Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Razglasi i ozvučenja > Zvučnici

Zvučnici Ono što treba da da dobar zvuk

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 15.11.2011, 13:20   #51
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ace, nema potrebe za zakljucavanje. Rasprava je za sad konstruktivna.
Radi se o tome da obican korisnik realno veoma malo zna o teoriji akustike, zakonima fizike i kako sve to realno radi.
Zalosno je sto proizvodjaci (dakle ovde mislim na vecinu njih a ne na gorespomenuti brend) upravo to iskoristavaju kako bi korisnike doveli u zabludu.
Pogotovo sa tehnickim specifikacijama i vatazom, decibelima i potpuno pogresnim grafikonima koje realno 90% obicnih korisnika ne razume.
Bitno da su brojke nasminkane da izgledaju lepo.
A sta one znace to je sasvim druga stvar.
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio MarjanMilosevic za ovaj koristan post:
daliborkorg (20.05.2012)
Star 15.11.2011, 14:25   #52
Burli
Ovaj baš voli da kuca

Burli's Avatar

Registrovan/a dana: 18.12.2007
Downloads: 57
Rekao HVALA: 19
Zahvalili mu 22 puta u 19 Postova
Burli befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Citat:
Originalno postovano od neshatomic Pokaži Post
Price za malu decu...
Ja da sam ovo napisao na nekoj ozbiljnijoj temi(teme tipa "Da li se furate na nekog muzičara, Volite li sex i da li ga se rado sjećate" i sl. ne ubrajam u njih) jedan od moderatora(možda se i prepozna) bi već mahao kartonima kao Hauard Veb i slao opomene...
Ibro nije htio para, Ibro će vazda bit' fukara,-neki odmah počeše da blate Ibrin lik, al' samo prava raja je znala u čemu je trik: Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je "defakto" umjetnik! Svaćaš???
Burli je offline   Reply With Quote
Star 15.11.2011, 16:02   #53
neshatomic
Vredan član društva

neshatomic's Avatar

Registrovan/a dana: 19.06.2009
Downloads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 67 puta u 41 Postova
Instrumenti: Acoustic Line Seeburg , JBL SRX , Dynacord Variline , Dynacord MAdras , DANLEY sound labs
Interesi: sport,moto sport,sound & light
neshatomic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Postovani Burli ,ali to sto je bilo napisano i jeste zaista prica za malu decu,jer svako ko barem malo poznaje tu problematiku zna da to nije istina.

Ali evo molim vas primite moje izvinjenje ako sam mozda to napisao na pogresan nacin

Puno pozdrava
neshatomic je offline   Reply With Quote
Star 15.11.2011, 17:24   #54
romario
Stvarno kod kuće

romario's Avatar

Registrovan/a dana: 22.12.2004
Mjesto: Vinkovci
Godina: 53
Downloads: 1946
Uploads: 8
Rekao HVALA: 113
Zahvalili mu 111 puta u 107 Postova
Instrumenti: cantus IV
romario befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
romario pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Napisao si na pogresan nacin nesho ...

Neki se ovdje,(a i na drugim forumima ) pokušavaju predstaviti kao veliki stručnjaci i znalci ...

Mi muzičari koji sviramo godinama na velike i male sisteme
sigurno možemo reci kako nekakav razglas radi .Bolje ili lošije .

Oni koji iznajmljuju i prave,prepravljaju razglase morali bi
biti svjesni da su oni samo tehnička podrska muzičarima.

I kada pričamo o muzici i zvuku trebali bi biti tihi ...

Ali evo molim vas primite moje izvinjenje ako sam mozda ovo napisao na pogresan nacin
romario je offline   Reply With Quote
Star 15.11.2011, 19:37   #55
aleksandar72
Odomaćeni član

aleksandar72's Avatar

Registrovan/a dana: 08.05.2009
Mjesto: 50° 07´ N 8° 41´ O
Downloads: 53
Rekao HVALA: 6
Zahvalili mu 103 puta u 92 Postova
Instrumenti: ima ih vise..
Interesi: $
aleksandar72 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
aleksandar72 pošalji poruku preko MSN messengera aleksandar72 pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ipak je kolega Nesho sa zadnjim postom pokazao da je dobar decko,sto vazi i za Burlia...ja bih prihvatio izvinjenje.

