Videti jedan post
Star 17.06.2018, 16:56   #3
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 344
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od Alen P Pokaži Post
Caspere, koliko ljudi bi u zatvorenom prostoru mogao pokriti s dva takva stupa?
Sinoć sam odsvirao svatove sa 150+ uzvanika. Kao što sam predpostavio, sa 2x MAUI28 G2 sam to odradio bez problema. Ostalo je još snage ali ne bih mogao procijeniti koliko. Zašto nisam mogao napraviti procjenu? Sustav ima karakteristiku da potenciometri ne pojačavaju linearno. To vrijedi za ulazni signal LINE LEVEL kao i za potenciometar MAIN LEVEL. Što je pozicija potenciometra bliže maksimumu, potreban je manji pomak za isto pojačanje. Primjera radi, svirke sam do sada odrađivao s položajem na pola (12 sati) jer nije bilo više od sto ljudi. Sinoć sam u većoj sali i s više ljudi MAIN LEVEL okrenuo udesno i na slici možete vidjeti njegovu poziciju (donja slika). Recimo da je ona na 2 sata (znam da neke iritira usporedba položaja pota sa satima ali ponekad volim biti malo zločest ) Veći dio večeri sam odradio na tom volumenu. Za 20-tak dana ću biti u prilici odvrnuti do 4, skoro do pred kraj, pa se nakon toga javim sa izvještajem.
Po mojoj procjeni vrh bi u nekim prosječnim uvjetima svirke bio do 300 ljudi. Zašto sam tako optimističan? Zato jer je pri ovakvom pojačanju (sa 12 na 2 sata) sustav i dalje radio čisto i bez najmanjih znakova da ulazi u kliping. Tim više, na trenutke su indikatori na mixeru ulazili u crveno područje ali MAUI 28 je radio i dalje kao da to "ne osjeti". Indikator LIMIT se uopće nije palio, a on je "prva crta obrane" nakon što se uključuje PROTECT. Ako pogledate sliku, primjetit ćete da je potenciometar SUB LEVEL ispod polovice. Njime određujemo koliko će biti omjer bas zvučnika u cjelokupnoj zvučnoj slici. Odlično je to riješenje jer ovisno o prostoru i tipu svirke možemo u startu odrediti količinu basa. Kod mene se pokazalo da je ovakva pozicija optimalna, bez obzira dali sviram tiše ili glasnije. Možda će ga trebati pojačati kada se postavim na otvoreni prostor? Bitno je da još "ima prostora".
I na kraju samo nedostaje odgovor na postavljeno pitanje, može se sa sigurnošću pokriti 200 gostiju. Mislim da je to sasvim dovoljno manjim formacijama muzičara. Ako ipak netko želi više, jače i (možda) kvalitetnije, morat će izdvojiti barem dvostruko više novaca za to.
Grafički Fajlovi
File Type: jpg MAUI Main level.jpg (91,9 KB, 205x skinuto)
Highslide JS
casper je offline   Reply With Quote
Ćlan 3 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
MercedesBenz (17.06.2018), tonijo (17.06.2018), Zoran Jazzbass (28.06.2018)