Tema: Roland BK-9
Videti jedan post
Star 04.04.2015, 20:36   #3
SMusic studio
Vredan član društva

SMusic studio's Avatar

Registrovan/a dana: 23.05.2014
Mjesto: Srbija
Downloads: 5
Uploads: 0
Rekao HVALA: 28
Zahvalili mu 36 puta u 27 Postova
Instrumenti: Yamaha NP-V80, Digitech VL3D, Roland BK-9
SMusic studio ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ne,ne, nismo se razumeli...
Cenim tvoje mišljenje i sigurno da bubnjevi mogu bolje da zvuče. Pravo da ti kažem, ja na doboš nisam ni obratio pažnju, moj snimak je prikaz efekata boja u partovima UP1,UP2 i LWR. Zato sam i napisao da ritam nisam ni dirao jer mi je ovde najmanje bitan, kao što je i sviranje sa neispravljenim greškama. Na kraju i aranžman je nesređen skroz i fali još jedna solo deonica, ali ovo nisam zato okačio, već samo zbog podešavanja efekata za real partove.

Druga stvar, u BK-9, koliko sam ja pročitao, ima i drum setova iz SRX proširenja iz predhodnih serija (G70 i E80). Roland sve boje i setove iz predhodnih modela uvek zadrži i u novim modelima. Tako sam u VA7 imao sve dotadašnje boje koje je Roland ikad napravio (ukupno 3649 iz cele E,G i VA serije). Obzirom na to, ne moram da farbam trenutni doboš, mogu jednostavno da ga zamenim sa drugim - boljim. To me tek čeka da radim, mašinu imam tek 20-tak dana. Bitno je da ima u njoj sve to što bi trebalo i da može da se sredi po želji.

Moje sledeće pitanje je:
preporuka za setovanje MASTERING TOOLS-a, konkretno kompresora.
(EQ mi je poznat)

Znam da to najviše zavisi od prostora, zvučnika, ozvučenja i da je takođe individualna stvar, ali ja čisto sumnjam da kad neko ode na svirku tamo na licu mesta podešava na klavijaturi EQ i COMP. U 99% slučajeva se finalna podešavanja na licu mesta rade samo na mixeti, a klavijatura se donosi na svirku već sređena kod kuće.
Zato me zanima kakve korekcije i korekcije čega su se pokazale u praksi najkorisnije kod COMP, da ne bih ja sad pretumbavao sva setovanja i opcije po masteringu, jer obično na kraju ne znam više gde sam šta promenio.
Opet kažem, stvar je ukusa, ali čisto neke smernice i osnove oko toga, jer do sada to nisam imao niti radio na predhodnim klavijaturama.

Možda sam malo već i dosadan, ali moram da pitam, ovo je sve novo za mene, a vidim da može da se uradi svašta sa ovom spravom. Druge teme nema za ovakva pitanja jer je baš malo Rolandovaca,a posebno BK-džija.