Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Ostalo > Servis klavijatura - uradi sam

Servis klavijatura - uradi sam Savjeti oko popravka, čišćenja, izmena dirki, mikroprekidača, napajanja i sl.

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 31.01.2011, 01:23   #1
pivarac
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 31.01.2011
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
pivarac befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard Sugestije za razvoj dugmetarske MIDI Master klavijature

Kao sto naslov kaze potrebne su mi sugestije klavijaturista ,prvenstveno dugmetaraca, za razvoj MIDI master klavijature.
Naime interesuje me koje bi funkcije trebalo da poseduje master klavijatura da bi olaksala koriscenje u zivoj svirci, kao npr .u razgovoru sa nekim kolegama zakljucio sam da je posedovanje pitch behd-a neophodno i to je uslo u projekat, e sad u nedoumici sam oko jos nekih funkcija koje bi mogle da se postave na master:
tipa:
start /stop
variation
fill in
program change
i koji bi parametar bio od koristi da se prikazuje na LCD-u u toku svirke.
Svaka sugestija je dobrodosla
Pozdrav
pivarac je offline   Reply With Quote
Star 31.01.2011, 10:33   #2
fico
Pravi prijatelj foruma

Registrovan/a dana: 06.05.2004
Mjesto: Slovenija
Downloads: 2743
Uploads: 14
Rekao HVALA: 17
Zahvalili mu 51 puta u 48 Postova
Instrumenti: E-mu X board;Novation SL61 MK II :Weltmiaster Cansone
Interesi: sve po malo
fico befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
fico pošalji poruku preko MSN messengera fico pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Kao sto si napisao u svakom slucaju dugmici sa leve strane sinta za variacije i fill najbolje bar 10 komada i da svaki od njih ima svoj midi broj onda klizaci za pojacavanje zvuka od 0 do 127 nekoliko komada dalje isto potenciometri koji imaju raspon od -64 do + 64 kao za panoramu i jos po koji dugmic kojeme se moze odrediti sta on poziva.Na displeju se u najvise slucajeva izpisuje broj programa midi kanala transpoze sve zavisi kako si naumio da to uradis .Ja trenutacno koristim dva kontrolera X-board i SL MK II i naravno koliko para toliko i muzike.Ako mislis da uradis taj projekat moras da vodis racuna sta je neophodno i naravno krajnja cjena za potrosaca .Ali mislim da je bar ovo neophodno sto sam napisao .Najvaznije kod svega mislim da ce uvek biti kakva je tipka na dodir i koliko je ona kvalitetna to je osnova koja prva padne u ruke ili oci kad se sprava koristi.
fico je offline   Reply With Quote
Star 31.01.2011, 22:15   #3
pivarac
Početnik forumacije!

Standard

Hvala na sugestiji, za sad su u opticaju :
pitch band
4 tastera fill in
4 tastera variation
volume i balance potenciometri
start stop
2 tastera transpose
program change 0-9
i trenutno radim na tempo tockicu
pozz
Star 31.01.2011, 22:26   #4
Vaxter
Godfather

Vaxter's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2004
Mjesto: Šimanovci
Downloads: 1061
Uploads: 560
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 290 puta u 214 Postova
Instrumenti: Yamaha PSR 9000
Interesi: Mnogo toga, i naravno muzika koja je uglavnom hobi
Vaxter befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Vaxter pošalji poruku preko ICQ messengera Vaxter pošalji poruku preko MSN messengera Vaxter pošalji poruku preko Yahoo! messengera Vaxter pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Dobijamo li mi procenat od proizvodnje te midi klavijature, ili bar koju da testiramo?

Mislim da je generalno loša i već viđena ideja pravljenje namenskih tastera, obzirom da je svako navikao na različite rasporede istih.

Mislim da bi bila ok varijanta da svi tasteri budu potpuno programabilni, ali tako da svaki ima mali ekran na sebi koji bi prikazivao njegovu funkciju, kao one ruske gejmerske tastature.
Nekoliko programabilnih slajdera, jedan na poziciji standardnoj za crossfade slajdere, i 5 na standardnoj poziciji, pored jačine zvuka.
Za jačinu bih pre stavio kružni.
Točkić bez limita, programabilan.
Možda i dva.
LCD prikaz programabilan.

Tako su pokrivene sve i svačije potrebe.
Cena proizvodnje nije ogromna.
Eto ti osnovne ideje za dobar midi kontroler.
Imam ih još, ali one već moraju biti plaćene debelo!
Star 02.02.2011, 03:34   #5
pivarac
Početnik forumacije!

Standard

Za testiranje mastera cemo se vec dogovoriti, kad izadje prva verzija bice predstavljena ukoliko administratori foruma budu to dozvolili.
Koliko god generalno bila losa ideja namenskih tastera trenutno je samo u u opciji definisanje po zelji kupca bez kasnije promene, previse je slozen i skup posao napraviti programabilne funkcije bilo da su potenciometri ili tasteri.
Svestan sam da se nemoze udovoljiti svim potrebama ali generalno i nije ideja da funkcije na masteru zamene postojece na klavijaturi, zato sam i postavio ovaj post nebi li od ljudi kojima je to namenjeno dobio neku informaciju sta bi bilo korisno za zivu svirku ,jednostavno za lakse koriscenje.
Slazem se da cena proizvodnje nije visoka i ne poveceva znacajno cenu gotovog proizvoda koji se se i dosad prodavao bez bilo kakvih tastera i potenciometra ,ali je cena razvoja prevelika za trenutne uslove u kojima se nalazimo .
U svakom slucaju ideje su odlicne i zaista zavredjuju paznju! Programabilnim funkcijama bi vecina potreba bila zadovoljena ali je trenutno razvoj takvog softvera izvan ekonomske isplativosti,mozda u nekim kasnijim verzijama.
A sto se tice volume potenciometra veoma su oprecna misljenja da li kruzni ili klizni,
Zahvaljujem na sugestijama.
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 02:35

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije