Tu je i najveća greška KORG(ovaca) što su svi kopirali iste setove jedan od drugog, a neko je to pravio po svom ukusu, svom uhu i što je najvažnije za određeno ozvučenje, pa posle "kako se kod mene to ne čuje kao kod onoga?"
Došlo je vreme da nema više univerzalnih setova i postavki koji se samo presnimavaju, nego, bato moj, sedi i napravi za sebe ono što želiš.
Naravno, ovo važi za one koji stvarno žele da imaju neki svoj zvuk i svoj stil i pre svega, koji umeju to da naprave, a takvi su, nažalost retki i u manjini.
Sve današnje novije klavijature, bez obzira na proizvođača, to imaju i mogu da se drastično zvučno modifikuju. To većini ne odgovara jer je ostala navika "uključi i sviraj" i to ponekad i mene muči. Sav materijal koji sam godinama svirao i provlačio kroz razne Rolandove aranžere sad zahteva dane i dane sređivanja i prilagođavanja, a što je najgore, na kraju misliš da to ipak može i bolje, pa onda stalno prepravke, prepravke, prepravke...nikad kraja.
Po meni je jedino sada bitno da imaš kvalitetnu osnovu, tj. dobar i kvalitetan fabrički sempl kao polaznu tačku, koji Roland definitivno ima, a za sve ostalo čuće se koliko si dobar majstor kada to upakuješ u finalni proizvod - pesmu.
Nervira me samo što više vremena sada provedem na sređivanju klavijature nego na samom vežbanju sviranja, ali tako valjda mora (valjda?)