkretno, generalno kod svih snimaka je RMS level dosta nizak, znaci prosjecna snaga signala je manja nego sto bi trebalo da bude... i to dosta manja. To je pouzdan pokazatelj da je miks mogao jos da se podigne, to jest da se malo vise obrati paznja na sto visi level master signala. Naravno da mi je jasno da si se ti pomucio da dobijes sto visi master signal ali kako vidis moglo je jos bolje i jos vise. Ne pisem ovdje o masteringu i levelerima, odnosno maksimizerima, vec o samom miksu koji je ostao pretih.
Izvuci iz jednog miksa maksimum levela i jeste veoma kompleksno i veoma vazno (jer upravo ovo odredjuje finalni odnos signal/sum), a zahtjeva i povece iskustvo. Ti pocni polako i redom. Na primjer, prvo ces svim signalima koji ne trebaju najnizi frekventni band, prilijepiti jedan Low Cut (u zavisnosti od instrumenta, moze se sa tim ici i do 150Hz, pa cak i vise). Onda ces svim signalima koji ne trebaju najvisi frekventni opseg sasjeci visoke Hi Cutom ili Low Passom ondje gdje to vise nije "bolno" za te instrumente. Samo sa ove dvije preventivne mjere ces dobiti bar 3 do 4dB Headrooma za koji mozes podici RMS master signala a uzgred se osloboditi "mulja" iz snimka. Ta 3 do 4dB je veoma puno tako da si samo sa tim vec odradio debelu trecinu posla. Najnizi frekventni opseg radi svojih fizickih osobina, nosi veoma veliku masu signala, pa iako ga u sustini i ne cujes posebno primjetno, on "krade" poveci headroom a samim tim izravno utice na nivo miksa. Poslije toga ti na red dolaze pojedini signali i njihov odnos u miksu jer ce ovim predhodnim mjerama on biti poremecen. Uradi ta dva prva koraka na jednom od predhodnih snimaka i vidjeces i sam koliki su dobici.
|