Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Kompjuteri I Produkcija > IT Sektor

IT Sektor Sve o digitalnim tehnologijama koje ne mogaju biti usko vezane za muziku

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 24.05.2012, 20:42   #11
marko87
Vredan član društva

marko87's Avatar

Registrovan/a dana: 20.02.2012
Mjesto: Wien
Downloads: 482
Uploads: 6
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 23 puta u 23 Postova
Instrumenti: VSTi + Midi keyboard
marko87 ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Sto se tice graficke, pretpostavljam da si kupio gotovu konfiguraciju , sa najverovatnije integrisanom grafickom. Od graficke mogu da ti preporucim neku Nvidia GTX 280 sa 1 GB DDR3 rama sa 256-bit-a. Kad budes instalirao 64-bitni sistem, neces moci da verujes koliko bolje radi kompjuter. Prosto leti. Posto zivis u Austriji, a ako si u Becu javi se ako treba neka pomoc. btw. Imam ja originalan Win7 HomePremium 64-bit pa cemo smisliti nesto

Promijenjeno od marko87 (24.05.2012 u 20:47 sati)
marko87 je offline   Reply With Quote
Star 24.05.2012, 21:52   #12
yamahapassion
Moderator

yamahapassion's Avatar

Registrovan/a dana: 13.07.2008
Downloads: 5217
Uploads: 19
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 135 puta u 123 Postova
Instrumenti: Korg PA 4X 61
Interesi: muzika
yamahapassion befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

@casper: hvala za info za ovaj program, sada sam ga skinuo i vidim da je izlistao 100 cuda... Sutra kad dodjem sa posla cu detaljno pregledati sta mi se nalazi u kompu, pa cu napisati ovde.
@marko87: u pravu si, uzeo sam vec gotovu konfiguraciju u kojoj je graficka bila neka radeonova, ali je komp poceo za otprilike mesec dana da mi prosto zamrzava i nista nije pomagalo dok ne restartujem... Onda sam na nekim forumima procitao da se intel i radeon ne podnose, pa sam zamenio graficku, ali uzeo sam neku najobicniju, posto nisam hteo da trosim puno para, i tu sam napravio gresku... Sada moram da menjam, pa cu da vidim tako nesto sto si mi ti preporucio, mada bio sam u mediamarktu, i nemaju bas neki izbor nvidia grafickih... moracu pogledati malo i po drugim radnjama. A jbg druze ja sam u Vorarlberg, bas smo daleko, inace bi odma dosao da ti maznem cd
Star 24.05.2012, 22:05   #13
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od yamahapassion Pokaži Post
Onda sam na nekim forumima procitao da se intel i radeon ne podnose, pa sam zamenio graficku,
Naišao si na krivu informaciju, ili si nešto krivo shvatio. Nebitno je sada.

Od Siw-a samo očitaj info za motherboard, CPU info, memory i video. Ako ne prije, prilikom izmjene bi trebalo vidjeti vrstu i jačinu napajanja.
casper je offline   Reply With Quote
Star 25.05.2012, 15:14   #14
yamahapassion
Moderator

yamahapassion's Avatar

Standard

@casper: e, ovako... Za maticnu: Manufacturer: pegatron
Model: IMIP-GS
Version: Rev 1.xx

Za CPU: Name: Intel Core i5 PCU 650 @3.20GHz
Cpu socket: Socket 1156 LGA
Max CPU speed: 3200 MHz

Za memory: Memory type: DDR3
Installed memory: 6144 Mbytes
Available memory: 3064 Mbytes
Channels: Dual
Memory slots: 4
Za video: Video adapter: NVIDIA Geforce
Adapter DAC Type:Indegrated RAMDAC
Memory : 1024 Mbytes

Eto, to je sto sam procitao na SIW-u. Napajanje nemam pojma koje je. da li postoji neki nacin da vidis koje je napajanje bez da otvaras kuciste, ili mora da otvaram? Ako mora, javi mi pa cu otvoriti. I reci mi jos, zapala mi je za oko ova radeonova kartica koja radi na 256bita, ali se bojim da ce mi se desavati iste stvari koje su mi se desavale i sa starom karticom... Sta da radim, daj mi neki savet, ako treba jos informacija slobodno napisi, pa cu da proverim. Veliki pozdrav!

