Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Kompjuteri I Produkcija > Muzički Software

Muzički Software Sve što Vas zanima o radu sa nekim muzičkim programom koji nema sopstveni podforum...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 16.11.2011, 16:00   #1
Stexman
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 16.11.2011
Downloads: 0
Uploads: 4
Rekao HVALA: 10
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Stexman befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard DecaBuddy pomoć!

Veliki pozdrav svima. Pratim ovaj forum duže vreme ali pošto nemam iskustva kao većina članova nisam se registrovao ranije. Nisam muzičar već samo veliki zaljubljenik u muziku.
Kao takav, u kućnoj varijanti pravim neke pesmice pa mi je potrebna pomoć oko podešavanja DecaBuddy-a. Video sam da se ovde spominje, pa bih nekog zamolio za pomoć oko podešavanja. Jer kako je fabrički podešen, terca ne zvuči nikako, ni pod jednom opcijom.

Primetio sam da ima opcija za podešavanje skale ali pošto nisam muzičar već radim samo "po sluhu" ne znam kako da to podesim. Ako bi neko bio rad da pomogne bio bih mu veoma zahvalan! Još jednom napominjem da nisam muzičar ali nisam baš ni totalni laik što se tiče muzike.
Hvala unapred.
Stexman je offline   Reply With Quote
Star 16.11.2011, 16:47   #2
zukae
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 13.08.2010
Downloads: 282
Uploads: 5
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 58 puta u 51 Postova
zukae befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

E vidiš na dobrom si putu, komplikovano je podesiti Decabuddy da uopšte radi. Ti ako si napravio da ti pjeva to je već uspjeh. U svakom slučaju morat ćeš podesiti user scale za svaku pjesmu.
Da bi je podesio moraš podesiti tri stvari:
1. Gornja ili donja terca (to možeš po sluhu skontati)
2. Podesiti tonalitet za datu pjesmu (to ne može po sluhu)
3. Odrediti tip skale "mode" ima ih pet u decabuddy (od ovog zavisi raspored velikih i malih terci u toj skali)

Eh ako znaš koji je tonalitet, onda kreneš pjevat i redom mjenjaj od mode 1 prema pet, dok ne naletiš na onu skalu koja po sluhu odgovara.
Ali obavezno pjevaj iz tonaliteta kojeg si podesio u decabuddy inače neće opet zvučati kako treba.

Ima i drugi način a to je da ručno određuješ intervale za svaki ton, al to ti je komplikovano.
zukae je offline   Reply With Quote
Star 17.11.2011, 19:03   #3
acikadj
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 14.09.2006
Downloads: 240
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 5 puta u 4 Postova
acikadj befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Da pokušamo laički. Kao što zukae reče jako je bitan tonalitet, ali o tome kasnije. Prvo treba podesiti Decabuddy da peva tercu na koju smo mi ovde navikli (ja bih je nazvao klasična terca). Najčešća je gornja, u duru ili molu. U Decabuddy imaš četiri glasa koji mogu pevati tercu obeleženi bojama (Harmony 1 plava,Harmony 2 žuta, Harmony 3 zelena,Harmony 4 naradnžasta). Pri prvom pokretanju na parametru SCALE piše Unison što znači da ako je uključiš peva isti glas kao i tvoj ("duplira glas"). Key parametar stavi na C. Sad pritisneš dugme edit koje se nalazi pri vrhu, otvori ti se prozor za ručno podešavanje terce. Vidiš da su na svakom tonu po pet obojenih kružića, prvi tamno plavi je osnovni glas koji ti pevaš a ostali kružići su drugi glas koji će izlaziti iz DecaBuddy. Prva bela dirka sa kružićima je C, sledeća je crna Cis, pa zatim bela D, crna Dis, bela E, bela F, crna Fis, bela G, crna Gis, bela A, crna B i bela H i opet C-Cis-D-Dis-E-F-Fis-G-Gis-A-B-H. Prvo podesiš dursku gornju tercu tako što mišem hvataš svetlo plavi kružić na dirci C i odvučeš na dirku E, zatim Cis na E, D na F, Dis na Fis, E na G, F na A, Fis na B, G na H, Gis na H, A na C, B na Cis, H na D. Zatim praviš molsku gornju tercu tako što sad žuti kružić na dirci C podigneš na Dis, Cis na E, D na F, Dis na G, E na G, F na Gis, Fis na A, G na B, Gis na C, A na Cis, B na D, H na D. Kad si sve lepo tako podesio pritisneš RETURN da te vrati na početni ekran. Zatim sve to snimi pritiskom na malu disketicu, save Bank... Kad si snimio, uključuješ dursku tercu sa dugmetom Harmony On/Off kod glasa sa plavim kružićem a molsku tercu kod glasa sa žutim kružićem. Tonalitet biraš klikom na parametar Key (gore desno). Ako ne znaš da odrediš da li je pesma durska ili molska i iz kog je tonaliteta, onda moraš sve po sluhu. Srećno!
acikadj je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio acikadj za ovaj koristan post:
Stexman (21.11.2011)
Star 17.11.2011, 23:47   #4
Stexman
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 16.11.2011
Downloads: 0
Uploads: 4
Rekao HVALA: 10
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Stexman befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Hvala puno na odgovoru! Sad mi je to malo jasnije. U principu ja sam znao sta treba da uradim ali nisam znao kako
acikadj je odlicno to objasnio. Sad cu da probam pa da vidim jesam li shvatio to kako treba. Jos jednom, hvala obojici!
Dodato:
Probao sam kako mi je acikadj objasnio da setujem, i sad to vec lici na nesto. E sad imam jedno pitanje:
Dali treba da se menja intonacija u programu kako melodija ide ili ostaje samo osnovna intonacija kojom pocinje pesma? Jer u nekim trenucima mi ne zvuci bas kako treba.
Dodato:
Ovo spajanje postova je malo bezveze jer ljudi ne vide da sam postavio novo pitanje!

Promijenjeno od Stexman (21.11.2011 u 16:26 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
Stexman je offline   Reply With Quote
Star 21.11.2011, 18:08   #5
zukae
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 13.08.2010
Downloads: 282
Uploads: 5
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 58 puta u 51 Postova
zukae befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Primjetio bi ti promjenu tonaliteta. To ti se zbog progresije akorda promjenili intervali usred pjesme, ili se obrnula gornja u donju tercu ili obratno. Sta ti mozes da uradis u Decabuddy? Mislim da ne mozes nista. A cekat cemo mozda neko ima bolji odgovor.
Postovano sa mobilnog uređaja
zukae je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio zukae za ovaj koristan post:
Stexman (23.11.2011)
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Isključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 18:04

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije