Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Saveti za kupovinu

Saveti za kupovinu Za sve one kojima treba druga klavijatura ;)

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 27.09.2012, 10:53   #1
Alen P
Odomaćeni član

Registrovan/a dana: 18.11.2007
Mjesto: Čakovec
Downloads: 408
Uploads: 6
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 71 puta u 69 Postova
Instrumenti: Tyros 4
Interesi: Muzika, religija
Alen P befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Alen P pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Kao trenutni korisnik T2 i Gw8E javno i ODGOVORNO tvrdim da je Gw8E smeće u usporedbi sa T2 po svim mogućim stavkama. Od zavrsne obrade, upravljivosti, mogucnostima, do sounda na izlazu.
Neusporedivo.
Postovano sa mobilnog uređaja

Promijenjeno od Dell (27.09.2012 u 12:40 sati)
Alen P je offline   Reply With Quote
Star 27.09.2012, 11:21   #2
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 336 puta u 312 Postova
nesaband ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

A ja odgovorno tvrdim da ni nemas pojma sta sve moze GW8 i kako moze da zvuci.Prodaj GW8 pod hitno sto jeftinije,usreci nekog ko ce znati da ga upotrebi i da se slatko nasvira na tom smecu od klavijature.
Star 27.09.2012, 11:46   #3
Boban010
Zaludan vladika

Registrovan/a dana: 05.07.2007
Mjesto: Pirot
Godina: 53
Downloads: 417
Uploads: 29
Rekao HVALA: 62
Zahvalili mu 231 puta u 202 Postova
Boban010 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

@Branoy
Postovanje kolega,ali nisi u pravu,GW8 ima apsolutno iste sve efekte kao i G1000 cak i "nesto"(citaj mnogo) vise,ima MFX sekciju efekata,raznih kompresora itd.Cak ima i onaj Master dvopojasni ekvilajzer.Sto se pak kvaliteta zvuka tice moze apsolutno identicno(stojim iza ovoga) da zvuci kao G serija klavijatura.To znam jer sam imao Roland RA800 izvesno vreme pored GW8.Ovo za broj ritmova je tako i nikako drugacije,dakle nije vezano za performanse linkovima kao kod G1000 pa da vuce ritmove direktno sa zipa.Roland GW8 ne moze da cita ritmove direktno sa USB flasha,pa cak i ucitavanje 100 ritmova traje dosta dugo-nekih par minuta,sreca sto se ne moraju ucitavati svaki put kad se pali klavijatura.
p.s.Sustina je u tome sto ne mozes samo ubaciti isti ritam u obe i da ocekujes da to radi kako treba,jednostavno odgovarajuce boje kod GW8 nisu na istim mestima kao kod G1000.Problem(da tako kazem) predstavlja i ovo sto cu napisati kolegi pa procitaj ako te interesuje.Pozzz.....
@Laser
Kvalitetom zvuka GW8 se moze meriti sa Tyrosom 2 i ne samo sa njom nego sa mnogim klavijaturama vise klase.Vecina zvukova na GW8 ima (kako korisnici Yamahe kazu) vise Layera pa sama boja moze da zvuci drugacije sa razlicitom dinamikom.To su ako se ne varam Mega voices kod Tyrosa kojih ima samo 20-tak.Slobodno me ispravite ako gresim.Najveci problem koji sprecava GW8 da kompletno zvuci bolje od Tyrosa 2 je taj sto u arangerskom delu GW8 nema mogucnost da svakoj traci dodeli poseban efekat.Ima samo jedan Style MFX koji se moze dodeliti trakama po izboru.
I pored svega ovde ne stoji dilema koja je klavijatura zvucno ili kompletno bolja,stoji samo pitanje da li si spreman da das toliko para za Tyros!
Boban010 je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2012, 09:02   #4
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od Alen P Pokaži Post
Kao trenutni korisnik T2 i Gw8E javno i ODGOVORNO tvrdim da je Gw8E smeće u usporedbi sa T2 po svim mogućim stavkama.
Malo pretjerano ili... bolje receno, mnogo pretjerano. T2 je sigurno bolji instrument ali toliko bolji da ovaj drugi nazoves "smece" paaaa... i nije. GW8 pociva na istim soundima kao i Rolandov G70 (pa i nesto vecem i modernijem sample contentu). Znamo da se G70 pojavio nekako u isto vrijeme kad i T2 i da im je cijena bila vrlo priblizna a i vrlo ozbiljni testovi su pokazali da su instrumenti u priblizno istoj kategoriji. GW8 je skoro citavu deceniju mladji instrument koji doduse nema sve funkcije koje je imao G70 ali po pitanju sounda je sigurno savremeniji. Decenija je u audio bransi vrlo dug period. Svim ovim hcu samo da kazem da ne treba biti bas toliko iskljuciv jer sa par sitnih dodataka u obliku midi kontrolera (pedesetak eura) i GW8 nece morati bas da se sakriva od konkurencije, ne samo od T2 vec ni od ovih aktuelnih. T2 ima te SA Voices kojima je Yamaha udarala na sva zvona i "kupila" muzicare za sitne pare. SA Voices nisu nista drugo do multilayered soundi koji putem Velocity Switcha pozivaju razlicite layere. Ta tehnologija je stara koliko i sami sampleri i nije je Yamaha izmislila vec samo dala drugi naziv i "slagala" klijentelu. GW8 takodje ima veliki broj multilayered sounda ali im nije davao nikakva posebna imena, pa onda ljudi sticu pogresan utisak, odnosno nisu dovoljno informisani. T2 jeste bolji instrument ali GW8 nikako nije smece. Treba imati mjere u ocjenjivanju da se ne bi stekla totalno pogresna slika. Smecem se na primjer, s pravom mogu nazvati Casio ili Bontempi aranzeri a GW8 je za nekoliko galaksija odmakao od njih. Apelujem samo na tvoju terminologiju koja je u ovom slucaju bila i vise nego neumjesna i dezinformativna.

