Videti jedan post
Star 08.06.2009, 17:15   #18
aleksandar72
Odomaćeni član

aleksandar72's Avatar

Registrovan/a dana: 08.05.2009
Mjesto: 50° 07´ N 8° 41´ O
Downloads: 53
Uploads: 0
Rekao HVALA: 6
Zahvalili mu 103 puta u 92 Postova
Instrumenti: ima ih vise..
Interesi: $
aleksandar72 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
aleksandar72 pošalji poruku preko MSN messengera aleksandar72 pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Razglas se normalno testira u prostorije za koje je predvidjen....ali nikako u sobi.
Kad rentate razglase kod ozbiljne firme, treba im tri parametra:
PApublika), Outdoor/Indoor i Pravac muzike, to je u globali.
Zasto indoor/outdoor?
Uporedite kako zvuci XA2 unutra i vani!
Zasto pravac muzike?
Uporedite u decibelima JAZZ muziku i HardRock
Sta je nas problem(balkanski sindrom)?
Mi hocemo sa jednim razglasom i permanentnom konfiguracijom svirati i rodjendane i svadbe i svadbice i ....vani,napolje,velika hala,koncert.....i sve to po mogucnosti sa jednim power mikserom i 4-6 kutija.
Ovakve konfiguracije su jos u fazi istrazivanja i sound inzinjeri rade sa punom parom
Jos jedan problem je sto snagu merimo u vatima a najcesce zaboravjamo najveci parametar koji se meri u decibelima.
Ja licno snagu merim u dBma a ne u vatima.PA industrija je izmislila "vatazu" za bolji marketing
Idealnu tonsku sliku postigne tonac,nikad PA Sistem!
Zato najcesce kad nesto nije u redu,dezurni krivac je "ljudski faktor", vrlo redko se desava da se desi kod zvucnika mehanicki kvar(ovde mislim na ozbiljne brendove).
Zvucnik je u sustini najosetljiviji deo u lancu sistema.Najcesci kvar je "termicki"...opet ljudski faktor.
Energija koju "pojede" zvucnik se ca.97% pretvori u termicke zagube a ono ostalo je eficijencija ili sound koji mi slusamo.
Idealna snaga:
Pokusajte ZX5 opteretiti sa 25% snage ....Kanta!Kolege koji posedjuju ove kutije znaju o cemu pricam.Zatim ga dobro napumpajte sa najmanje 900W.....druga prica,imate sound koji se retko cuje u toj klasi.
Zato je snaga relativna kad je u pitanje soundcheck.
Zato kazem,racunajte na najmanje 30% rezervne snage kod pojacala,da bi izbegli klir faktor i saturaciju zvucnika.Idealan zvucnik jos nije konstruisan,nit ce biti.Pola sata raditi u PEAKu a imati dobar ton je malo utopisticki,to ne postoji.Kad se nesto pikuje onda morate racunati na nestabilne frekfencije i nepravilan rad sistema.Elektro dinamicki zvucnik najcesce pregori od termickog opterecenja spulne(navoja),to je ono sto zadimi i smrdi ko djavo.
Tu su sekunde u pitanje koje zvucnik izdrzi,kod nekih i minute,ali to su high-end zvucnici a mi pricamo o srednoj klasi fullrange kutija.
Ako pravilno procenite prostoriju, publiku i imate dobru konfiguraciju sistema,necete nikad imati problema.
Kupujte sisteme koje ce opravdati vase potrebe i su uvek up to date/upgrade.
Zna se gde treba Power mikser,zna se gde je potrebno "nesto vise".
Power mikser je prava stvar ako ga koristimo za njegovu pravu namjenu,i uvek racunajte na deficite power miksera!U jednim housingom imate mikser,EQ,efekat i pojacalo,i sve to maltene modularno,a trazimo kvalitet jednog profesionalnog RACKa????
Razmislite malo na ovu temu.

Pozdrav

....ubi se od pisanja,najvaznije zaboravio

ZX4 je u sustini dobar monitor,koji se moze u idealnim uslovima upotrebiti kao front box.Najvaznije je da opravdava svoju cenu od ca 500-600EUR.

Pozdrav

Promijenjeno od Vule (08.06.2009 u 17:22 sati) Razlog: spojeni uzastopni postovi
aleksandar72 je offline   Reply With Quote