Videti jedan post
Star 22.03.2014, 03:04   #32
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od zox2003 Pokaži Post
Tranzit,

Nazalost moram da te razocaram...
Nisi me razocarao jer ne nalazim da je QU-16 kvalitetniji od bilo koje Presonus konzole. Zasto pokusavas da mi dokazes nesto sto je u sustini totalno suprotno. Vrlo dobro mi je poznato sta zna A & H, a sta Presonus da napravi. I jednu i drugu firmu pratim od njihovog dolaska na evropsko trziste. Jednu veoma bitnu cinjenicu si smetnuo s uma. Postoji uvijek faktor covjek u svemu tome, tako da to sto se tebi cini da QU-16 ima veci Headroom i bolje Filtere, to jos uvijek ne znaci da je to i zaista tako. To ti samo tako cujes ili i psiholoski faktor, to ti hoces tako da cujes. Motor Faderi su elegantan Tool ali i dalje samo sminka. Cini se da ekstravagantni dizajn A & H cini svoje, sto nije nikakvo cudo jer upravo radi toga i jeste takav kakav je.

Da se vratimo tom vecem Headroomu, koji ti pominjes, a koji je dakako veoma bitna karakteristika ali ne i jedina jer se tu mora uzeti i Noice faktror u obzir jer je i on dio signala. Po zvanicnim specifikacijama oba miksera to u stvarnosti (bez faktora covjek) izgleda ovako:

A & H QU-16

Dynamic Range = 112 dB
Noice = -89 dB

Presonus 16.0.2

Dynamic Range = 118 dB
Noice = -94 dB

Za poiredjenje sam uzeo samo dva najbitnija parametra koja definisu Headroom. Odmah upada u oci vanprosjecno veci Headroom (za citavih 6dB) kod Presonusa. Tih 6 dB je ogromno u audio tehnici. Ovo ne samo da pobija tvoju tvrdnju da je Headroom kod A & H bolji, nego upravo suprotno. Headroom je kod Presonusa toliko bolj, odnosno veci, da to prelazi granice normalnog iz cega se da zakljuciti da su A & H QU-16 ima veoma "plitak" sound. Inace su Presonusovi uredjaji poznati po svom velikom Headroomu, pa bilo da se radi o mikserima, bilo o audio interfaceima, bilo o predpojacalima i Channel Strippovima. Ovo skoro uvijek ima za uzrok odlicna XMAX predpojacala. Ona su takodje "kriva" i za nevjerovatno nizak nivo Noicea (za tu cjenovnu klasu) koji je za 5 dB nizi od onoga na A & H. Samo ove dvije navedene vrijednosti cine Presonus za citavu klasu kvalitetnijim mikserom od A & H. Ta razlika u kvalitetu, u korist Presonusa, bi postala jos uocljivija, ukoliko bi se pogledale sve karakteristike miksera ali za to nema potrebe jer su i ove dvije vrijednosti i vise nego dovoljne. Ljudi se jednostavno, sve cesce daju prevariti i zaslijepiti jeftinim dodacima ili kompletnim dizajnom i spremni su platiti dosta losiju stvar, skoro dva puta skuplje, sto je neposredan primjer u ovom slucaju. Kvalitet sounda jednog miksera ne cine ni Motor faderi, ni lampice, a ni boja. A & H je rijesio da grdno prevari klijentelu i cini se da je uspio.

Rezime: zadrzi ti ipak taj Presonus jer on zaista ima, za citavu klasu, kvalitetniji sound, samo ti nisi "htio" ili "mogao" da ga cujes, vjerovatno ponesen zaista dobrim dizajnom i pojedinim dodacima (koji nemaju nikakve veze sa samim soundom) na A & H.

Promijenjeno od tranzit (22.03.2014 u 03:13 sati)
tranzit je offline