|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Početnik forumacije!
|
![]()
Pozdrav ljudi , jel moze stvarno neko da okaci neki link dobar za prstored ?
hvala puno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 07.01.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 23
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 12 puta u 11 Postova
Instrumenti: Korg pa800
![]() |
![]()
@ibro22, meni je pravilan prstored prilicno bitan, narocito kada se sviraju zahtevnije delnice.
Ako hoces da vezbas pravilan prstored, imas na netu koliko hoces videa sa casovima klavira. Sto se tice 4-tog i 5-tog prsta - prvo se fokusiraj da razradis 4-ti prst. Njega je teze razraditi, kod 5-tog je lakse. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Od kuda sad ta teorija o 4. i 5. prstu i sto bi teze bilo "razraditi" taj 4. prst ?
@ibro22 Momak sviraj sve moguce skale sa teorijski propisanim prstoredom koliko god mozes duze i cesce i sve ce to samo od sebe da se postavi na pravo mjesto a odmah zaboravi da si ista dobro cuo o tim troprstaskim "velikim" majstorima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Drugar foruma
![]() |
![]()
Druze tranzit, anatomija coveka je kriva za to
![]() Ligamenti 4-tog prsta nisu nezavisni kao sto je slucaj kod treceg i petog prsta, nego su sastavni deo i treceg i petog prsta. Evo jedan dokaz zasto je 4-ti prst najproblematicniji: stavi saku na sto i savij prste u obliku slova C. Kad si to uradio, probaj da podignes treci prst, a da ostali prsti ostanu u pocetnom stanju. Posle toga probaj da podignes peti prst, a da ostali prsti ostanu u pocetnom stanju. I na kraju, probaj da podignes cetvrti prst, a da ostali prsti ostanu u pocetnom stanju. Koji je prst pravio najvise problema ![]() |
![]() |
![]() |
Ćlan 2 Vam se zahvalio, Alek21, za koristan post: | aamerrrr (04.01.2012), aleksandar14 (05.11.2011) |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
Nemam ni sa jednim ama bas nikakvih problema, mada moras da uzmes u obzir da sviram nekih 45 godina. Vrlo dobro mi je poznata teorija o ligamentima 4. prsta ali to je samo teorija koja u muzickoj praksi nema nikakvo znacenje. Ucenici nize muzicke skole od pocetka vjezbaju sa svih deset prstiju i svi prsti su ravnopravno tretirani. Jedan muzicar ne smije imati problema ni sa jednim prstom i motorika svih prstiju mora biti na istom nivou. Ovo nije nikakav bauk i spansko selo jer uz jednu normalnu vjezbu od 2 do 3 sata dnevno, u roku od par nedjelja ce i kod pocetnika svi prsti biti isto pokretni. Podvlacim, samo uz propisno vjezbanje. Govorim ti iz veoma dugog muzickog i pedagoskog iskustva.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Početnik forumacije!
|
![]()
Svi ste u pravu ali i niste donekle jer praksa je pokaza nesto drugo u muzickoj skoli za klavirnu harmoniku smo ucili kako da drzimo palac da ne savijamo prste lakat da prvi prst ne ide na crnu dirku i tako bla bla bla e pa sad u praksi jedan patalo na dugmetari svira sve sa tri prsta i kako to zvuci ne treba ni komentarisati al ajde nek bude sto je to dugmetara pa je sve blizu al kako Boban Prodanovic svira isto sa tri prsta i ima dugmetarski prstored sto bi mi rekli i opet onako zvuci i sta je sve napravio iza sebe tako da ni sam 100% precizan prstored ne znaci da ce dati i pravi uspeh drugim recima ako ne vezbas dzaba ti dobar prstored ali slazem se u jednom da na klavirnoj bi pored 5 prstiju dobro dosao i jos jedan pozz i sve najbolje u daljem radu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Nishki
|
![]()
Mesati dugmetaru i klavirnu oko rasporeda prstiju nama nikakvog smisla!
Raspored prstiju se pocetnicima mora pokazati.Kada se dostigne odredjena virtuoznost,onda muzicar sam unapredjuje svoj prstored. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Drugar foruma
![]() |
![]()
Postoje deonice koje se ne mogu otsvirati dobro sa tri prsta ma koliki genije i virtuoz bio muzicar - zato se uci pravilan prstored.
@tranzit, kad sam objasnavao zasto je teze razraditi cetvrti prst, naravno da nisam hteo da kazem da ostale treba zanemariti. Sa vezbanjem sve se postize, al kod 4-tog treba uloziti vise truda. Pozz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banovan!
![]() |
![]()
@kufi
Zar opet price o troprstasima. A da pitam ja tebe mozes li samo da zamislis kako bi svirao taj Boban Prodanovic (ako svira sa tri prsta) da upotrebljava svih 5 prstiju. Mnogi muzicari su ni krivi, ni duzni u nedostatku nastavnika, profesora, muzickih skola itd... bili primorani da se oslone na sebe ili na ono sto im je bilo dostupno i da od toga naprave najbolje sto mogu. Neki od njih su uspjeli ogromnim radom da nadoknade, u izvjesnoj mjeri, propusteno i dodju do visokog muzickog nivoa ali to nikako ne znaci da je bilo ispravno uciti i vjezbati na taj nacin. Dajte ne tvrdite i ne pisite stvari koje su neodrzive jer ovdje ima vrlo mladih ljudi koji su na pocetku muzicke karijere ili jos u periodu sticanja osnovnih muzickih znanja. Ne treba ih odvesti na krivi put. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 21.05.2011
Mjesto: Aleksinac
Downloads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: Klavijature i harmoniku
![]() |
![]()
Postoje dobi muzicari koji imaju veliku brzzinu i sviraju sa samo 3 prsta mada se cuje da je sve to "prljavo" dakle, najbolje ti je da vezbas sva 5 prsta, zahtevnije deonice se lakse sviraju i uvek kad skidas neku pesmu ili kolo obrati paznju na prstored, rasporedi prste onako kako tebi odgovara da bi dobio cistije trilere i vecu brzinu, ne treba ti video tutorial za to
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|