|
|
Studijski Hardware Zvucne karte, Efekti, Analogne mixete, Digitalne mixete, Digitalni snimaci, Midi interface, Transport interface, Audio interface, Kompjuterske konfiguracije |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#1 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 29.07.2006
Downloads: 826
Uploads: 17
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
Pozdrav!
Jesu li Firewire zvucne karte bolje od USB zvucnih karti po pitanju latencije ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Odomaćeni član
|
![]()
Odgovor nije jednostavan i ne moze se globalno odgovoriti!
O kom portu se tacnije radi? USB1,2...FW400,FW800??? Homerecording, profesionalna upotreba?? Konfiguracija sistema...itd Protok informacija trebalo bi da bude identican...USB2 vs FW400, znaci priblizno 400 MB/s...ali praksa kaze da sa FW konekcijom se uvek postizu bolji rezultati sto se tice latencije a i stabilnost sistema je bolji,tj nemas takozvanih "drop-outs" kao kod USBa. USB opterecuje dodatno PC,dok to nije slucaj sa FWom. FW zvucne karte kostaju malo vise nego USB e sad zavisi za koju namenu ces da koristis zvucnu kartu? Ali dobices sigurno i druga misljenja od kolege koje profesionalnije poznaju ovu "tematiku".
![]() |
#3 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Bilo bi fenomenalno kada bi USB 2.0 i FW400 obezbijedili protok informacija od bar priblizno 400 MB/s. Mnoge brige bi nestale i mnogi problemi bi bili rijeseni a pogotovo u domenu audia. To sve nazalost malo ili bolje receno, mnogo drugacije izgleda. Ni teoretski USB 2.0 i FW400 nemaju protok od 400 MB/s. Po specifikacijama USB 2.0 ima maksimalni (teoretski) protok od 60 MB/s a FW400 od 50 MB/s. Noviji FW800 ima teoretski protok od 100 MB/s a najbrzi Fire Wire S3200 operise sa maksimalnim protokom od 400MB/s. U praksi to izgleda nesto drugacije pa FW400 ima dosta manji protok od nominalnog koji na primjer, kod eksternih SATA Hard Diskova preko FW400 Interfacea dostize jadnih i bijednih 30 MB/s a preko USB 2.0 jos jadnijih 20 MB/s. Po pitanju latence su Fire Wire audio karte generalno nesto ispred USB 2.0 audio karti ali ovo zavisi prevashodno od drivera to jest koliko dobro su napisani driveri za te audio karte. Pored toga, minimalna moguca latenca direktno zavisi i od hardvare i softvare okruzenja PCa. Ako vec razmisljas o nabavci novog audio interfacea i ako to bas mora biti mobilno rjesenje onda trebas da uzmes u obzir i Express Card audio karte jer one operisu sa manjim latencama i od USB 2.0 i od FW400 i FW800. Teoretski protok Express Card Busa je 250 MB/s a imas na izboru veoma kvalitetne audio karte za ovaj Interface. Jedna od najboljih trenutno je RME HDSPe ExpressCard i na dobrom PC sistemu kao i na adekvatnom MACu sam dostizao latence od 2 ms bez ikakvih smetnji. Ima i FW400 audio karti koje mogu raditi na istoj latenci ali sa prilicno muke i na dosta manjem opterecenju projekta VST instrumentima i efektima. Ako bas hoces dobru FW400 audio kartu onda bi trebao da pogledas nesto od RMEa, Motua, Focusritea ili M-Audia i to bas ovim redom po nivou kvaliteta. Ako bi se odlucio za USB 2.0 kartu onda gledaj samo najbolje jer jedino te karte raspolazu niskim latencama. Ovdje bi dosle u obzir opet iste firme, RME, Motu, Focusrite i M-Audio pa izaberi nesto od njihovih proizvoda sto najvise odgovara tvom dzepu. Ako audio karta ne mora biti mobilna i ako ti je veoma vazna mala latenca a tvoj kompjuter ima slobodan PCIe slot, onda nabavljaj kvalitetnu PCIe audio kartu i na dobrom PC sistemu ti garantujem latencu od 1 ms pri maksimalnom opterecenju. Protok informacija kod PCI Express 2.0 x 1 Busa je 500 MB/s (PCIe Bus je inace "najbrzi" Bus u jednom PC sistemu). Sa jednom RME PCIe audio kartom ces biti zadovoljan do bola i po pitanju kvaliteta i po pitanju latence.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 28.05.2008
Mjesto: Preko sedam mora
Downloads: 1025
Uploads: 5
Rekao HVALA: 39
Zahvalili mu 62 puta u 54 Postova
Instrumenti: KORG pa50,Futura nordiska piano,Classico gitara,Weltmeister Stella
Interesi: Muzička i video produkcija,razglasi,rasvjeta,stage
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Moram da upadnem na ovu temu. Ja na svojoj Toshibi A300 22Z imam i.LINK (FireWire, IEEE 1394) port. Mislim da je to drugacije od FW400 i 800. Da li je ovaj port iskoristiv kad bi htio da spojim neku firewire zvucnu karticu na njega, za primjer da uzmem RME Fireface 400 koja se spaja na FW400?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Taj i.Link jeste FireWire Bus i mozes spojiti Fireface 400 na njega. Treba ti samo jedan FW kabl koji sa jedne strane ima 4 pina. iLink je Sonyjev patent i oznaka za FW sa cetvoropinskim kontaktom a kao interface nije nista drugo nego najnormalniji Fire Wire. Medjutim, bilo bi dobro da prije nego kupis Fireface provjeris da li je FW Chip na tvojoj Toshibi potpuno kompatibilan sa Fireface. Uglavnom se u te laptopove stavljaju FW Chipovi sumnjivog kvaliteta pa se pojavljuju ogromni problemi sa audiom. Inace, bilo bi idealno ako Toshiba ima Texas Instruments Fire Wire Chip (ili TI Chip) posto se ovaj Chip pokazao do sada kao ubjedljivo najbolji. Ovdje moras biti vrlo pazljiv jer i najbolja FW audio karta ne vrijedi ni prebijene pare ako FIre Wire Chip pravi probleme.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 29.07.2006
Downloads: 826
Uploads: 17
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
Kartica mi treba za homerecording ali da moze kasnije posluziti i za live svirku.Inace bih sve radio preko MIDI-ja (VST-instrumenti itd).Mislim da bi ipak neka PCI-e kartica bila najbolji izbori.Hvala svima na pomoci,pozdrav.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|