Videti jedan post
Star 14.12.2014, 21:23   #25
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 336 puta u 312 Postova
nesaband ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od makso68 Pokaži Post
Ja se u potpunosti slažem sa skoricnikom.Samo ću vam to dočarati kontrapitanjem:
Da li advokat smije raditi bez licence advokatske komore,ili stomatolog bez licence udruženja stomatologa.Kod nas u R.Srpskoj postoji udruženje ERS(Estrada Republike Srpske),koje organizuje polaganje i izdaje licence.Naravno da muzičari sa diplomom Srednje muzičke škole i Muzičke akademije dobivaju licencu bez polaganja,a ostali polažu pred stručnom komisijom.Druga stvar,udruženje vam ne traži posao nego tržište.Ko je kvalitetan redovno radi.Pa ne traži ni advokatska komora posao svojim članovima..Pozz...
Makso,diploma muzicke akademije i srednje muzicke skole nisu merodavni da neko moze da se bavi estradnim poslom pa ih samim tim ne kvalifikuje da ne bi morali da polazu nikakvu audiciju pred strucnom komisijom.Slazem se sa tobom da trzste odredjuje ko ce imati posao a ko ne,ali bas sa tim trzeistem zakonska regulativa nije uredjena na ovim prostorima bivse Jugoslavije,sem u zemljama koje su usle u EU,za njih ne znam.

Dacu ti bas na tvom primeru sta je to nelojalna konkurencija.Nekada dok su vladali neki zakoni estradne kuce su bar ovde u Beogradu vodile racuna o tome.Naime,postojale su u to vreme Udruzenja muzicara i estradna udruzenja koja nisu bili jedna celina.Udruzenja su u to vreme imala ulogu da rade ovaj posao koji se sada naziva izdavanjem licenci posle polozenog strucnog ispita pred komisijom,a etradna udruzenja su se bavila poslom koji danas rade tkz. menadzeri,s,tim sto su te estradne kuce od drzavnih organa dobijale dozvole da bi mogle da se bave tim poslom.
U to davno lepse i uredjenije vreme etradne kuce su se u jednom delu svog posla bavile i sklapanjem ugovora izmedju muzickih grupa i restorana,hotela.U drugom delu su se bavile organizovanjem velikih koncerata,turneja poznatih pevaca itd itd.U to vreme postojala je posebna poreska osnovica za muzicare kojima je to bila jedina delatnost od oko 45 procenata na neto sumu za sklopljen ugovor i postojala je druga,veca poreska osnovica za muzicare kojima to nije bilo osnovno zanimanje i koliko se secam za takve muzicare se placalo na neto sumu oko 75 procenata.Na taj nacin su se stitila prava muzirara kojima je to bilo jedino zanimanje.Da skratim Makso,recimo muzicari kao sto si ti i kojimaje to dodatno zanimanje i nije osnovni prihod za zivot su bili vise oporezovani bas iz razloga te trzisne konkurencije o kojoj ti pricas.Uvek se znalo da onima kojima muzika nije jedini izvor prihoda nego im je lep hobi i vrlo isplativa zarada pogadjaju tezge za manje para nego mi koji zivimo od toga.E,a ovo danas je pravi divlji zapad,ne zna se ni ko pije ni ko placa.Bitno je samo da namaknu sto vise para nekakva raznorazna udruzenja koje je ko zna ko osnovao i na taj nacin puni svoj dzep.

Ja poznajem mnogo muzicara koji taksiraju,lekari su,profesori po skolama,itd i koji naravno muziku shvataju i zaradu od nje na sasvim drugaciji nacin od mene,sto ne znaci da ih ja osudjujem zbog toga.....cak naprotiv....ko je meni kriv kad se bavim samo muzikom i to mi je jedini izvor prihoda.

Toliko od mene ...cisto da se zna zasto sam protiv izdavanja i placanja licenci...