Ehe!
Ovo je problem Korgovih Workstation-a.Bar Korg-a M3 i Oasys-a pretpostavljam i ovog novog malishana M50 ili kako vec (za ostale ne znam).Stvar je u tome da Korg M3 ima polifoniju tacno 120 dok konkurentske firme YAMAHA i ROLAND sa XS i G serijom imaju 128 ali to i nije neka razlika mora se priznati.Ta polifonija od 120 je dovoljna za vecinu stvari koje normalan i stedljiv muzicar moze da zamisli i odsvira.Ali to kod Korga nije slucaj.Sviranje klavira sa sustain pedalom je prakticno ne moguce da ne zalazim u detalje zasto.Cuje se na snimku ovog kolege.Jos kad se na to doda i to da je boja klavira na M3 fina samo ako se uporedi sa EXTREM-om ili LE-om onda nema svrhe paliti ga uopste.Strahota je upaliti klavir na M3 i upaliti ga na Fantomu G ili XS-u i zasvirati samo malo i uporediti.Covek ne mora ni da se razume puno pa da vidi da tu nije nesto u redu.Jos kad polifonija krene da keca tonove.....Druga stvar Korg M3 ima i kao neke ritmice uradjene ide sve kao na aranzeru i bubanj i bas i to pristojno zvuci(kao pa2x).Kad se na to dodaju dve ruke ,tonovi ne samo da nestaju nego ritam pocinje da prekida kao da kolju bubnjara pa se on pracaka.E sad interesanto je to da jedan inzinjer iz Korgovog tima na zvanicnom forumu daje objasnjenje da je to STEREO klavir sa dva oscilatora i da to sto je stereo vec snizava polifoniju na 60 to sto je sa dva oscilatora na 30 plus neki crossfaderi neka cuda i ispade da on prekine na 20 koliko sam ja izbrojao.Gde su onih 10?I kakva je to fora Stereo?Ja ne znam mnogo mono klavijatura tj nijednu nisam svirao.Na Fantomu G nema veze kakav je, koji je, i od cega je sastavljen a inace su svi stereo i svi sa 4 oscilatora po 2 boje i on uvek svira nikad nista ne prekida!I znam da svaki muzicar iz inostranstva koji svira stranu muziku prvo sto uradi je poveze sustain pedalu i krene sa klavirom jer se tu gleda sve.Vidim da tu nesto nije u redu i da su se ljudi masovno zalili ali toga na netu nema mnogo.Pitam se zasto?
|