Bok Toma !
Weltmaeister Cantus IV je kako si reko solidna harmonika. Ima reskiji ton i daleko je po zvučnosti od jedne Dallape i Guerrinia. No za te pare bih radje preporučio jednu Paolo Soprani harmoniku. Barem prema nekim mojim statistikama i pokazateljima u oglasnicima je skiplja jedva 100 - 150 eur-a a razlika je nebo i zemlja. Weltmeisterica kao i sve njemačke i quazi njemačke harmonike imaju dublji štim tipaka tako da je na svima odsvirati neko brže kolo ili drmeš samoubojstvo za prste.
A da bi ti neki majstor poplitio tipke, vjeruj mi da će u najboljem slučaju ako i supije da to dobro i uradi masno i naplatiti, jer se plićenjem štima tipaka na harmonici da itekako razhebati ravnina oktava (u fizičkom pogledu).
Ako su Dallape i Guerrini Mercedes i BMW među harmonikama, ostale talijanke Pasat ili Audi, tada ti je jedna Weltmaeisterica nešto ala Opel Astra ili Ford Focus. Znaš što mislim reći. Dobre su, solidne ali nisu baš trajne i za prevelika očekivanja. Ako imam para ja rađe vozim mečku ili bemburu
Neka mi kolege s foruma ne zamjere zbog ovakvog tipa usporedbe, ipak smo mi muzičari a ne vozači.
Ja ti još uvijek rađe preporučam da neka prijatelj sačeka još mjesec dva i onda kupi bolju i kvalitetniju harmoniku (kad prištedi lovu), nego da sad kupi Weltmaeistericu, jer poslje se takovih harmonika teško rješavaš (prodaješ). A što će ti kući bezveze stajan i skupljat prašinu kad danas sutra kupiš bolju harmoniku. Dallapa je Dallapa. Ona je uvijek koštala par somića eura i uvijek će toliko vrijedit, dok je kod njemačkih harmonika priča drugačija (čast izuzecima). Weltmaeister Cantus IV je harmonika više pogodnija za hrvatsko i slovensko podneblje (Polke, Valcere, i sl. narodnjake koji obitavaju u tim krajevima). Može još proć u Posavini, ali u Srbiji i srednjoj BIH nema šanse. Jednostzavno tonovi su joj preloši za narodnjake s navedenih prostora.
Sve ovisi koji tip muzike će prijatelj svirati. Ne bih osobno htio da se čovjek razočara.
Pozdrav