|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 19.09.2007
Downloads: 60
Uploads: 4
Rekao HVALA: 1
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]()
Pa to je smesno,mozda se sa tobom neko salio ili zezao,tamam posla da se svira sa 3 prsta,a jos smesnije da sa 4 i 5 prave trileri.Najkorisnije za svaki instrumentalac je vezbanje skale.Tu imas napisano prstomed kako bi dobio osnovu,pa tu videces da se svakako koriste svi prste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ja pravim trilere sa 4 i 5 prstom, jesam li ja smijesan?
![]() |
#3 |
White Noise
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
Jesi
![]() ![]() Bogami ni ja ne vidim neku svrhu tog posta od @coki99 ali ajd .... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Satriani
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
![]()
Pa dobro, to sto do jaja fore imam
![]() ![]()
![]() |
#5 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 17.03.2010
Mjesto: Beograd
Godina: 35
Downloads: 218
Uploads: 4
Rekao HVALA: 11
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: Yamaha PSR 3000
![]() |
![]()
To sto Amza ili ne znam ni ja ko svira sa tri prsta i ubija ne znaci da je to pravilno i dobro. Uci da sviras lestvice sa svih 10 prstiju. Sviras ih po kvinto-kvartnom krugu (C,G,D,A,E,H,Fis,Cis. to je kvintni krug, kvartni krug je : C,F,B,Es,As,Des,Ges,Ces)
Npr. C dur lestvica. C,D,E,F,G,A,H,C. prstored za desnu ruku je 1,2,3,1,2,3,4,5. Palac je br.1, mali prst 5. Za levu ruku prstored 1,2,3,4,5,1,2,3 stim sto je kod leve ruke mali prst br. 1, a palac 5. I ides redom i sviras lestvice, G,D,A,E,H ( kod H za levu ruku, prstored 2,3,4,5,2,3,4,5, desna isto ko i pre ) Kvarni krug. F lestvica (desna ruka prstored 1,2,3,4,1,2,3,4. Leva isto kao c dur) B (Desna ruka 2,1,2,3,1,2,3,4, sto se tice leve zateko sam sebe da nisam siguran kako ide ![]() Za ostale lestvice ti nisam pisao ( mislim na ove des,ges, cis ...) jer smatram da je ovo dovoljno i kad se nauci lepo lako ces posle dodati i ostale.To je neka sama osnova sa prstored. Postoje i neka pravila na primer da ne sviras jednim istim prstom dve ili vise istih nota. npr. Moras da odsviras ove note c,c,c,c Sad neces 4 puta zaredom svirati sa jedim prstom, vec ovako 1,2,1,2 ili 1,2,3,1. Naravno ako su neke spore pesme ne moras strikno da se pridrzavas mozes istim prstom da odsviras dve iste note. Sto se tice trilera. Ima ih nekoliko najcescih koji se koriste u nasoj muzici. Najpre predudar. To i nije triler vec predudar ![]() ![]() Znaci kad odsviramo Cis pa C dobijemo pred udar i to gornji. Gornji se zove prosto zato sto je prvo ton Cis pa c tj prvo 3 prst pa 2. Postoji i donji predudar. Opet cemo ga svirati na noti C. Sad umesto Cis kao kod gornjeg mi sviramo H drugim prstom pa C trecim prstom. Isto kao i kod gornjeg sto brze i ostrije bez pauze prvo H notu drugim prstom pa C trecim. To je donji predudar. Kad savladas gornji i donji predudar mozes da krenes i sa prvim trilerom. Ja cu ga nazvati triler dvojka gornji. Dvojka se zove jer je sacinjen od dva predudara. Ovo je najcesci triler u nasoj muzici. kada bi odsvirali trilel dvojku na noti C to bi izgledalo ovako C,Cis,C. Prsti 2,3,2. E sad prvi ton C sviramo kao donji predudar na ton Cis i onda se vratimo na ton C kao kad ocemo da odsviramo gornji predudar na tonu C. Znaci razlozimo ga i usporimo maksimalno. Prvo sviramo donji predudar na tonu Cis, onda se vracamo na C. Sad mogu ja da pisem i dalje ali je pitanje koliko je sve ovo razumljivo. Ipak ovo sve treba da se pokaze lepo na klavijaturi. Ako neko zeli jos neka javi pa cu ja nastaviti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Vredan član društva
|
![]()
Los ti je ovaj prstored...kako moze c dur u lijevoj ruci biti 1,2,3,4,5,1,2,3(kako ces ovo da odsviras,nemoguce je i glupo)....i sto sebi ovako komplikujes kad se zna da se mali prst u jijevoj ruci oznacava sa 5 a ne sa 1,a palac sa 1.
Znaci,prstomet za lijevu ruku c dur ide 54321321 ![]() Promijenjeno od dejantb15 (15.11.2011 u 18:51 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Početnik forumacije!
|
![]()
Pronadji na netu skale ili neku knjigu u kojoj ima toga. Kad lestvice savladas pravilno onda je tu i prstored. Sviranje sa tri prsta stvarno ne razumem, to rade osobe koje ne zele da se potrude oko vezbanja.
Skala ima previse, nisu to samo C D E F G A B. Najbitnije je vezbati umereno i sporo, sporo toliko da se sam smoris da bi imao dobre rezultate i da bi se svaki ton u trileru cuo jasno. Slazem se sa Alekom da treba malo vise poraditi na cetvrtom prstu, licno sam pre nekih 12god kada sam poceo da se bavim time imao problem sa tim prstom. Sto se tice klavijature treci i cetvrti prst mogu da preskacu palac i obrnuto tj. palac moze da ide ispod treceg i cetvrtog prsta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Vredan član društva
|
![]()
Sad mogu ja da pisem i dalje ali je pitanje koliko je sve ovo razumljivo. Ipak ovo sve treba da se pokaze lepo na klavijaturi. Ako neko zeli jos neka javi pa cu ja nastaviti.[/quote]
djukapfc Ovo si odlicno objasnio i bilo bi dobro da nastavis dalje. Ovo sa lijevom rukom sam shvatio da je greska iako nisam muzicki skolovan. Samo nastavi ako ti nije problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 07.01.2012
Mjesto: Kakanj - BIH
Downloads: 4
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Korg Pa 800
![]() |
![]()
Nekih možda 5 godina sam svirao klasiku, tako da imam sve prste razrađene. Sad sam prešao na narodnu i nije mi problem npr. neki lagani triler sa 4 i 5 prstom, ali su mi neki govorili, da 4 i 5 prst nije dovoljno razrađen za narodnu, da sviram samo sa 3 prsta. Ja ipak sviram sa svih 5. Takođe znam ljude koji razvaljuju sa desnom rukom, a lijevom samo akorde znaju svirati.
Promijenjeno od QWERT123 (08.01.2012 u 02:04 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Satriani
![]()
Cuj 4 i 5 prst nisu dovoljno razradjeni za narodnu muziku... To ko ti je rekao, odreci ga se preko malih oglasa. Svih 5 prstiju se koristi u svakom tonalitetu, to zapamtite, ja cesto koristim 4 i 5 prst i to bas za trilere pogotovo za vezane tipa odskocni - mordent 4 5 4 i 3 2 3 i razne druge kombinacije. Istina je da svako ima svoj prstored kakav mu odgovara i da se peti ne mora nikako koristiti, ali onaj ko ti govori da to ne treba ili ne moze, taj je previse lijen i nije mu se to dalo vjezbat
![]()
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|