Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Roland

Roland Svirate Roland klavijature? Pitajte šta Vas zanima!

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 22.03.2011, 20:10   #1
brankocustom
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 14.10.2009
Downloads: 3
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 7 puta u 7 Postova
Instrumenti: pa2xpro, e96,gw8,Tyros3
brankocustom befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Evo pokusacu da objasnim.
Recimo da pravimo Rumbu…
1- otvorite folder “GW8”, u njemu folder “style”, pa u njemu folder “Rumba” (tu ce se na kraju naci konvertovani style)
2- U Cubase-u snimite ritam kao midi fajl. Najpre snimite dursku verziju. Morate voditi racuna o midi kanalima na kojima se nalaze trake aranzera. Ima to objasnjeno u manualu, u poglavlju “midi”…Ja cu uzeti za primer midi kanal br.10 i tu ce biti bubanj. U Cubase-u otvorite “list editor”za traku koja je usmerena na kanal 10 (midi out ch.10), to je u ovom slucaju bubanj. Tu, u list editoru ukucavate sledece podatke: a) midi cc 0 (BSB) na poziciju 1.1.1.0 b) midi cc 32 (LSB) na poziciju 1.1.1.1 c) Program change (PC) na 1.1.1.2 …. Ovaj redosled je vazan da bi kasnije “style converter” mogao da konvertuje koja boja je u pitanju. Takodje I prvi ton treba pomeriti na 1.1.1.3 …. Ne brinite, ovo su sitne podele takta, tako da se u realnom vremenu necuje kasnjenje. Ovo treba uraditi na svim trakama aranzera.
3- Kad je gotovo u cubase-u, izvozite kao midi fajl format 0 (nula) u onaj folder “Rumba” (vidi pod jedan), sa nazivom midifajla “Rumba_m” (dakle Rumba donja crta m, ovo je jako vazno!)
4- Ponovite korake pod 2 i 3 I snimite molsku varijantu (pod nazivom “Rumba_x”) I Varijantu sedmice (pod nazivom “Rumba_7”)
5- Sva tri midi fajla moraju biti format 0, imati naziv tacno kako sam napisao, I nalaziti se u istom folderu(u nasem primeru folder Rumba)
6- U Style converter se uvozi samo “Rumba_m”, a program automatski povlaci ostale(Zato je vazno da budu u istom folderu)
7- U one kvadratice se upisuje duzina u taktovima. Recimo da sam napravio Samo dve varijacije od po 4 takta, u polja za intro pisem 0(nula), Main1 pisem 4, Main 2 pisem 4, a sve ostalo 0(nula).
8- Pritisnes “Convert” I to je to… ako niste napravili neku gresku, style pod nazivom Rumba se nalazi u istoimenom folderu…ako ste napravili gresku, program ce vam ispisati sta nevalja, pazljivo procitajte, pa ispravite…

Ovo sve kod mene radi, ali promena tempa i takta ne…
brankocustom je offline   Reply With Quote
Star 22.03.2011, 20:15   #2
milan84
Drugar foruma

milan84's Avatar

Registrovan/a dana: 30.09.2006
Mjesto: Svud po malo!!
Downloads: 2902
Uploads: 2
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 8 puta u 7 Postova
Instrumenti: Klavir
milan84 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Branko jel velika razlika izmedju Gw8 i Pa2
milan84 je offline   Reply With Quote
Star 22.03.2011, 20:32   #3
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 336 puta u 312 Postova
nesaband ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@brankocustom
hvala na iscrpnom objasnjenju.
Ja to sigurno necu raditi posto to iziskuje bas bas puno vremena ali hvala ti u svakom slucaju.
Star 22.03.2011, 20:56   #4
Dusko
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 01.03.2007
Downloads: 1023
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 4 puta u 4 Postova
Dusko befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Hteo bih da se nadovezem na ovu temu i iznesem svoje iskustvo. Sve ritmove koje sam uradio za GW8, a njih je preko 90, uradio sam u Cakewalku, a zatim konvertovao u Style. Cakewalk je definitivno najlaksi program za rad sa midijem. Uzimao sam Korgove stilove ili delove iz midi fajlova i pravio ritmove. Sto se tice time signature, radio sam razlicite taktove u Intro 2, i varijacijama. U ostalim Intro-ima nisam probao da menjam takt, za sada. Posto se Intro 2 i intro 4 mogu snimiti 4 takta oni su interesantni za ubacivanje delova nekih pesama. U Cakewalku sam, npr. u 2 taktu (mislim da odatle pocinje intro 2) upisivao 8/4 takt i time dobio duplo duzi intro, da bi se opet u 12 taktu vratio na 4/4. Hocu reci, da se kod Rolanda moze menjati na ovaj nacin duzina takta, pod uslovom da su parni tipa 4, 8, 12, 16, i tako praviti uvodi pesama koji su najcesce duzine 8 taktova.
U ovom programu ne treba uopste upisivati MSB, LSB i ostalo. Dovoljno je ucitati mapu instrumenata ono sa .ins, a zatim samo odabrati instrument u odredjenu midi traku i to je sve. Tako se moze dodati i reverb po trakama. Meni se npr. dopada da dvojka prilikom sviranja sedmice pravi neki prelaz u basu, a ritam gitara da bude malo duza. To sam postizao na nacin da kopiram dvojka_m u dvojka_7, a zatim promenim u svakom taktu sablon sviranja bas gitare i ritam gitare. Time malo razbijam monotoniju ponavljanja iste fraze. Nadam se da ce i ovo biti nekome interesantno i izvinjavam se ako sam se malo udaljio od teme

Promijenjeno od Dusko (22.03.2011 u 20:57 sati)
Dusko je offline   Reply With Quote
Star 22.03.2011, 21:24   #5
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Standard

@dusko
bilo bi dobro da otvoris demo ovde na forumu da nam nesto prezentujes od tih ritmova koje si uradio posto nas ima vrlo malo koji se ozbiljno bavimo ovom klavijaturom.
pozdrav.
definitivno je taj Stile Converter jako nezgodan i nije upotrebljiv program.
Star 22.03.2011, 22:13   #6
Dusko
Početnik forumacije!

