|
|
Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Banovan!
|
![]() Citat:
Dragi kolega, povisilice i snizilice (kao i razresnice) na pocetku notnog linijskog sistema se stavljaju samo zato da se ne bi pisale svaki put kad se pise ton koji je povisen i nizasta vise. Na osnovu toga se ne odredjuje tonalitet vec se muzicaru i kompozitoru olaksava posao u pisanju i izvodjenju. Ako si imao dodira sa klasicnim kompozicijama za muzicku skolu, pa bio to jedan instrument u pratnji klavira ili citav orkestar znao bi da se recimo jedna kompozicija harmonski promeni par hiljada puta ako posmatramo samo jedan cetvrtinski interval u taktu...koliko puta se koristi snizilica, razresnica...mislim na ozbiljne kompozicije a ne na "Bato bre" bez ikakve namere da uvredim kompozitora. Kompozicija je u onom tonalitetu koji odgovara poslednjem harmonskom sklopu tonova, a ne onom koji pocinje...to sam naucio u osnovnoj skoli na casovima muzickog obrazovanja, pa mislim da ste svi imali tu priliku ![]() Cesto puta sam se sa starijim muzicarima (sa stazom koliko i ja imam godina) raspravljao na tu temu...nema sanse da ih ubedis, a da mu das literaturu, nece da je cita! On je, kaze svoju skolu zavrsio, a ti sine uci... Takodje znam skolovane muzicare koji ne umeju da promene tonalitet ukoliko je potrebno a ni da zapamte jednu celu pesmu ili folklornu koreografiju... milepsr zna o cemu pricam! tako da ni skolovani nisu spaseni niti u proseku bolji od neskolovanih kad je tezga u pitanju. Jedino vas mladje molim da se obrazujete na vreme... Ako neko sumnja u moju kompetentnost da ovo kazem, ispisacu biografiju koju mozete proveriti, ali nemojte napadati kolege koji su u pravu ili nisu a da to predhodno ne proverite i potkrepite sa cinjenicama! Izvinjavam se ako mi je ton bio malo ostriji recimo kao da lomim case od kristala E7 ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 02.03.2007
Downloads: 873
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 8 puta u 8 Postova
![]() |
![]()
u pravu si sto se tice teorije to nije upitno al isto tako ne mozes kad sviras u bendu mijenjati tonalitet nego zna se koji je osnovni tonalitet e sad imas razlike dal je prirodni mol,harmonijski ili dr..ovo je cisto razgovor da ne misli ovi moderatori da je neka rasprava...
znate i sami kolko puta pjevaci pogrijese pa ti kaze npr Gdur a ustvari je pjesma c mol harmonijski e sad sta da kazes npr gitaristi odakle da sviras |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
|
![]()
Dobrom gitaristi samo kazes prvi akord, ili tonalitet...po dogovoru...ili mu ne kazes nista ako ne pocinje prvi...ja bar takvog imam
![]() Sto se pevaca tice ne mozes da omanes, sviras u tonalitetu u kome pevac maksimalno doseze do recimo tenorskog F, u koliko vidis da mu je nisko ili visoko korigujes 2 gore ili dole...opet treba dobro da poznajete pesmu koju svirate i opsti tonski opseg muskog i zenskog glasa...tu opet dolazimo do cenjenih kolega pevaca, koji "neznaju te durove i molove i intonacije, on samo peva pa ga ti vataj" ili ti kaze da mu sviras u Fe-dur ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Vredan član društva
|
![]()
Ja mislim da spadam medju mladje kolege pa da nesto napisem.Zavrsio sam osnovnu muzicku,a sada idem u gimnaziju i u srednju muzicku (uporedno)
Kao prvo tonaliteti zavise od vise faktora,a to su predznaci i zadnja nota u kompoziciji. Ako npr u predznacima imamo samo fis onda je to G-dur ili e-mol.Da li je dur ili mol odredjujemo pomocu zadnje note.Zadnja nota predstavlja ime tonaliteta u 99% slucajeva. Sto se tice predznaka imamo po 7 snizilica i povisilica -povisilice su ;fis,cis,gis,dis,ais,eis i his -snizilice su :be,es,as,des,ges,ces i fes Tonalitet se odredjuje : -kod povisilica na osnovu zadnje povisilice.Npr imamo fis i cis (to je D-dur ili h-mol) i zadnja povisilica je vodjica (7. stepen) za taj tonalitet. Da li je dur ili mol odredimo pomocu zadnje note.Ako zavrsava sa h onda je mol a ako zavrsava sa d onda je dur(u ovom slucaju sa fis i cis) -kod snizilica je druga prica.Ovdja se gleda predzadnja snizilica.Npr imamo be,es i as ,onda je to ES-dur ili c-mol i opet isto da li je dur ili mol odredimo pomocu zadnje note Toliko (ukratko) o prirodnim tonalitetima.Ako nekoga zanima mogu na napisem nesto i o ostalim ljestvicama pa da upotpunimo ovu temu.Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]()
I sta je sad durska ili molska ova pjesma opet neznam kako da je nazovem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
kad nisam mogao jucer da napisem, sad cu
![]() ![]()
![]() |
Favoriti |
|
|