|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Saveti za bolju svirku i bolji bakšiš Svi želimo da zvučimo bolje, ni neka crkavica nije na odmet. |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pravi prijatelj foruma
|
![]()
Ova tema je vjerovatno jedna od najvise obradjenih, kako na ovom tako i na drugim muzickim forumima. Ipak, postavit cu par pitanja, pa ko zna, ima vremena i volje neka napise nesto "vezano" za temu! Molim vas postavite i linkove gdje su slicne teme obradjene tako da imamo sve na jednom mjestu, a ne sve razbacano po forumu ili samo djelimicno odgovoreno pa imas muke i muke dok nesto iskopas trazilicom.
A sad pitanja... Na sta sve treba obratiti paznju kad sredjujemo ritmove, midi fajlove i sounde kod kuce, s obzirom da nam je svima jasno, da kad smo negdje na live nastupima na razglasu (pojacalu) to sve drugacije cuje? Na sta trebamo obratiti paznju kad stelujemo aranzer pomocu: 1.) slusalica, 2.) nekog audio HiFi (sa recimo pristojnim zvucnicima), 3.) zatim studijskih monitora 4.) Razglasa koji koristimo za vrijeme Live nastupa (ali hendikep je taj sto nemamo tako veliku prostoriju kod kuce, kao na live nastupima, te nije napunjena ljudima i drugim stvarima...) Dakle, jedan te isti audio signal koji izlazi iz Line Out aranzera, u sva cetiri slucaja u usima slusalaca stvara drugaciju zvucnu sliku, gdje treba pojacavati /smanjivati pojedine instrumente u ritmu, te ekvilajzerom i efektima dodatno podesavati itd. E sad problem lezi u ovom: nismo svi profesionalni muzicari, pa da svaki dan sviramo negdje, u razlicitim prostorijama, na razlicitim razglasima itd. pa da ove razlike u zvucnoj slici mozemo u tim "razlicitim uvjetima" dotjerivati. Ipak uvjeren sam da postoji nacin, da ono sto cujemo kod kuce (npr. na studijskim monitorima), prilicno identicno se moze cuti i na razglasu, bez da svaki ritam/midifajl/sound pojedinacno moramo dotjerivali kod kuce, a onda isto tako i na razglasu. Za svaki savjet sam zahvalan! Pitanje za Tranzita: Kako je ovo rjeseno na TransAudio? Dali je prakticno da na LASS-u kod kuce napravim jedan SetUp u Studio One sa nekih par Midi Fajlova, a negdje na Live nastupu drugi SetUp sa istim (nepromjenjenim) MIDI fajlovima? Tako da kad svaki sledeci put sredjujem pojedine ritmove kod kuce, ne moram ponovo dotjerivati instrumente u ritmovima prema razglasu, nego samo koristim taj drugi SetUp od Studio One? Ili mozda koristiti dva razlicita Patch Mix-a od EMU-a(jedan kod kuce, a jedan za Live, na razglasu)? Posebno me zanimaju prednosti i mane dotjerivanja Aranzera sa slusalicama, s obzirom da cesto sviram u kasne nocne sate ili kad sam u nocnim smjenama, pa ne mogu da odvrnem studijske monitore, jer svi spavaju! Tema jest opsirna, ali slijede i pitanja o detaljima...Hajd pomozite malo svom Fici... |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|