Standard

Ako se ritam za GW8 dobro pripremi u Cakewalku, pod tim podrazumevam da (po meni), 1. traka bude ritam gitara, 2. traka bass gitara, 3. traka patos, 4. se preskace, 5. traka neki drugi instrument( ja sam uglavnom stavljao bongose), 6. se preskace, 7, 8, 9, 10, opet neki drugi instrumenti(ja sam stavljao, posebno daire, fuzz cinele, dobos i bas nogu od bubnja), posle je sve lako. To se snimi kao xxxx_m, xxxx_x i xxxx_7. Otvori se Style konverter upisu se brojevi odredjenim redom i ritam je uradjen. Prednost ovoga je da svaka sledeca prepravka, ubacivanje, menjanje tonova, boja, delova, trazi mnogo manje vremena. A kada se udje u fazon, ritam se moze napraviti za kratko vreme i sto je najvaznije u isto vreme cuti, potpuno isto kako ce izaci na razglas. Time sto se "razbije" garnitura bubnjeva, na pojedine delove(ja ih delim na 5), dobijam mogucnost da za vreme svirke pojacam ili smanjim pojedine komponente, a da ne pricam kako za bas nogu uzmem jednu garnituru bubnjeva, za dobos drugu , za cinele trecu i tako dalje. Meni konverter odlicno radi posao i lako dolazim do bilo kojeg ritma koji pozelim da imam. Da dodam i ovo, ako vam se nekada bas ne svira kolo i zelite da ga cujete u terci sa lepom bass deonicom mozete ga kompletnog snimiti u jednom ritmu(v1, v2, v3, v4).I to nije sve! Mozete u duru staviti jedno kolo, u molu drugo kolo, a u sedmici trece kolo. Tako sam u dva ritma napravio 6 kola, vise iz fazona. Sto se tice demoa, planirao sam da postavim, medjutim smatram da to treba ljudski snimiti, izbalansirati, jer na kompu i razglasu ne mora biti isto. Za sada za to nemam ni vremena, ni volje. Moji ritmovi su sasvim obicni, nista posebni i pokrivaju najveci deo pesama-univerzalni i jednostavni. Posle tih 90-tak uradjenih ritmova ipak sam shvatio "da je lepota u jednostavnosti". Zato mislim da mozda i nisu posebno interesantni da se cuju. Pozdrav!
Star 22.03.2011, 22:24   #7
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Standard

ok ako tako mislis mada bi ja voleo da cujem kako ti zvuce ritmovi.Uopste mi nije vazno kako ces odsvirati desnu ruku ,pa ipak postavi nesto od tih ritmova u demo.

nece ti to oduzeti previse vremena,siguran sam.
Star 23.03.2011, 09:21   #8
brankocustom
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 14.10.2009
Downloads: 3
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 7 puta u 7 Postova
Instrumenti: pa2xpro, e96,gw8,Tyros3
brankocustom befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Vrlo je tesko objasniti kako radi sekvencer ovako kuckajuci...
"Nesabend", kako ti pravis ritmove,ako ne koristis sekvencer(nadam se da neces reci da to radis u klavijaturi
Mozda ti se moje uputstvo ucinilo komplikovano, ali u praksi nije (treba mi oko 20-ak minuta za ritam, ali dobro poznajem program)
Pitanje za kolegu koji rece da radi u Cakwalk-u:Znaci kad odaberes boju sa liste u samom sekvenceru, kasnije Stylconverter radi normalno? Ajde probaj razlicit tempo na Main 1 i main2 da li funkcionise?
Dodato:
Razlika izmedju PA2 i GW8 je ogromna u svakom smislu...neznam sta te najvise zanima....?

Promijenjeno od brankocustom (23.03.2011 u 09:23 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
brankocustom je offline   Reply With Quote
Star 23.03.2011, 10:59   #9
Dusko
Početnik forumacije!

Standard

brankocustom
Style konverter konvertuje midi fajl sa onim bojama koje sam upisao u svaku traku Cakewalka. Nebitno je koja boja, da li je ona iz GM standarda ili etno boja. Isto vazi i za bubnjeve. Znaci, nista ne pisem u traku tipa MSB, LSB, PC. To je potrebno samo ako zelim da na dve ili vise varijacija u istoj traci imam razlicite instrumente. Vise puta sam probao da menjam tempo tako sto sam razlicite brzine upisivao u Cakewalku, ali nije bilo uspesno. Zato mora na onaj stari nacin. V1 7/8, v2 dvojka ili sta vec kome treba. To mi je bilo potrebno za crnogorske pesme, Dugo te ocekujem, Zanela me svetla i slicno. I na kraju da dodam. Ovaj instrument nije los sto se tice boja, ali mislim da mu je navigacija za nase uslove rada veoma problematicna. Zato sam kupio Korg TR, jer se nikako nisam snalazio sa menjanjem ritmova i boja. Tako za sada, dok ne skupim pare za PA2. Pozdrav!
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 14:10

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije