Videti jedan post
Star 10.09.2014, 23:27   #5
Ace
White Noise

Ace's Avatar

Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
Ace ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ovo sto si postirao nije Spektar (frekvencijski prikaz zvuka) vec samo vizuelni prikaz kako ces pojacati zvuk. To sto je 0 ostace netaknuto, to sto je visoko pojacace se. Recimo 50Hz ces pojacati malo vise na ovaj nacin nego 75 jer je tamo linija visa.....

Ta prethodna slika je tacna, ona govori o frekvenciski raspon a ujedno i tonalni raspon na razlicite instrumente/vokale. Znaci bas gitara i jeste u taj raspon bez ista da diras. Od tih frekvencija jedna ce se javiti kao fundamentalna frekvencija, koja ce biti zavisi koji je ton odsviran (zato je nacrtana klavijatura ispod to). Pored te, pojavljaju se i druge frekvencije oko nje koje definisu zvuk bas gitare. Ti sa EQ menjas jacinu na neke frekvencije i sa time imas uticaj na to definisanje zvuka bas gitare.

Primer ona slika koju sam postavio gore:
Prvi Peak je oko 100Hz, i to mora da bude tu jer je ton G2. To levo ili desno nemoze da se pomeri jer bi tad G2 postao Fis ili Gis. Sa EQ pomeras samo vertikalno, gore ili dole (jace ili slabije)....
Na zadnju sliku koju si postirao imas u zagrade desno, koji frekvenciski raspon sta definise u boju (Toplinu, sirinu, zice itd....)

Mislim da je dovoljno, ne bih da ulazim dublje....
Dodato:
Ponela me diskusija na drugu stranu pa sam zaboravio da dodam jos....
Ono sto muzicari najvise buni je Q factor. Znaci rekao sam to je vrednost koliko jos levo i desno od osnovna frekvencija bude smanjeno/pojacano....
Kako utvrditi vrednost...
za to ima formula koja glasi: Q = f0/(f2-f1)
gde f0 je osnovna frekvencija koja je podesena u EQ a f2 i f1 su gornja i dolna granica do koju hoces da ides.
Preko primer to bi bilo ovako.... Mid freq je 1000Hz recimo i hoces je pojacati 3db. Al hoces pojacati i oko 300Hz vise i 300Hz nize od nje. Znaci od 700hz do 1300hz. U formulu f2 je 1300, f1 je 700 a f0 je ona osnovna 1000. Znaci Q= 1000/(1300-700) a to je 1000/600 ili 1.66. Znaci Q factor stavis 1.66 i sa time si pojacao od 700hz do 1300hz

Promijenjeno od Ace (10.09.2014 u 23:43 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
Ace je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio Ace za ovaj koristan post:
sinisa (10.09.2014)