"Alatke" psihofizike ili psihoakustike se upotrebljavaju i u velikim sistemima,nije ovo nista novo...jedno je sta izlazi iz zvucnika,drugo je ljudska percepcija zvuka! Ali o tome, drugi put...
Star 15.11.2011, 21:41   #56
Burli
Ovaj baš voli da kuca

Burli's Avatar

Standard

Primi izvinjenje, ali ipak ću malo da ti ga "zavučem"...

Suma sumarum, meni sistem radi odlično, na boljem radio nisam, na forumu ne pišem samo da bih nešto napisao, sve što pričam pričam iz iskustva, nisam ni prznica ni svađalica, ali opet ne mogu da dozvolim da se neko šprda na moj račun i da devalvira moj 18-ogodišnji staž u ovim estradnim vodama...
Ibro nije htio para, Ibro će vazda bit' fukara,-neki odmah počeše da blate Ibrin lik, al' samo prava raja je znala u čemu je trik: Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je "defakto" umjetnik! Svaćaš???
Star 15.11.2011, 23:07   #57
sinisa kg
Vredan član društva

sinisa kg's Avatar

Registrovan/a dana: 07.06.2010
Downloads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 18 puta u 15 Postova
sinisa kg befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Kolegu Burlija sam licno upoznao i iz naseg druzenja mogu reci da je iskusan u svom poslu i da zna da prepozna kvalitet i sto je jos bitnije onaj zvuk koji njemu odgovara i treba da bi svoju muziku(i glas)predstavio u najboljem mogucem obliku-i nesumljam da u svom sadasnjem razglasu to pronalazi-sto je dokaz kvaliteta i njega samog i razglasa-slazem se da staz u ovom poslu(sviranje i pevanje)sam po sebi donosi i mnogo razlicitih razglasa,prostorija i situacija-lepe i lose stvari koje to donosi i razne nacine savladavanja problema ili uzivanja u dobrom zvuku-slazem se i da sami muzicari i vokalni solisti imaju razvijenu svest o tome kakav ton zele da imaju od svog instrumenta ili vokala-sto treba postovati i pokusati sto vernije preneti publici bez obzira dali se to nekom svidja ili ne(to je ipak individualna stvar pojedinca) ALI se neslazem da MI koji nesviramo ili nepevamo treba da budemo tihi kada se prica o zvuku i muzici kao sto sugerise kolega Romario i da smo samo tehnicka podrska(mogao bih zakljuciti iz izjava doticnog kolege da smo u stvari samo fizicki radnici ili sl.)jer ipak kako ste vi posvetili dane i godine ucenju i vezbanju nota-tako smo i mi PROFESIONALCI u svom segmentu-zvuk i svetlo isto potrosili toliko vremena u ucenju zakona fizike,akustike i prakticnom radu na svim nivoima ozvucavanja-kao i vi na sviranju na takvim istim mestima.Meni to lici na uzrocno-posledicnu vezu jednakih jer jedni bez drugih nebi funkcionisao ovaj posao.Mislim licno da se ovde vode polemike oko kvaliteta razglasnih sistema i njihovoj prakticnoj upotrebnoj vrednosti-a tu bi obe strane trebale da iznose cinjenice i misljenja bez podcenjivanja iskustva i znanja drugih-bez obzira kog nivoa bila...Podrzavam kolegu Marjana i Nesu u objasnjenju fizickih zakona disperzija horni i nemogucnosti promene toga osim fizickim putem ali takodje naglasavam da iako je ovo ocigledan primer primene psihoakustickih efekata sa ciljem izazivanja utiska prosirenja zvucne slike kod slusaoca to nije uopste bitno-jedino je bitan rezultat njega samog i dali je korisnik zadovoljan proizvodom-u ovom slucaju jeste i kraj.Naravno da i ljudi koji su dizajnirali sve to,pravili,prepravljali ili nesto trece netreba da budu tihi jer bi u tom slucaju i muzika bila jako tiha...
Grafički Fajlovi
File Type: jpg 178.jpg (96,6 KB, 37x skinuto)
Highslide JS
sinisa kg je offline   Reply With Quote
Star 15.11.2011, 23:17   #58
aleksandar72
Odomaćeni član

aleksandar72's Avatar

Registrovan/a dana: 08.05.2009
Mjesto: 50° 07´ N 8° 41´ O
Downloads: 53
Rekao HVALA: 6
Zahvalili mu 103 puta u 92 Postova
Instrumenti: ima ih vise..
Interesi: $
aleksandar72 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
aleksandar72 pošalji poruku preko MSN messengera aleksandar72 pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

