Shvatam te Branoy, savjetovao bih i sam svima koji rade na Korgovim aranzerima da nabave neku od "sprava" i da "provuku" taj signal kroz nju do miksera. Takva jedna sprava naravno ima i svoju cijenu ali ne toliku da ona ne bi bila isplatljiva. Alternativa, i to daleko fleksibilnija, bi bila propustiti kompletan signal kroz jedan dobro osmisljeni software Channel Strip na nekom Laptopu i dobroj Audio karti. Medjutim, ljudi uglavnom nisu obavjesteni o tim spravama a i kada ih i imaju, ne upotrebljavaju ih kako treba jer i za to treba znanje i iskustvo. Ovo naravno nikome ne treba uzeti za zlo jer ne moraju svi da budu ton inzinjeri, ljudi hoce jednostavno da sviraju a ne da provode vrijeme podesavajuci instrument ili nekakve software rebuse. To je onda zatvoreni ili zacarani krug, iz kojeg nema izlaza. Opet ponavljam, PA3X je veoma funkcionalan aranzer, odlicno zamisljen, veoma profesionalno uradjen (daleko profesionalnije nego bilo koji Yamahin, izuzev starog 9000Pro) ali... sve to pada u vodu kada taj slabasni sound dodje do miksera. Bilo bi nebulozno tvrditi da Korg ne zna da ugradi dobar DA konverter jer ni tamo ne sjede cobani vec strucnjaci, sto su uostalom potvrdili i kod Oasysa, a i kod Kronosa ali je evidentno da stede na tim DA konverterima jer sa obzirom da znam sta stoji u PA3X kao AD i DA konverter, a sta upotrebljava Yamaha, razlika u cijeni samo tih konvertera je nesto preko 400 eura i... to se onda veoma dobro osjeti na soundu. Tu nema price o nekakvom ukusu, to je cinjenica koja se da izmjeriti i potvrditi. Korg znaci svjesno stedi kod svojih aranzera na AD/DA konverterima (oni AD nisu toliko ni bitni ali DA i te kako). Mislim da bi svaki korisnik PA3X, prije svega radi njegove funkcionalnosti i odlicne sinteze, vrlo rado dao i tih 400 eura radi boljeg sounda, medjutim Korg nije nasao za shodno da bi to bio dobar poslovni potez i to ce tako ici vjerovatno i u slijedecim generacijama njihovih aranzera. Nijedan Korgov aranzer nije imao sound koji bi bio i blizu onoga sa Yamahe, Rolanda ili Ketrona. Smatram da oni jednostavno stavljaju teziste na domen Workstationa gdje su trenutno zaista No.1 i to bez ozbiljne konkurencije. Radi toga trpe aranzeri.
|