Činjenica je da je GEM synth koji vjerojatno ima najbolje usemplovane tvorničke boje u ROM od svih proizvođača bilo da se radi o workstationu ili aranžeru. Kod GEM-a nema potrebe za puno piplanja i štimanja boja. Kako su ga složili u tvornici, upali i deri. No i taj famozni GEM da bi bio skroz perfektan morao bi se malo prilagoditi širokoj masi, a ne da se mi potrošači prilagođavamo njemu. GEM je poznat po tome da voli komplicirati s učitavanjem podataka i oduvjek je nešto posebno i specifično, tj nije kompatibilan s ničim, vole kemijati s profesionalnim formatima. Eto, i ja stjecajem okolonsti kod kuće mučim muku s jedim darovanim postarijim GEM-om. Kao čita AKAI S-1000 samplove, al kad mu isformatiram disketu onda više nemam niti jedan uređaj da mi samplove u TD0 formatu prebaci na istus PC računala jer mu je format neki idotskih 1,62 Mb

(eto, toliko o njihovom pametovanju). U biti GEM je napravio svoje klavijature tako da si ovisan o kupnji njihovog orginalnog materijala. Rijetki su sretnici prokljuvali njegov sistem pa si sami nadogradili pojačanja u vidu hardwara i softwarea, a i talijani su toliko škrti da im je oficijalna stranica samo na talijanskom jeziku

.
Inače GEM WK8 je strašan aranžer. S proširenjima kad se napuca sa bojama i ritmovima je doslovce nepoderiv. Poznat po kvalitetu izrade, privlačnom designu i pristupačnom editingu. Cijena mu nije nit toliko visoka s obzirom što nudi. Danas više nije problem doč do ritmova za njega jer preko SW sve prekonvertira besprijekorno čisto i jednostavno. Zadnji SW ima parametre za čitavu novu generaciju GEM-a, pa čak i za mrcinu Genesys Pro. Posljednjih godina GEM je jako orjentiran na naše i arapsko tržište, pa im modeli izlaze na tržište već s večinom naših ritmova i boja.
Što se tiće Ketrona, posebice X-1 imam samo riječi pohvale. Za svoju generaciju (kraj 90-tih) vrhunski aranžer. Otežana tipka, HDD, sampler od 16 Mb (nadogradnja), pregledan desplaj, dobro i čvrsto kučište, malo je težak naspram popularne trojke. U biti aranžer kakav treba svakom ozbiljnijom tezgarošu. Ketron X1 je posljednji Ketron bez hardverskih i softwarskih (novi su prepuni bugova) problema, mada se i dan danas zna nači da im ekran ne radi, a oni rade bez greške (ljudi ugrađuju dodatne lampe (diodice) jer im podaci na displayu bez razloga izblijede i teško su čitljivi). Noviji model Ketrona SD1 bez obzira na vrhunske performance se je pokazao kao jako faličan jer se užasno kvario. Opčepoznati mu je bio problem s napajanjem. Izlaskom SD1+ (mada nema takoreči nikakve razlike između novog i predhodnog modela) su ispravljeni problemi s napajanjem a i nadodan mu je napredniji software.
O Audyi neču nit pisat jer je već dosta o njoj rečeno.
U biti da sam u tvojoj situaciji vjerojatno bih odabrao Ketrona (samo radi designa), mada nebi puno pogriješio nit da odaberem WK8.