|
![]() |
#21 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 22.04.2009
Mjesto: Mnogo daleko
Downloads: 163
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
Ovde brate gde zivim nema sanse da sviram Sotu. Poginuo bih bez zrna baruta. Ubili bi me na licu mesta sa golim rukama.
Jos nekoliko podataka u vezi Sote. Pokojna Rada Todorovic Babic je bila udata za pevaca Milana Babica i nazalost umrla je pre nekoliko godina. Napisala je gomilu hitova 80-ih saradjujuci sa Draganom A. Nenad Jovanovic koga licno znam je snimio pesmu koliko se secam sredimo 70-ih (mozda i gresim) na singlu . Na B strani je pesma Buket belih hrizantema. Nenad je jedna od legendi cuvenog Gradskog Podruma. Tamo je pevao posle Kvake i Tome Zdravkovica. Sto se tice pesme 'Ramo Ramo' da dodam da je pesmu prvi snimio pevac iz Nisa Boban Ilic. On je snimio i pesmu 'Pastirica' (strofe rubato refren sasa) koja je bila nekad popularna. b. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Šerif
Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
![]() |
![]()
Kao muzičar ne osvrčem se na "babske" priče oko teksta, a posebice se ne osvrčem nešto što je bilo prije 200-300 godina. Šta mi znamo šta se je onda dešavalo, povijest uvijek pišu pobjednici, a mi nismo tada živjeli pa da bi vidjeli što se je desilo.
Isto, kako se je zakuvalo sve oko Šote tako je u mom kraju među starim muzičarima poznata i neki kažu da je to uopće jedna od najstarijih starohrvatskih pjesama s notnim zapisom "Vino pije Dojči Petar" koja je pronađena među varaždinskim crkvenim knjigama, a tekst je notiran da je zamislite iz 1432 g. ![]() Ide ovako Vino pije Dojči Petar - Narodna Vino pije Dojči Petar, varaždinski ban njega kune kralj Matija zemlje gospodar - X 2 Bog te ubi Dojči Petre, varaždinski ban Zapio si konja vrana zlatan buzdovan - X 2 Zapio si konja vrana, zlatan buzdovan I još tome sto dukata sve za jedan dan - X 2 Ne karaj me kralj Matija, zemlje gospodar Ne kuni me nit za konja nit za buzdovan - X 2 Ti ne piješ rujna vinca što ih pijem ja Ti ne ljubiš djevojčice što ih ljubim ja - X 2 Da ti piješ rujna vina ko što pijem ja Da ti ljubiš djevojčice što ih ljubim ja Zapio bi Budimpeštu i Varaždin grad Ovo je jedna stara prekrasna hrvatska pjesma koja je među muzičarima i povjesničarima izazvala mnogo kontraverzi. Prvo, Dojči Petar kao povijesna ličnost vjerojatno nikad nije nit postojao, nigdje nije zapisan nit je ikad igdje spominjan kao pseudonim za neku važnu povijesnu ličnost. Drugo, u vrijeme kad je pjesma nastala Hrvatskom nije vladao kralj Matija (neki su mislili na Matijaša Korvina, no onvlado dobrih 300 g prije) nego mađari, treče pjesma se svira u 7/8 ritmu koji je prema predaji izvorno makedonski ili bugarski ritam. I sad na kraju tko je tu lud a tko je tu normalan ![]() Druga verzija je da je pjesma prepjev nekakve turske osvajačke pjesme iz tadašnjeg Osmalijskog carstva i da su je vojnici iz vojne krajne prepjevali na naški. U biti da skratim ... pravu istinu neznam, ali ja ću je i dalje svejedno svirati, jer u njoj vidim pravog lolu bekriju koji se ne srami sve što ima potrošit na vino i žene ![]()
![]() Promijenjeno od kreso (08.05.2009 u 14:50 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|