@Sinisa

"Da te nema, trebalo bi te izmisliti"

Ponosan sam na takvog prijatelja kao sto si ti Sinisa!
Nemam sta dodat...
Star 16.11.2011, 00:07   #59
Burli
Ovaj baš voli da kuca

Burli's Avatar

Standard

Amin!!!
Star 16.11.2011, 12:20   #60
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Nemam namere da dolivam ulje na vatru, samo da se uverim da su me kolege razumele. Dakle pseudo efekat ima za cilj da prevari uvo. Znaci da realnog poboljsanja ili sirenja disperzije uopste nema.
Meni je apsolutno jasno da nekim ljudima to jednostavno radi i oni su zadovoljni.
Medjutim meni licno je to prevara :-).
Takodje sam prilicno zbunjen jer kolega Burli kaze da te pritiskom Side dugmeta siri slika pokrivanja, a u specifikacijama pise da se tom opcijom (dakle ekvilajzerskim trikovima kako oni to objasnjavaju) se omogucava koriscenje dve kutije jedna pored druge. Sto znaci da bi taj efekat trebao da suzi disperziju (ili da je usmeri u stranu) a ne da je prosiri.
Onda se pitam kako efekat zna na koji stranu da usmeri disperziju, tj koja je kutija levo a koja desno.
Kako i da je ovo sto iznosim je moje misljenje bez namere da ga namecem nikome. Ko smatra da ovo sto pricam ima logike ili nema je njegovo pravo.
Onda jos par pitanja i konstatacija. Opet nevezano za sam proizvod nego generalno zapazanje principa.
Dve kutije sa disperzijom 90x40 jedna pored druge nije dobra stvar po svim standardima jer dolazi do preklapanja pokrivanaja i do nezeljenog efekta koji se zove comb-filtering.
Evo sta to ustvari predstavlja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Comb_filter
Nadam se da cete naci jezik tamo koji razumete.
Sledece, kazu u specifikacijama da se Side efekat postize kombinacojom raznih ekvilajzer efekata.
Pitanje koje proizlazi iz toga je, nece li ti silni ekvilajzeri poremetiti tonsku sliku i fazno pomestiti odnos LF i HF dela. Sad mozda su to oni i dodali fazne korekcije (verujem da jesu jer powersoft ima mocan DSP uredjaj) ali ono sto bih ja voleo da vidim je komparacijski grafikon originalnog signala i onog izmerenog sa zvucnika.
Takodje veoma sam ubedjen da ako se izmeri disperzija kutija i normalnom i "side" modu da nece biti nikakve vidljive razlike.
Samo obmana. Tj prevara :-)

Toliko od mene na ovoj temi. Nisam imao namere nikog da napadam. Ako to neko tako razume onda se izvinjavam.

I jos samo jedan komentar.
Smatram da je u celini u diskusijama ovde previse izvinjavanja ovog ili onog tipa.
Mislim da bi ipak trebalo da se dosvoli ljudima da kazu sta misle. Dopalo se to nekome ili ne. Zato se ovo i zove forum. Tj mesto gde svako moze da da svoje vidjenje i misljenje.
Treba izbegavati cinicne i uvredljive komentare svakako ali previse moderiranja dovodi do u neku ruku cenzure i kontrole sta ko kaze jer ce mozda biti banovan.
Dakle molim vas izrazavajte svoje stavove konstruktivno i bez vredjanja kako bih stvarno svako mogo da kaze sta misli, a ne da to zavija uneku nerazumljivu formu kako se neko ne bi uvredio.

Pozdrav svima
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 23:08

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije