Vredan član društva
Registrovan/a dana: 17.02.2015
Mjesto: Sarajevo
Downloads: 29
Uploads: 0
Rekao HVALA: 18
Zahvalili mu 17 puta u 17 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros 5-SOLD, Yamaha Montage 6, Trans Audio Sound Module/Workstation, Yamaha CS1X, Korg N364
|
Yamaha PSR-S670/S770/S970 i A3000
Slazem se s Casperom, oba aranzera su dobar izbor. Slazem se i da je bolje balansiran PSR "out of the box" nego Roland EA-7. Stilova za Yamahu ima koliko hoces, s tim da je vecina tih stilova do kojih se moze doci online pa..onako. A posto tek ucis, svaki ce dobro doci da upoznas materiju. Takodje vjerovatno i znas da je taj Roland prvi njihov aranzer sa semplerom, dok Yamahe, cak i nize klase, to imaju standardno. Oba imaju svoje prednosti i mane, bez daljnjeg. Ono sto je vazno napomenuti tebi kao pocetniku, jeste to da manipulaciju sa semplovima na Yamahi moras raditi na racunaru, i sve sto ima veze sa tim "farbama" radi se u racunaru. Dakle skidanje farbi s neta, import u softver, stimanje, ubacivanje u klavijaturu, sve. Dok Roland sve sto treba za narodnu muziku ima u sebi, fabricki, od farbi do stilova. I vise nego dovoljno za pocetak, narocito za narodnu muziku. Po meni - jako bitno. I to jako lijepo radi, nasi ljudi iz regiona su se potrudili, i skidam im kapu. Nemas potrebe lutati po netu, sve je tu, unutra. Sam editing kako custom voice-a, tako i bubnjeva i stilova, je na Rolandu daleko, daleko ispred Yamahe. Naravno, sve se na Yamahi da izvesti, ali opet zahtjeva racunar, i opet ne postoje neke stvari. Cak ni na top modelima. Zadnje sto bih preporucio nekome ko uci da svira, je da jos mora biti zakovan za racunar da bi na klavijaturi radio i experimentisao po svojoj zelji. Neko ko je zeljan znanja, uz ovoliko materijala i tutorijala na internetu, napredovace jako brzo. A sto brze napredujes, to ces prije probiti svoje barijere i traziti vise i od sebe i od instrumenta. I tu ces udariti glavom u zid, jer Yamaha smatra da od njihovog zvuka nema bolji (ma nemoj) i postavljaju ogranicenja ili potpuno izbacuju funkcije koje su pod MORANJE za aranzer, i samim tim limituju mogucnosti korisnika. I ja se sa tim apsolutno ne slazem. Kao sto sam rekao, na Yamahi se sve moze uraditi, samo je to cesto put koji ja za pocetnika ne preporucujem. Ima dosta videa o psr s770, pregledaj. Imas i citav niz video tutorijala o Rolandu na Yt, gdje je jako detaljno objasnjeno mnogo stvari, sta sprava nudi, i sta moze. Na tebi je da odlucis sta ti treba, i sta da odaberes. Obje su dobar izbor. Sto Casper rece za prodaju - ovdje u Bih, ni ne postoji trziste za Psr, bar koliko sam ja pricao sa ljudima. A pricao sam sa mnogo ljudi, kolega, klavijaturista. Kad se kaze Yamaha, misli se na Tyros, ili na Motif. Psr - mrka kapa. A u EA-7 su uprte mnoge oci, sa svih strana. I to nije bez razloga. Sve ostalo je na tebi. U svakom slucaju, zelim ti puno srece, i ne odustaj. Svaki se trud isplati. Sretno
Sent from my iPhone 6S using Tapatalk