Pozdrav jarane!
Vidi jednu stvar:
postoje 4 vrste hard diskova.Dakle IDE (to je osnovni tip,naj jeftiniji i još naj masovniji),zatim je tu SCSI (najskuplju i najbrži od svih diskova dostupnih običnim userima od 10.000 obrtaja pa na gore),tu je onda noviji sistem to su S-ata i S-ata2 (ti su sad najpopularniji pošto su jeftiniji a brži je prenos podataka nego kod IDE) i na kraju SIDE (Speed IDE-ovi diskovi se koriste isključivo na serverskim stanicama,npr telefonske centrale,itd)...Dakle svi ovi diskovi trebaju kontoler (to je naprava koja vrši čitanje,upisivanje,formatiranje i funkcije koje dolaze iz Ram memorije...U ram memoriju funkcije i obrade upisiva procesor iz svoje cache memorije i taj se prepis pravi jako brzo ne mogu ni ja da zamislim kako to izgleda)...Dakle ako svaki kontroler upisiva funkciju na medij za kojeg je napravljen sami fizički priklop je različit...dakle IDE priklop ima 39 ili 40 pinova,SCSI ima 50-pin,itd...Sami Floppy (standardni) ima 31 aktivan pin (fizički je 34 pina ali svi nisu aktvni)...E sad mini hdd(koji se stavlja u klaviature i LapTop-e) ima 44-pina...E sad koliko ja znam ne postoji nijedan PlugIn ili pretvornik iz 31-pinskog u 44-pinski...A u suštini prenos podataka po disku je različit od Floppy...Jer poznajemo više standarda IDE to su ata33 ata66 ata100 i ata133 A koliko znam floppy je ata33(kad su razvili Amd 286 tad su sa hdd razvili i fdd i brzina je ostala jednaka ata33 diskovi su napredovali a fdd je osto na istoj brzini pošto nije bilo potrebe zbog malog kapaciteta da investiraju u nadgradnju...I današnji cd-rom,dvd-rw i slično imaju još uvjek vodilo 33)...Dakle iako bi postojo adapter sa floopy-a na hdd još uvjek su to 2 različita kontrolera i mislim da nebi bilo kompatibilno...Dakle ovo što sam napiso ovo je znanje koje sam steko na fakultetu i do danas ovako stoji...Ako sam što pogrešno napiso ili ako nešto nisam dodao slobodno me dopunite ili popravite nema šta da se ljutim...eto zadnja vremena sam počeo da pišem romane po ovom forumu al eto mora da se nađe neka budala da i to radi

...Pozdrav!