|
|
Saveti za kupovinu Za sve one kojima treba druga klavijatura ;) |
![]() |
|
Alati tema
![]() |
Display Modes
![]() |
![]() |
#1 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 01.04.2009
Downloads: 48
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 90 puta u 46 Postova
![]() |
![]()
Kao i mnogi od vas uvjek se pitam po pojavi necega novoga u polju aranzera da li je vrijeme za promjenu. Zadovoljno sam na PA2 koji mi daje za sada sve sto mi treba. U principu sam zadovoljan uz svakako par stvari kao so su bolji bass, bubnjevi i neka tehnicka rijesenja kao scle mode i pola takta fill. Cim se Aydya pojavila privukla mi je paznju jer vec sam imao priliku svirati na SD1 koji zasluzuje pohvale u pogledu zvuka. U prvi mah me Aydya odusevila prvenstveno sa zvukuom. Sto sam je vise i vise svirao taj mi zvuk nije bas sjedao nego naprotiv sadasnji je moj stav da se nije bas mnogo makeo od SD1. Dobro zvuci ali dobro zvuci i PA2 pa i Tyros3 i Roland G70. Sto se ice samog zvuka ne vidim neki razlog za prelazak osim ako neko zeli promjenu ili se zasitio jenog zvuka ili pak usima mu prija jedan od ovih instrumenata. U operativnom/tehnickom smislu Aydiya je daleko ispod Korgovih mogucnosti. User Style su jako nepristupacni, MP3 ili MIDI playeri su izuzetno vrijedno oruzije kod PA2, Dzoistik za pitch i modulation control je daleko na prikladnijem mjestu i lakse upotrebljiv kod PA2x nego kod Aydya. Touch screen ima mnog vise prednosti i odnosu na Aydya screen koji cak nije ni u liniji sa dugmadima. Poslije toliko laganih i jednostavnih operativnih mogucnosti na Korgu tesko da ce se iko opredijeliti za potez promjene narocito kad se zna da Korg ima pristupacniju cijenu i sasvim upotrebljivu sempling opciju sa dovoljnim prostorom za semplove. Sto se tice potpunog zadovoljstva on ovisi od umjeca sviraca da dovede instrument na nivo zadovoljstva. Na nekim forumima se olako prica o masovnom prelasku sa jedne platforme na drugu narocito kad se pojavi neki novi instrument. Neki barataju da ciframa koje vise zvuce kao reklama i nagovranje nego istinskiodraz situacije. Ja ne mislim da je u ovom momentu vrijedno preci sa Korga koj je bez sumnje Car arranzera sto se vidi naokolo. Evo samo par ljudi koji koriste korga: ****** Pejakovic, Jole, Dusko Kulis, Tony Lasan i jos mnogo njih koji aktivno u svojim nastupima imaju PA2Xpro. Mene interesuje Aydya4 zbog mobilnosti a;i cu sacekati da mi dodje pod ruku da to ispitam. Volim module ali me brine fizicka velicina i upotrebljivost Aydya 4. Zvuk je prihvatljiv i moglo bi se navuknuti na njega. Evo to je ono sto ja mislim na osnovu dobrih iskustava u sviranju PA2x i Aydya klavijatura. Vjerovatno drugi imaju interesantna iskustva koja bi vrijedilo pomenuti u pomoci onima koji zele promjene.
Promijenjeno od keyboards (17.07.2010 u 15:38 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Gost
Downloads:
Uploads:
|
![]()
Konkretno AUDYA 4 je kao model-aranžer jako zanimljiva sprava,ali i dalje meni veliku nedoumicu ostavlja operativnost u LIVE performingu i u samoj pripremi za rad,"načuo" sam da AUDYA ima dosta softerskih nedostataka. Tu sam skeptičan,trebalo bi probati tu makinu svakako.
|
![]() |
![]() |
#3 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
[quote=keyboards;139926]Ja ne mislim da je u ovom momentu vrijedno preci sa Korga koj je bez sumnje Car arranzera sto se vidi naokolo. Evo samo par ljudi koji koriste korga: ****** Pejakovic, Jole, Dusko Kulis, Tony Lasan i jos mnogo njih koji aktivno u svojim nastupima imaju PA2Xpro.
