Videti jedan post
Star 09.04.2018, 19:43   #865
alejandro
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 02.04.2018
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 3 puta u 3 Postova
alejandro ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od casper Pokaži Post
Poznavanje instrumenta je osnova da bismo mogli kvalitetno razgovarati...
Štovani kolega, sve što sam napisao je istinito i sve sam obrazložio ljepo u mom prethodnom postu argumentirano.
Ono gdje sam pogriješio sam podvukao, jer ste bili u pravu da se mogu loadirati style-ovi sa USB stick-a, no sve ostalo naprosto griješite i ljepo vas molim da vas to ne vrijeđa štovani kolega, moje namjere nisu u tom smjeru.

Što se tiće razloga za EQ na svakoj drums components i kako zvuči svaka klavijatura ponaosob, to je odista druga tema štovani kolega i smatram da nije u redu i nije pošteno od vas prebacivati naš razgovor sa tehničkih karakteristika na lične okuse i šta svako od nas voli, ne voli, smatra ili vjeruje, jer ja sam isključivo govorio o brojkama i mjernim jedinicama u pokazivanju da se mogu ove dvije klavijature porediti vrlo validno.

Ako želite ući u tu kompleksnu temu kako koja klavijatura reproducira zvuk, kako sabira kanale, na koji način radi AD i DA konverziju i u kojoj rezoluciji radi interni mixing i summing, ja vam stojim na raspolaganju kao dugogodišnji audio engineer koji je radio po studijima cijeli svoj život i po cijelom svijetu. Moja su znanja u tom polju velika i predlažem vam štovani kolega da otvorite temu u kojoj ćemo vi i ja moći svim ovim ljudima ljepo argumentirati sve što ste pomenuli.

Cijenu sam lepo napisao, $4500 što je čak i manje od cijene od 3800 Eura koju ste naveli štovani kolega. Ako uzmete današnji kurs Euro to Dollar cijena od 3800 Eura je circa $4682.11, što je i više od cijene koju sam ja rekao.

Štovani kolega @Casper, primećavam da vi ovo doživljavate pomalo religiozno i da vas ovo vrijeđa na ličnoj osnovi.
Ja vas uvjeravam da nema razloga za to, meni nije namjera da vas skinem sa trona na kojem ste ovdje, jer shvatam da ste vi jedan znalac i da od vas ljudi imaju što naućiti. Samo napred, vaše znanje je uvjek dobrodošlo, no nemojte da vas moje znanje ugrožava, zaista nema nikakve potrebe za tim.
Također, kao da vas vrijeđa činjenica da nešto sa Yamaha aranžerima nije savršeno, što odista zvuči kao da ste fanboy, no ja sumnjam u to i vjerovatno ste danas loše volje pa mi se pričinjelo.
Ja vas samo ljepo molim da ne spuštamo našu tehničku priču na lične predrasude i preference. Hajmo govoriti samo o brojkama i mogućnostima, jer ja nisam fan Roland, Korg ni Yamaha. To su tvrtke i mi za naš novac biramo našu kupnju i moj post o Genos-*u i E-A7 je isklućivo iz ugla mojega džepa i mojega novca i šta dobijam za njega.

@Landison

Štovani collega vi ste dakako u pravu i dozvolite da se složim sa vama, kada otvorite kutiju sa E-A7 i sa Genos-om vi jasno vidite da su u pitanju dva instrumenta različite cjenovne grupacije.
Iako su oba od plastike i E-A7 ima čak ljepi aluminium umetak u sredini, Genos-om dominira veliki i ljepi display, sliders sa lijeve strane i knobovi razni, kao i ljepe i kvalitetne tipke. Imate tu i više ulaza i izlaza kao što ste bili radi reći u ranijem postu.

No tu ne prestaje taj utisak koji ste vi imali, ja se sa vama slažem štovani kolega. Iako je E-A7 spreman za sviranje nakon par sekundi loadiranja OS-a i pune memorije što ej za svaku pohvalu, Genos-u treba nešto duže vremena, jasno je da su ta dva instrumenta cjenovno drugačiji kad riješite poslušati ono što je svaka tvrtka pripremila svojim customer-ima i ono što vi u startu čujete, a to je neubjedljiv prvi style u E-A7, ne tako pažljivo namješteni odnosi, jedan style slabiji, drugi jači, drums setovi ne baš ubjedljivi, onda OTS koji je u najbolju ruku osrednji, a onda i displays koji su u najboljem slućaju iz 1990. godine.
Sa druge strane Genos briljira onim što je tvornički u njemu pripremljeno, styles, OTS, Movie styles, EDM styles i sve ono što je Yamaha kao tvrtka pripremila kako bi korisnik imao taj WOW factor.
Sve ste vi u pravu štovani kolega i ja vam na tome odobravam I slažem se sa vama.

