Hahahaha... dobro si ti izveo matematicku podlogu za odnos izmedju obicnog i Random modusa, medjutim to je tako zaista samo na papiru. Pored toga, ovakvi Random Round Robin algoritmi se upotrebljavaju sa mnogo vecim brojem Layera, recimo od desetak pa na vise. Kod pojedinih kvalitetnih Libraryja, soundi raspolazu i sa po 50 i vise Layera, pogotovo osnovne komponente bubnja kao sto je dobos, bass bubanj, Hihat itd... To su sasvim drugaciji odnosi. Radi toga sam i naglasio u proslom postu, da se sva prica odnosi prevashodno na najkvalitetnije software samplere, koji bez malo, nemaju ogranicenja u broju Layera i ciji koncept dozvoljava i daleko kompleksnije modulacije nego sto je jedan Random Round Robin. Kada se na taj Random Round Robin doda i Random Filter modulacija, pa Random Timing, Random Fine Tune, pa Random Velocity, zatim Random 4-Band EQ, Random Amp Envelope Attack, Random Sample Start itd... mozes da zamislis koliko slozen jedan sound moze da bude, a koliko autentican, upravo radi svih tih moulacija i kontrola po principiu slucajnosti, bas kao sto su one zastupljene i kod realnih instrumenata. Pogledaj pazljivije, na primjer, samo pojedine sounde iz Kontakt 5 Factory Libraryja, gdje su na raspolaganju mnoge od ovih navedenih Random kontrola i to sa mogucnoscu desfinisanja raspona tog "Random", bilo o kojem da se radi. Kako vidis, ovo je jedna sasvim druga dimenzija i nivo sound editinga, pa nije cudo da se, ljudima koji se dizajnom sounda bave profesionalno, hardware instrumenti zaista cine preprostim i totalno nemocnim.
Nemas se potrebe zahvaljivati i kad god mogu i znam da pomognem i objasnim, a vrijeme mi to dozvoli, uvijek cu to uraditi, a pogotovo momcima koji se, poput tebe, iskremo i na pravi nacin interesuju za svu ovu materiju.
|