Videti jedan post
Star 20.03.2008, 10:16   #2
kreso
Šerif

kreso's Avatar

Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
kreso befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Davno sam pisao na ovom forumu, no nije mi teško iznjeti svoje mišljenje ponovo.
Najbitnija je svirka. Znači kako češ neku pjesmu odsvirati. Da li će boja biti orginalna, slična il neka druga uopće nije važno. Bitno je da je svak od nas kao svirač individua i umjetnik za sebe. Iskažite svoje znanje i osječaje kroz ono što imate.
Mislim da previše robujemo i ovisimo o tim hebenim bojama i samplovima. Pogotovo je jako nepoženja ovisnost o JuVe bojama, koje su standard od prije 10-15 godina, a u to vrijeme su jadni Casio, DX i npr KORG M1 ili T3 bili plafon. Čudno mi je da kako večina vas ovdje nije svjesna da novije mašine i novije tehnologije su sposobne proizvesti puno lijepše i kompleksnije zvukove od "zujalica".
Tako je i sa ritmom. Naravno da je poželjnije imati što orginalniji live drum i prateče instrumente u aranžmanu jednog styla, no ako se čitav svijet miri s tvorničkim postavkama nekog ritma, zašto onda baš mi tražimo dlaku u jajetu ? Odavno sam shvatio da niti KORG Pa80000 nit Yamaha Tyros 100 nit Roland E-8000 ... ma niti jedan aranžer nikad, i ama baš nikad neče proizvest takav osječaj i fakt kakav stvori bend od 4-5 članova s orginal live instrumentima. Aranžer je samo pristojna ali jadna zamjena za naše potrebe.
Da li je bolji PSR3000 ili Pa500 je lični ukus i stvar odabira krajnjeg korisnika. Ja bi rekao E-50. Eto da okrenem i ja pilu naopako. Pogotovo ako je čovjek radio do sada na Rolandu onda će svakako bit zadovoljniji s Rolandom. I kad malo bolje razmislim sampleri su sve manje potrebni. Tvorničke boje su postale toliko vjerne da uz male izmjene savršeno zvuče. Eto primjerice ja na flash kartici na Pa80 koristim svega 8 samplova i live drum koji mi btw uopće nije potreban na svim ritmovima.
Malo se zamislite koliko stvarno korisnog vremena (kojeg istina svi imamo malo) utrošimo na uvježbavanjei svirku a koliko na ušminjkavanje, sređivanje ritmova, boja, samplova i sl pizdarija. Na kraju je rezultat mizeran. Boja ili sample za dotičnu pjesmu popularna je manje nego što smo utrošili na izradu iste. Žalosno al istinito.
kreso je offline   Reply With Quote