No, ono što ja sve vrijeme govorim je sve nadalje od tih vaših pola sata probavanja, ono šta se desi kad prođe taj WOW factor koji je za vas Yamaha kao tvrtka lijepo pripremila. Vi kao neko sa Balkana morate pripremiti style-ove, Registration, onda sve što morate loadirati kako biste radili ovdje a tu onda Genos gubi svoj WOW factor, no iako i dalje briljantni aranžer, to ću podvući da ne pomislite pogrešno da je Genos dalje loš, naravno da ne, no Roland poćinje briljirati u brzini editiranja, u količini dostupnih funkcija da sve sredite po svom ličnom okusu, da prilagodite razne style-ove sa raznih mjesta na jedno i ujednačite sve što vam treba i sredite za sviranje. Jednom rječju, iako je Genos dobio drums editing od PSR napokon i rješio uz portamento neke od osnovnih problema koje su na ovim prostorima Tyros customeri imali, Roland i ima dalje snažniji i brži editing, ono što ga čini vrlo interesantnim i moćnim, uz kvalitetnu reprodukciu zvuka, sempliranog materijala i naćina na koji radi EQ i DSP. To sve je iz Fantoma prešlo u E-A7, u to budite uvjereni.

Zbog toga ja vama ponavljam štovani kolega, možete sa mirom porediti E-A7 i Genos, jer su obje izvrsne klavijature. Postoje zvučne razlike, no one su samo razlike u karakteru zvuka kada govorimo o onome što je štovani kolega Casper pomenuo, reproduciranju zvuka i DA konverziji, kao i o summing-u, ne može se reći da jedna to radi bolje od druge, naprosto su drugojačije.
I ja sam ponavljam, u redu je što vi preferirate Yamahu Tyros 3, to je dakako izvrstan aranžer i dalje, moje osobno mišljenje je da je to najbolji Tyros za najmanje novca, no ja nisam zaljubljen u bilo koju tvrtku, ja volim raditi sa brojkama i mjernim jedinicama kao što ste mogli zamjetiti.
Zato ja vama štovani kolega kažem, ja sam veoma pošten i iskren kada velim da mi Genos odista nije potreban i da E-A7 uz PSR meni daje sve ono što ja želim. Nemojte suditi o meni kroz vašu prizmu, vi i ja smo drugojačije osobe i prirodno je da mislimo drugojačije.
Na isti način vi ste riješili zadržati Tyros 3 u vrijeme kada je ta klavijatura stara već 10 godina, no ja vas ne nazivan neiskrenim i nepoštenim. Toi je vaša odluka i vjerujem da je validna.

Štovane kolege, ja se ispričavam ako nekoga moje pisanje vrijeđa, jer čitajući malo vaš ljepi forum shvaćam da se ljudi ovdje pomalo lično vezivaju sa svojim instrumentima. Štovane kolege, to je samo alat za rad, klavijatura nije ništa bez vašega ljepoga sviranja i muziciranja, s toga nemojte se vrijeđati zbog činjenica da neki instrumenti nešto imaju a nešto nemaju, to je naprosto naša relanost i mi u njoj tražimo kompromise u kupnji instrumenta. Zato je normalno da svaki od nas nađe neki drugi kompromis i nema tu mjesta ni ljutnji ni zamjeranju jer smo svi mi razlićiti, uživajmo u našim instrumentima jer ovo nije bojno polje, već kolegijalni forum za druženje i razmjenu znanja.

Što se tiće E-A7, ima naravno stvari koje su loše na njoj i koje mi se ne dopadaju, podvuću i to da neko ne pomisli da propagiram da je E-A7 savršeni aranžer, oh daleko od toga. No ako nekoga zanima neka pita biću rad odgovoriti kao i dosad.
Dodato:
Citat:
Originalno postovano od g800 Pokaži Post
@ alejandro

pa kolega gde si ti do sada da cujemo jos sta oko ea7 sto nismo znali da uopste postoji [emoji16]...
Štovani kolega, pitajte sve što vas interesira, ja ću sa zadovoljstvom pokušati odgovoriti u skladu sa svojim znanjem i mogućnostima.

Promijenjeno od alejandro (09.04.2018 u 19:57 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
alejandro je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio alejandro za ovaj koristan post:
Otpisani-EA7 (10.04.2018)