Ama nisi ti nezahvalan, to te casper malo kaznjava. Ozbiljno sam uvjeren da ces ti vrlo brzo savladati rad sa Sys Ex protokolom i da to nece biti neki poseban problem za tebe. Imaj na umu da u jednom Styleu mozes Sys Ex naredbama editirati cak i solo sounde na desnoj strani (R1, R2, R3) kao i Left sound. Dakle, nisi ogranicen samo na Style trake. Ovo se moze iskoristiti na dosta nacina i time prilicno iscrpiti resurse aranzera. Prije nekih petnaestak godina trazio sam nacin kako da se urade te famozne "terce" na Yamahinim aranzerima i poslije poduzeg razmisljanja i vaganja, zakljucio da se to, kako valja, moze uraditi iskljucivo putem Sys Exa. Trebalo je upisati ogroman broj Sys Ex Stringova po unaprijed konstruiranoj shemi da bi se dobili svi tonaliteti i sve harmonske konfiguracije (bar one koje se upotrebljavaju u balkanskoj muzici), a da to opet bude lako i brzo za upotrebu. Rezultat je poznat, a ovo ti moze biti pokazatelj koliko je "svemoguca" pravilna upotreba Sys Ex protokola, pa sam ti iz tog razloga u jednom od ranijih postova i savjetovao da se ozbiljnije pozabavis Sys Exom a da ostale tricarije ostavis (bar za sada) po strani.
|