Tema: O PA80...
Videti jedan post
Star 31.05.2006, 09:43   #16
kreso
Šerif

kreso's Avatar

Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
kreso befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Doktor Nedim je to stvarno lijepo opisao i objasnio gledajući aspekte s tehničke strane.
Slažem se u cijelosti s njegovim tekstom, no većina nas ozbiljnijih muzičara zna da su upravo navedeni aranžeri najviše koriste na našim prostorima radi svojih dobrih karakteristika.
Statisnički gledano od KORG-ovih aranžera Pa80 svira gotovo 70 % KORG-aša, ako ne i više.
Kod Yamahe je PSR-9000 ko Fićo 60-tih i 70-tih godina na našim cestama.
Gotovo barem kod mene u Hrvatskoj se od Yamahinih aranžera drugo nit ne svira. Zadnjih godinu dana sam vidio i osobno probao prvi Tyros u svojoj županiji, a odnedavno PSR-3000, koji me je stvarno fascinirao svojim performancama. Boje i ritam su mu stvarno fantazija.
Interesantno je da se od Rolanda još dan danas najviše koriste E-96 i G-800/600. G-1000 malo tko ima, a VA seriju gotovo nitko više ne svira, a kamo li one smiješne kreature od novije E serije kao E-500. Jedan mnogo iskusniji kolega i prijatelj je nabavio G-70. No on je po znanju i kao vlasnik studija doktor za muziku kao i naš Nedim, ali pored 10 ostalih marki synteva i modula još dan danas najviše respektira Rolanda od aranžera, dok od solo syntova Kurzweill.
Osobno ne obračam pažnju toliko na kapacitet memorije, način loopanja i pohrane samplova. Sequencer mi je čista glupost u aranžeru. Rađe bih da sampler stavljaju serijski u synth,a sequencer nek bude nadogradnja, jer osim MIDI fileova, i pojedinaca koji terciraju preko njega ne vidim druge koristi od njega u live nastupima.
Također nije mi jasno kako to da svi ti aranžeri primaju HDD velikih kapaciteta u sebe, ali ne poznaju više od 6 Gb pa da se na trepavice postaviš ? Jedna stvar koja me nervira kod Pa80 je baš korištenje stylova s diskete. Kao prvo set mora biti imenovan sa svim strukturama od globala, programa, performanci i styla, a osim tih 48 stylova ništa drugo ne poznaje. Zašto nebi s te diskete vukao i performance i programe. Znam da na HDD ima dosta mjesta, no više od 9 SET-ova on ne pohranjuje. To mi je na Yamahi PSR-9000 puuuunooo bolje napravljeno, a sviđalo mi se je i na G-1000, pa makar su to bili samo linkovi s ZIP diska. Ovako dok ja ne selektiram SET, nemam uvid koje se boje i ritmovi u pojedinom setu nalaze.
Eto, to su neke kritike na KORG-a u usporedbi na Yamahu.
Isto tako Yamaha ima master equilizer odmah ispod ekrana, dok KORG ima STS-ove. Ja bih rađe da mi STS bude postrance, malo inad tipki kao na Yamahi, a equilizer kao i na Yamahi. Znam da će mi mnogi reči kupi Pa1X, on to ima ! Nije stvar sad toliko o financijskim migučnostima koliko o navici na određen model instrumenta.
kreso je offline   Reply With Quote