Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
|
Apsolutno se slažem sa Casperovom tvrdnjom da smo mi koji radimo tezge prije svega zabavljači, pa tek onda muzičari, svirači. To je ono što sam ja mnogo puta pokušavao objasniti nekim svojim prepotentnim kolegama, koji misle da su Zdravko Čolić ili Mišo Kovač jer sviraju u svatovima ili u nekom kafiću.
Ne, nikako, ja često kažem da imamo istu funkciju kao i konobari. Kao što konobaru naručuju pivu, vino, rakiju ili sok, tako i od nas naručuju pjesme i na kraju krajeva, konobari su zaduženi da je gostima u svatovima/kafiću boravak ugodniji, kao što je uostalom i nama. Tu daljnje priče nema to je sve tako.
Kao što rekoh, ne osuđujem ni najmanje bilo koga koji koristi transpoze funkciju, niti nekoga što radi na midi fajlove ili matrice.
Koliko puta dođem u situaciju da na akustičnoj svirci umjesto da neki solo odsviram onako jednoglasno, bogato, sa svim ukrasima i trilerima, ja to zbrljavim u tercama, čisto onako da je punije i da se glasnije čuje. Koliko puta se na takvim akustičnim svirkama umjesto da dikcijski lijepo izgovorim tekst i tonski korektno otpjevam pjesmu kako treba, da izvinete "dernjam k'o vo". Zato što je tezga jednostavno takva. Ljudima samo treba što glasnije, brže i veselije da ih vozi, mada se trefe i tezge koje su sušta suprotnost od toga, ali složit ćete se jako su rijetke i svaki pravi muzičar živi za takve momente i napune mu baterije.
E sad, kao što moj jedan kolega reče, ako tebi smeta što se tako na tezgi treba svirat i pjevat, onda ti fino idi u komorni orkestar i sviraj. Mnogo je kolega koji gone taj inat pa rade suprotno, glume finjak na krkanskoj tezgi, ali zato ih nema nigdje na mapi. A još je više onih kolega koji non stop kukaju kako su tezge neizdržljive, ali džaba, draža kinta i dnevnica...