Promijenjeno od yamahapassion (25.05.2012 u 15:15 sati)
yamahapassion je offline   Reply With Quote
Star 25.05.2012, 15:25   #15
yamahapassion
Moderator

yamahapassion's Avatar

Standard

Evo, ne bilo mi tesko pa sam i kuciste otvorio, i pogledao napajanje. Firma je Fortron/source, model: ATX-300PAF. Pa dalje pise:
AC INPUT:220-240V~,4A,50Hz
MAX. DC OUTPUT: 300W
Ima jos nekih informacija, ali mislim da je ovo najvaznije.
Da li je ovo dovoljno ili treba nesto jace, ako budem menjao karticu?
Star 25.05.2012, 16:45   #16
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Standard

Ova matična je neka egzotika teška ....
Predpostavljam da se radi o HP konfiguraciji s Asusovom pločom ali ne mogu na googlu naći baš nikakve podatke o njoj. Isto tako mi ništa ne znači NVIDIA Geforce. Prepiši točno o kojem se modelu radi.

Ono što mi pada na pamet je pitanje, da li matična ima u sebi integriranu grafičku? Ako je tako, da li si je isključio u BIOS prilikom nadogradnje ove nove Nvidie? Ako nisi, onda je to mogući razlog rušenja.

Bez obzira što Fortron ima dobra napajanja, 300w će biti premalo za bilo kakvu ozbiljinu grafiku.
Star 25.05.2012, 17:51   #17
yamahapassion
Moderator

yamahapassion's Avatar

Standard

@casper: jbg ja zaboravi napisati model graficke... Nvidia geforce GT 520 sa 1024mb. Konfiguracija je bila gotova i zove se proworks ako ce ti to nesto pomoci (mada sumnjam). Tacno je da na ploci ima vec integrisana graficka koja je bila ugasena, a u original konfiguraciji je bila Ati radeon HD 5450 takodje sa 1gb. Stvar je u tome da ta prva graficka maltene nije nikada ni radila kako treba, zamrzavao je komp, i nista nije pomagalo dok ga ne restartujem... Onda sam zamenio graficku sa tom Geforce i taj problem je nestao. Stvar je u tome sto je ona slaba za bilo kakav zahtevniji gaming, pa zbog toga hocu da menjam... Da li bi u obzir dosla ta graficka koju sam pominjao (radeon HD 6850) posto ova moja sadasnja radi na 64 bita,a ova radeonova ima 256 bita. U zbog cega su uopste vazni ti bit-ovi? A za napajanje sam i mislio da ce biti preslabo tako da cu i to menjati. Znaci u kratkim crtama, preporuci mi graficku i napajanje koje bi mi bilo optimalno.
Star 25.05.2012, 18:04   #18
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@yamahapassion

