Slažem se za SPL, zato sam i napisao u postu prije
Citat:
Ali ja bih i to zanemario.
|
Nema ovdje potrebe, a niti svrhe ulaziti u raspravu o načinu djelovanja koji se odnose na definicije pojmova line array vs. vertical array. Bose je ovaj "mali sistem" odradio u okvirima tehnički mogućeg array-a i naravno da se ne može uspoređivati s velikim sistemima toga tipa. Razlozi za to se prije svega nalaze u samoj konstrukciji i postavljanju zvučnika.
S druge strane, i ti sam vrlo dobro znaš da su upravo ovi srednji/visoki ključ pravilnog širenja zvuka. Možemo samo nagađati o kojim se frekvencijama radi i kako je to Bose tehnički riješio u modelu F1 ali jedno je sigurno, ovaj se sustav niti približno ne može uspoređivati s klasičnim PA ozvučenjem. Naravno kada govorimo o istim gabaritima i približnim snagama.
Dovoljno je samo reči da s ovim ili sličnim sistemima zvuk širi bolje i pravilnije u prostoru. Kod ovakvih sistema je na minimum smanjen "problem" koji ima klasično PA ozvučenje da ljudima koji stoje ispred zvučnika otpadaju uši, a oni na dnu sale samo čuju brujanje basa.
Naravno, ne očekuje se da će svakome muzičaru odgovarati ovakav pristup i sound koji "ne ubija" i "ne trese đigericu" gostima. Kada stvari pogledamo iz aspekta slušatelja ili muzičara koji ima pravilnu percepciju dobrog zvuka, onda su ovi i ovakvi sustavi neminovno budućnost.