Drugar foruma
Registrovan/a dana: 11.03.2006
Mjesto: Njemacka i naravno Bosna u srcu
Downloads: 1699
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 105 puta u 22 Postova
Instrumenti: Korgovi razni, gitare, saz...
Interesi: Razne sfere kroz koje covjek ucenjem postize napredak
|
Idemo dalje
Vidjecete da sam postavio fotografije Pa60gore i Pa60dolje.
Dakle namjerno sam vam postavio te fotografije (iako nisu bas najostrije, ali ako bude potrebno napravicu bolje uz koristenje stativa, posto ruka uvijek malo podrhtava), jer cete svi vec imati ploce od Pa50 i uz samo poredjenje ce vam biti sasvim jasno sta nedostaje.
Svi ti nedostajajuci elementi na obje ploce nose i iste oznake pored njih, posto je to dakle predvidjeno fabricki da se moze dograditi, a kao na primjer:
chipovi AHCT245 na ploci imaju oznake U30 i U31, zatim chip 74HC02D na ploci ima oznaku U16 i chip AHC32 na ploci ima oznaku U43, sto znaci da ne mozete pogrijesiti, a takodje vam je na ploci oznacena i pozicija kako treba da ga postavite da ga ne bi slucajno okrenuli naopako. To je sto se tice chipova i njih smo zavrsili.
Sad cemo da idemo redom po fotografijama i objasnimo svaku:
foto br.1. kao sto vidite je hard disk i vec sam pominjao da sam ja testirao velicine od 10,20 i 40 GB, sto znaci da i manje velicine mogu bez problema dok vam veci sigurno nece trebati, posto nemate sanse da ga toliko napunite.
foto br.2. kao sto vidite je konektor na hard disku gdje vidite neke oznake od kojih vam je bitno da na kablu oznacena zica sa crveno bojom ide na pin 1., dok ce ta zica na konekturu na ploci biti postavljena do strelice koja je oznacena na ploci, alli ako budete koristili originalan kabal, do zabune sigurno ne moze doci.
foto br.3. na ovoj fotografiji su vam pokazani dvije vrste kablova za konekciju HD-a sa plocom, dakle 2.5 incni kabal koji kosta oko 4€ i vodje je vazno da nabavite sto vecu duzinu, radi lakseg postavljanja u vec ionako skucen prostor unutar klavijature, ja licno koristim ovaj donji koji je 15 cm dugacak ali bi jos bolji bio da je duzi, dok ovaj gornji koji je skroz kratak je idealan kod dogradnje USB-a (ali to je druga tema, do koje cemo mozda kasnije da dodjemo).
foto br.4. nema posto je to slicno foto br.5. dakle jos jedna vrsta konektora.
foto br.5. kao sto vidite je originalan konektor (buksna ili kako ko vec zove) koji se takodje moze nabaviti za par eura, ali tu mozete koristiti i neke druge pogodne za tu svrhu.
Ovdje cu vam napomenuti, da za one koji krenu sa ugradnjom, ne pozure da odmah leme ovaj konektor jer ce vam skuciti prostor za lemljenje ovih sitnih L19....L25.
foto br.6. je izgled chipa AHCT245 i postavio sam je iz razloga da vidite da je oblik kucista tog chipa SO-20, kako ne bi pogrijesili prilikom narudzbe i greskom porucili sa kcistem DIL-20 (to je stara verzija i ne moze se ugraditi na potrebno mjesto).
foto br.7. je izgled elementa koji je na ploci oznacen kao LC, a to je u stvari kondenzator izmedju dvije zavojnice i na sebi ima oznaku 223 sto znaci da je kapacitet kondenzatora 22nF odnosno 22000pF. Takav dio je vec zastupljen na ploci Pa50 na jos cetiri pozicije, a moze biti razlicitih boja jer ovdje boja ne igra ulogu i to je samo stvar proizvodjaca. Ovdje na slici je plave boje, dok je na ploci Pa50 zute boje, dakle to nema veze.
foto br.8. je izgled jedne od zavojnica L19...L25, a to je u stvari jedan specifican element za koji ja nisam mogao naci pravo ime, a ja sam mu dao svoj naziv "kvatro zavojnica" jer je to ustvari cetiri zavojnice u jednom tijelu, a tu vam je vazno samo da svaka od te cetiri zavojnice imaju induktivitet od po 1µH (mikroHenri). Ako ih ne uspijete pronaci i ne uspijete pronaci rijesenje, mogu vam naknadno dati prijedlog, ali bi bilo dobro da nadjete takve jer ih je lakse ugraditi, a vidjecete da takve iste vec postoje na jos nekih mjestima na ploci Pa50.
foto br.9. i 9b. je izgled SMD kondenzatora koje cete lemiti na poziciji kao na fotografijama(12., 13. i 16.) odnosno na ploci oznaceno ka C178...C182, zatim C200...C204 i C190, a njihova vrijednost jeste 100pF (pikoFarada).
foto br10. je izgled pozicije lemljenja i to slijedecih dijelova: U30, U31, L19...L25 i LC5, te naravno konektora na ploci.
foto br11. nema jer je to isto kao na foto br10.
foto br12. je izgled pozicije lemljenja kondenzatora kao sto sam naveo za 9. i 9b., dakle
to su kondenzatori od 100pF na pozicije C178...C182, te C200...C204 i C190.
Eto toliko za danas, pa cu nastojati sutra da uhvatim vremena i nastavim sa objasnjenjima, s tim da ce mnogima i ovo vec biti dovoljno ukoliko se razumiju u elektroniku.
Jos da dodam da na fotografijama Pa60 dole i Pa60gore mozete da vidite te cetiri pozicije na kojia lemite i markirane su sa crveno-bijelom bojom, dok sam plavo-bijelom bojom oznacio mjesto gdje se kod Pa60 moze dograditi i Flasch reader, a vidjecete da to ploca od Pa50 nema i ne podrzava. Zato ako vidite Pa50 sa ugradjenom flesch kartom, tu je sigurno promijenjena ploca i stavljena od brace Pa60 ili Pa80 (ili mozda i za to postoji drugo rjesenje koje ja jos nisam istrazivao).
Toliko za danas, pa do slijedeci put, lijepi pozdravi.
|