|
|
Muzički Software Sve što Vas zanima o radu sa nekim muzičkim programom koji nema sopstveni podforum... |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#18 | |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]() Citat:
@Alexo Ti pravis pocetnicku i katastrofalnu gresku. Naime, to postavljanje dinamickih efekata na pocetku mixa u master. To ne radi nikada jer time samo "lazes" sebe i svoj sluh. Mix moras da radis bez ikakvih pomagala, to jest kompresora, maximizera (levelera) i Limitera u insertu Mastera. Na nacin na koji ti radis, od samog pocetka postavljas nezdravu polaznu situaciju. Osnovni cilj mixa je da, pored toga sto treba da bude umjetnicki dotjeran i taj da njime postignes maksimalni moguci level na Masteru (Summi). Taj master signal kod dobro odradjenog miksa, treba da ima RMS (prosjecni level signala) negdje izmedju -15 i -12dB a da mu Peakovi ne idu preko -2dB. Tek tada ali zaista tek tada, se Song salje u Projekat i tu se postavljaju Mastering efekti, kao sto su kompresori, multiband kompresori, EQ, Leveler, Limiter ... itd... Znaci u samom miksu ovi efekti nemaju sta da traze u Master insertima, oni su predvidjeni za mastering. Postoji jedno zlatno pravilo kojeg se slijepo treba drzati i to bez izuzetka. Ono sto se ne uradi u mixu kako treba, nijedan Mastering ne moze popraviti. Iz ovog razloga, posklanjaj sve iz Master kanala, dok potpuno ne zavrsis sa miksom, to jest dok ne bude potpuno zadovoljan rezultatom i dok se Master signal ne krece izmedju vrijednosti koje sam gore naveo. Tada ces imati vrlo malo posla u masteringu, sto je i najbolje sto ti se moze desiti. Eventualno nesto malo blage kompresije i sitnih ispravki EQ-om ili multiband kompresorom i na kraju (uvijek na kraju) Leveler. Taj Leveler nikako nije tu da ispravi tvoje greske u miksu, odnosno da podigne nivo ukupnog signala koji si mogao da uradis u samom miksu. On je tu da za par decibela podigne nivo signala, onih par decibela koje eventualno izgubis na nekoliko Peakova. Leveler nije tu ni da se signal "prpegla" i prilijepi za "digitalnu nulu" sve vrijeme trajanja pjesme. Sa njim moras biti veoma pazljiv i odmjeren. Sibilante ne moras i ne trebas, u Studio One 2 Professional, da popravljas multi band kompresorom, vec njegovim najnormalnijim kompresorom koji raspolaze Sidechain-om i Filterom (EQ-om) u tom Sidechainu. Tim filterom ces definisati uski frekventni opseg u kojem se nalaze Sibilanti i kompresor u tom slucaju radi kao prvoklasni Deesser. Mislim da cak imas i Preset "Deesser" u Compressoru Studio One Professional. Monitoring samo putem slusalica, ma kako dobre bile (DT770 jesu odlicne i cak referentne studio slusalice) nikada se ne radi jer uvijek postoji velika opasnost od pogresnog postavljanja zvicne slike u panorami, to jest u stereofoniji. Ovo se jednostavno mora provjeriti na normalnim monitorima. Moze ti se vrlo lako desiti da uradis miks, koji se na slusalicama pristojno cuje ali na zvucnicima je totalno promasen ili najcesce nije mono-kompatibilan. Probaj na ovaj nacin, imajuci u vidu sve sto sam napisao, da uradis jedan miks, bice ti odmah jasno sta sam svim ovim htio da ti dam do znanja. |
|
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|