Vidi, ja se ne slažem s tom izjavom . Kao što znaš,ja sviram Tyros2 . U zadnje vrijeme često mi je u rukama i Tyros3 i PAx2 . Sve tri vrhunske sprave s velikim mogućnostima ... Za mene tyros3 najbolje radi .Za mene . A dragi moj prijatelju, od prve trojice nabrojanih sam još uvijek bolji klavijaturista . To su ipak pjevači...koje sam možda nekad i pratio ... ![]() Pejakovića je u Vk pratio momak s tyros2 .To ništa ne znači . A Ketrona bih rado probao ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 01.04.2009
Downloads: 48
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 90 puta u 46 Postova
![]() |
![]()
U Sydney ima jedan muzicki stor koji se zove Gospel Piano. Oni drze Aydya kao i sve ostale Ketron proizvode. Vlasnici prodavnice me uvjeravaju da bi modul mogao biti na marketu krajem Novembra. Dobar instrument bi dobro dosao i kupcima pa makar u tome da potjera konkurencuju na daljni rad. Kad jer rijec o Modulu morao bi biti lagan, malen i jako iskoristljiv (sequencer, MP3/MIDI player/recorder + sve ono sto je potrebno za moderni arranzer. Na takom malom prostoru operativnost je nezamisljiva bez touch screen. Dali ce Ketron uspjeti zadovoljiti sve te potrebe? Zelim im srecu u ubjedjivanju kupca da potrosi pare a pri tome bude zadovoljan. Usvakom slucaju iz iskustva svi znamo da je najbolje mjerilo za odluke ako sami isprobamo instrument. Vise vrijednosti samog instrumenta mogu uociti u primjercima clanova foruma obicno snjimljenih sa malim kamerama nego u napucanim demo snimcima proizvodjaca za koje vec znamo da dobro zvuce. Nadam se da ce ova tem jos vise zazivjeti pojavom mogucnosti da stupimo u kontakt sa navedenim instrumentima.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 27.06.2010
Downloads: 47
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 4 puta u 4 Postova
![]() |
![]()
Mislim da Ketron ima napredniju tehnologiju, sto se kod nas jos nije razglasilo medju muzicarma. Sad sam na putu ali cim se vratim ici cu na prezentaciju Audya5 jer mi neke stvari koje mi je nabrzinu rekao njemacki prodavac, nisu bile bas sasvim jasne. Cuo sam super zvukove iz raznih drugih formata prebacene u Ketron format semplova, dakle to radi bez greske i zvuci bar jednako dobro kao i na original instrumentu. I prebacuje se vrlo lako iz npr Korg formata itd. Problem sa nasim zvukovima ce time vrlo brzo biti rjesen. Ali ono sto me zulja je ta reprodukcija live bubnja, ali valjda ne samo bubnja vec i basa i gitare, direktno sa HD-a ?? Ako sam dobro shvatio, onda u Audya stane i moze instant da se koristi ca 300 puta vise loopova nego u RAM od PA2X ?? Navodno Audya reprodukuje sve loopove direkt sa HD-a, nije bitna velicina RAM-a kad su u pitanju live-loops? To moram samo da provjerim, mozda sam krivo shvatio...Je li neko saznao vise o tome?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Nishki
|
![]()
Danas mnogi sviraju na namenskim ritmovima.Samim tim bi verovatno bio problem praviti namenske ritmove bazirane na lupovima.
Voleo bih da probam tog Ketrona..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
White Noise
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
Secam se Nedim BasariStudios je pricao u drugu temu da nemoras svirati na lupove. Ako nemozes naci bubnjar da snimas uzivo bubanj moze i da kucas bubanj na klavijaturu tako da i oko namenske ritmove ne bi trebalo biti probleme.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 27.06.2010
Downloads: 47
Zahvalili mu 4 puta u 4 Postova
![]() |
![]()
Naravno da ne moras - ali mozes! "Normalne" ritmove mozes isprogramirati ili prebaciti iz drugih formata sa style-converterima. Ali mogucnost koriscenja zivog bubnja , pa cak i basa i gitare ( to ostali nemaju), definitivno je prednost Audye. Ali moj glavni problem dosad je bio sto lupovi zauzimaju puno vise RAM-a nego zvukovi; par duzih lupova i vozdra RAM na PA2X... e sad ovo ( u sto nisam siguran) da Audya iscitava loop direktno sa HD-a ( kao kod HD recording!) i da memorija za lupove koju mozes uzivo koristiti nije 256 MB vec ca 80GB .. e to onda mijenja cijelu pricu. Dakle cijeli RAM od Audya mogu posvetiti zvukovima a fenomenalnih live-lupova mozes imati na stotine -odmah spremne i upotrebljive sa HD bez load-anja u RAM!?!? Jos samo da mi neko ko bolje poznaje stvar potvrdi da je to tako...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 12.11.2008
Downloads: 404
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
Zanimljivo mi je ovo o modulu Audye koji bi se trebao pojaviti na tržištu. Jel neko ima više informacija o tome. Ja, naime više volim koristiti modul u kombinaciji sa master keyboardom.
Dodato: Ups ! Zaboravio sam napomenuti da za sad koristim Yamahu, imam neiskorišten (novi) MK a audya (barem po onome što se može naći na You tube) izgleda zanimljiv instrument !? Promijenjeno od party (30.08.2010 u 19:11 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Danas sam probao Audya-u, i mogu da kazem sledece:
Ostani ti na PA2, razocaraces se u Audya-u. Sto se tice drum loopova, i ostalih audio fajlova, moguce je koristiti njene interne loopove, a nisam nasao funkciju koja mi omogucava unosenje mojih. Njeni interni ritmovi (uradjeni sa loopovima) su vrh vrhova, ali, nasi ritmovi...Nista, zvuci kao G800. Boje, kao boje, su mnooogo bolje na PA, jedini adut Audye su A (loopovani) ritmovi, klaviri i DSP procesor. Po meni: Na skali za ROM - Audya je 9.9 od 10. Na skali za RAM - Audya je 5 od 10. Na skali lakoce upotrebe - Audya je 5 od 10. Ovo je moje misljenje, mozda neko ima drugacije, ali mislim da je cinjenica da je Pa2 best-buy u svojoj klasi. Pozdrav
![]() |
Favoriti |
|
|