Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Razglasi i ozvučenja > Zvučnici

Zvučnici Ono što treba da da dobar zvuk

Alati tema Display Modes
Star 02.12.2011, 13:35   #1
neshatomic
Vredan član društva

neshatomic's Avatar

Registrovan/a dana: 19.06.2009
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 67 puta u 41 Postova
Instrumenti: Acoustic Line Seeburg , JBL SRX , Dynacord Variline , Dynacord MAdras , DANLEY sound labs
Interesi: sport,moto sport,sound & light
neshatomic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard FBT HIMAXX60 protiv RCF art 325

Posto sam od skoro vlasnik kutija FBT himaxx60 ,a odavno imam i RCF art 325 danas sam resio da uradim par testova ,pa resih da rezultate iznesem ovde jer su interesantni i mozda ce nekome da koriste.

FBT HIMAXX60

dvosistemska plasticna kutija
deklarisana snaga 700w

poseduje 15icu B&C sa namotajem 3incha
drajver B&C sa izlazom za hornu 1.4 a namotajem 2.5 incha

osetljivost 98dB
maximalni zvucni pritisak 128dB

--------------------------------------------------------------------------

RCF ART 325

dvosistemska plasticna kutija
deklarisana snaga 400w

poseduje 15icu RCF sa namotajem 3incha
drajver RCF sa izlazom za hornu 1.4 a namotajem 2.5 incha

osetljivost 99dB
maximalni zvucni pritisak 128dB

TEST

Kutije sam testirao u A-B rezimu

Korisceno pojacalo PEAVEY GPS 3400
2x650w 8 oma 2x 1200w 4 oma

NA kanalu A je bio FBT HIMAXX60 i teran je do ivice pika,dakle sa 650w na 8 oma

NA kanalu B je bio RCF art 325 i teran takodje do ivice pika,dakle sa 650w na 8oma ( RCF ART 325 radi na toj snazi provereno dobro,probano i dokazano milion puta za ovih 4,5 godina koriscenja,tako da nemojte da vas buni sto i njih teram sa 650w iako su deklarisane na 400w)

Situacija je sledeca :

FBT HIMAXX60 radi u FULL RANGE modu bolje,ima vise basa i visokih,onako laicki da kazem zvuci kao RCF art 325 kada bi mu dodao na ekvilazeru 2dB treble i 2 dB bass

Sto se tice maximalnog zvucnog pritiska ,nema razlike,tu su negde.
Dakle iako se FBT vodi da je skoro duplo jaci,realno nije glasniji ni 1%

U satelit modu (preko aktivne skretnice secene na 100hz odnosno skinut bas)

slicna situacija : srednji slicni,mozda blaga prednost RCF,visoki prednost FBT

Kada u satelit modu dodam za 2 dB visoke ( treble ) na RCFu art 325 ,zvuk je skoro isti kao i na FBT,sa tim sto RCF ima malo bolju sredinu i konkretniji je, i tada radi jace, odnosno glasnije od FBThimaxx60.

Dimenzijski je FBT mnogo veci,dosta je tezi,rucke su mu lose postavljene (naopako) i nema sanse da jedan covek nosi u levoji i desnoj ruci po jedan FBT.

RCF ima mnogo bolje postavljene rucke,ja bez problema nosim dva od jednom,jedna u levu, druga u desnu ruku ,i ima trecu rucku odozgore koja ponekad znaci puno.

Sve u svemu:

Maximalni zvucni pritisak je slican,u satelit modu sa dodavanjem 2dB na visokima RCF je glasniji.

U FULL RANGE modu (bez dodatnih basova i bez ikakvog prckanja na EQ) prednost i lepsa zvucna slika kod FBTija kao da su dodati blago bas i visoki u odnosu na RCF

Ja nikada ne radim bez dodatnih bas binova ,uglavnom montiram 2 suba -cevka i gore jedan satelit ,dakle meni satelit radi od 100hz (rasterecen je basa)

Tako da meni je ipak pobednik testa RCF ART 325 !

Jer prednost u basu koju ima FBT mene i nedotice jer ja nosim uvek basove ,sa dodavanjem malo visokih imam satelit koji radi zvucno isto kao i FBT himaxx60 ,radi jace,malo je efikasniji tako da moze da se koristi u nuzdi i sa manjim snagasem,manji je gabaritno,laksi za nosenje,laksi za transport i jeftiniji ...

POZDRAV
neshatomic je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio neshatomic za ovaj koristan post:
Bokic (02.12.2011)

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 12:30

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije
Loading...