'Ajmo redom. Maticna ploca koju imas je low cost ASUS (kako je casper i predpostavio) ali to nije problematicno. Problematicno je ukoliko ta tvoja ploca pripada prvoj generaciji (revision) jer je tu ASUS debelo zas..o sa SATA chipom Cougar Point 6. generacije kojem pripadaju i chipovi H67 i P67. Taj H67 se nalazi i na tvojoj ploci. Kasnije je ASUS ispravio gresku pa ako ploca pripada novijoj generaciji onda neces imati nikakvih problema. Iskreno se nadam da je tako a da li je tako to si mogao do sada vec da primjetis. Kazem do sada jer se radi o gresci koja je kao duh posto se javlja tek nakon nekih dva do tri mjeseca intenzivnog koristenja. Kao iz rubrike "vjerovali ili ne".
Maksimalna radna memorija kod te ploce je 16GB, imas cak i 2 USB 3.0 porta, a nedostaje SATA 3 sto bi bilo dobro da ima radi eventualne upotrebe ultrabrzih SSD SATA 3 diskova. Medjutim ici ce to i sa tim SATA 2 ako je disk kako valja. Napajanje je definitivno za bacanje jer 300W je jedva dovoljno za rad u leru. Za dobru graficku kojom bi mogao da bez smetnji pokrenes kompleksnije igre treba ti bar 600W a nije na odmet i 1000W i to ne bilo kakvo napajanje nego odabiraj stabilno (i skupo). Racunaj na ulaganje za napajanje 60-120 eura. Ako ti treba bas konkretan savjet u vezi sa napajanjem i to ti mogu napisati. Od njega ti zavisi, u ogromnom procentu, stabilni rad sistema (i to ti je casper ispravno savjetovao). Ako bi sa tim sistemom da radis i audio onda je moj savjet 16GB radne memorije a posto su cijene trenutno vrlo male to bi te kostalo oko 120 eura. Ovdje takodje pazi sta uzimas jer i od ovoga ti zavisi u istom procentu rad sistema. Ovdje ne smijes da stedis. Tu memoriju sto ti je sad u sistemu slobodno zaboravi jer po pravilu se u te gotove sisteme stavlja najvece smece. Ako budes uzimao memoriju onda gledaj obavezno nesto od Corsaira i to uparene module. Ici ce to i sa 8GB ali onda dva modula od po 4GB. Da bi imao Dual Modus pazi kako stavljas module na plocu. Ako se odlucis za dva modula od po 4GB onda ih stavljas u neparne slotove, znaci prvi i treci a da ti bude lakse slotovi su u dvije boje pa ubacujes module u one slotove koji su iste boje. Sto se tice graficke, zaboravi ATI u toj konfiguraciji i skoncentrisi se na nVidiju. Naravno da je 256Bita preporucljivo za zahtjevne igre. Sve to moze da se sredi da bude solidan audio i gamer setup a sva ulaganja bi se kretala oko 250 eura. Na kraju, u audio sistemu na bazi windowsa nema sta da trazi jedan antivirus program a i LAN mora da bude deaktiviran dok radis audio jer ce ti se desavati najnevjerovatnije smetnje za koje ces ti naci hiljadu drugih razloga a jedini ce biti taj LAN i antivirus program. Mislim da sam ti naveo sve sto te interesovalo a ako imas jos pitanja pisi .
tranzit je offline   Reply With Quote
Star 25.05.2012, 18:31   #19
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Standard

Količina bit-a određuje protočnost podataka. Više je bolje. Ali nije samo ta dimenzija bitna. Pored količine i vrste RAM-a koji je ugrađen u karticu, tu je i brzina i kvaliteta grafičkog procesora.
Ova Radeonka je dobar izbor. S obzirom na nju i proc treba ti kvalitetno napajanje barem 500w (Seasonic, Corsair ...).

Obrati pažnju na to da HD 6850 zauzima dva PCi slota pa ti treba mjesta na matičnoj.
I još jedna stvar. Ako je na matičnoj ugrađena Atijeva kartica, predpostavljam da su bili instalirani driveri za nju na prvom OS. Nakon što si stavio Nvidiu trebalo je napraviti deinstalaciju Ati drivera s nekim programom poput Driver cleaner-a. Tek onda napraviti instalaciju Nvidia drivera. Ponekad to stvara velike probleme. Ako je išao potpuno novi OS gore onda ovo nije bitno.
Star 25.05.2012, 18:44   #20
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Tacno casper, sve na mjestu. ATI ipak treba da izbjegne u tom okruzenju jer H67 chip se u dugim testovima pokazao kao prilicno nepodnosljiv kada je Radeon u pitanju pa zato nVidija i uvijek nVidija kada je Intel u pitanju. AMD je predestiniran za ATI, uostalom on je pod njihovim plastom pa je i optimizovan za rad sa AMD platformom. Naravno da moze ATI da radi i sa Intelovim CPU i chipovima ali... duga prica. Postoji opcija da upotrijebi dvije graficke karte jer na maticnoj postoje dva PCIe slota za grafiku jedan 16x a drugi 4x, medjutim cisti Crossfire modus nije bas moguc jer slotovi ostaju u originalnom modusu (16x i 4x) kod instalirane dvije graficke karte i ne dijele se na 8x + 8x sto je uvijek gubitak (ovo nije nista neobicno kod low cost mainboarda), pa se ne dobija ocekivani prirast performanse grafike sto znaci da je za njegovu maticnu plocu najbolje rjesenje jedna zestoka nVidija, naravno uz debelo dobro napajanje.

Promijenjeno od tranzit (25.05.2012 u 18:46 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Isključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 17:37

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije