Videti jedan post
Star 18.01.2016, 00:34   #9
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Za Srbiju ne znam. Odnesi kod servisera, on bi trebao imati "kanale" dobave. Neka ga otvori pa će vidjeti, možda ga može "zakrpati". Vidjet će o kakvom se oštećenju radi pa ćeš tada donijeti odluku.

Ovo što je uredno radio noć prije ne mora ništa značiti. Recimo da se prilikom baš tog (zadnjeg) gašenja dogodila situacija da zvučnik nije bio stišan, a na mixeru je stisnut power off. Tom se prilikom može dogoditi pomicanje membrane u toj mjeri da je špula izađe potpun van svog dosjeda i pri povratku zapne za rub magneta. U stvari ovaj tip zvučnika nema magnet u kasičnom smislu ali je ovakav šok ima isti negativan učinak. I djelomično se ošteti materijal (papir) na kojem snalazi namotaj i izgubi se pravilna kružnica špule. U tom slučaju zvučnik radi, špula se kreće ali istovremeno zapinje za rub "magneta" i zato čuješ ovo grebanje. Kada pristisneš membranu, izbaciš iz centra špulu i ona ne grebe. To su samo moje predpostavke,a vjerojatno su točne. Ako pustiš da ovakav zvučnik radi neko vrijeme, namotaj će se grijati i .... prije ili kasnije potpuno spaliti.

Baš se raspisah. Zao mi je što ti se to dogodilo, valjda zato. Imao sam davno, davno slično iskustva pa sam dobro proučio "gradivo". Ali tada sam sam motao neke stare EI Niš zvučnike. I radili su neko vrijeme ....

Promijenjeno od casper (18.01.2016 u 00:37 sati)
casper je offline   Reply With Quote