|
|
Muzički Software Sve što Vas zanima o radu sa nekim muzičkim programom koji nema sopstveni podforum... |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#10 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Miks je dio procesa stvaranja umjetnickog djela, kao sto je to i aranzman. Nije svejedno da li ce recimo bubanj biti nesto izrazeniji ili ce akusticna gitara biti ta koja ce biti primarna u ritmu i uciniti ga nesto "meksim", nije svejedno da li ce se vokal gurnuti naprijed i pobiti kompletan ostatak aranzmana (kao sto je to obicaj na nasim prostorima) ili ce biti suptilno i sa puno osjecaja (citaj umjetnosti), postavljen gdje mu je i mjesto, to jest u jednom realnom, prirodnom odnosu prema ostalim instrumentima u aranzmanu.
Kako god, miks se nikako ne da odvojiti od umjetnosti i on je neraskidivi dio umjetnickog djela. Ako cemo biti bas precizni do kraja i rad producenta je umjetnost... i te kakva umjetnost. Na izvjsenom broju materijala sam radio kao producent, pa mi je sam posao veoma dobro poznat. Producent je covjek koji je u sustini, od pocetka do kraja procedure, veoma duboko i cvrsto vezan za stvaranje odredjenog umjetnickog djela. Producent je taj koji mora da odluci da li je interpretator otpjevao ili odsvirao kako treba i da li to sto je ta ili taj uradio, ima umjetnicku vrijednost i moze se dati u distribuciju. On je taj covjek koji mora sve da cuje na jednom materijalu i da pravovremeno reaguje da bi se greske ispravile. On je taj koji cak mora da pripazi na akcente pjevaca ili njegovu dikciju, on je taj koji ce eventualno ispraviti pokoju harmoniju, jer ta koju je kompozitor zamislio, ne "lezi" bas najbolje. Samim tim on je taj koji mora da ima puno, puno umjetnosti u sebi ali i ogromno opste znanje, da bi uopste bio sposoban za svoj zadatak. Ne znam koliko ljudi poznaju svu tu raspodjelu rada na jednom materijalu jer se kod nas, nazalost, posljednjih dvadesetak godina vrlo cesto desava da jedan covjek i komponuje i pise tekst i svira i pjeva i snima i miksa i masterizuje ... ama sve. Naravno da je to odmah osudjeno na propast jer taj isti mucenik ne moze biti nepristrasan u toj mjeri, da bi bio realan u posmatranju i ocjenjivanju toga sto radi. U svijetu se jos uvijek na jednom materijalu zaposli desetak ljudi od kojih je svaki strucnjak za svoju oblast. Ako se zrelo razmisli u sustini je sve umjetnost osim procesa presovanja CD-a, sto jedino spada u samu produkciju. Cak se i oprema CD-a bukleom ili slikom ili vec sta je producent zamislio, moze svrstati pod graficku umjetnost, pa i nekakav spot koji ce se pojaviti na medijima, takodje spada u umjetnost. U sustini dodjosmo do toga da se u stvaranju jednog muzickog materijala tesko sta moze okarakterisati kao nekreativno, a sve sto je kreativno je dio umjetnosti, bilo o kojoj da je rijec. Produkciju treba zamisliti kao jedan kisobran ili suncobran, koji sve vrijeme nadkriva kompletan proces stvaranja i koji je tu u svakom momentu i u na svakom koraku stvaranja jednog muzickog materijala, pa je s toga i nemoguce ostro odrediti nekakve granice izmedju "umjetnosti" i "umjetnosti produkcije". Promijenjeno od tranzit (04.03.2014 u 09:22 sati) |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post: | harepa50 (06.03.2014) |
Favoriti |
|
|