Bilo je u ovoj temi i nebuloznih izjava u vezi sa GW8, kao sto je, da se tvrdilo cak da je i "deda" G1000 bolji instrument. To, ne da nema veze sa istinom vec je necuvena blamaza za onog ko je to napisao jer on se, poslije takve izjave, ne moze smatrati ozbiljnim muzicarem. Porediti instrument koji je stariji skoro dvije decenije sa aktuelnim, koji ima skoro deset puta veci sample kontigent a uz to, daleko bolje DA konvertere, je vec morbidno. Vrlo cesto imam utisak da ljudi sve cesce pisu tek da bi i oni nesto rekli, pa sta kosta, da kosta.

Promijenjeno od tranzit (28.09.2012 u 09:04 sati)
tranzit je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2012, 10:49   #5
LAsER
Ovaj baš voli da kuca

LAsER's Avatar

Registrovan/a dana: 21.05.2008
Mjesto: Tuzla
Godina: 38
Downloads: 5444
Uploads: 3
Rekao HVALA: 8
Zahvalili mu 38 puta u 32 Postova
Instrumenti: Korg Pa5x
LAsER befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Rijetko ko i navede nešto konkretno, tako da ova rasprava je mogla stati i na 1 stranicu umjsto 5

Pa čak ako neko ima 2 aranžera, slobodno može snimiti sa istim postavkama demo i postaviti ovdje da se čuje ta razlika.
LAsER je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2012, 11:15   #6
tranzit
Banovan!

Standard

Bilo je do sad na forumu dosta price o GW8 i o T2 a bilo je i demo snimaka, mislim da toga ne fali.
Star 28.09.2012, 11:54   #7
LAsER
Ovaj baš voli da kuca

LAsER's Avatar

Standard

Jeste bilo, ali nije niko usnimio sa potpuno istim postavkama. Jer možda kod nekoga zvučna ili kablo nije ok, pa utiče na sound. A ovako bi mogli čuti od jednog te istog čovjeka i sa jednim te istim načinom usnimljeno 2 različite klavijature. Alen ima te 2 sprave, pa možda on to odradi?

Evo jedan primjer, gdje pokazuje da i nije patnja mijenjati solo boje ako se lijepo unaprijed pripremi po performance (tako ih zovem, korg).

Sviđa mi se i Ritam sekcija! Jedino piano, nije nešto
Bez da sada se svađate, dajte mi samo info, jel Piano na GW8 može bolje da izlazi od Pa800 RX Piano? Jer kao što sam rekao, imao sam Pa800 i nije mi se svidio Piano sound, pa da imam šta porediti!

Star 28.09.2012, 12:11   #8
tranzit
Banovan!

Standard

Nemoj na aranzerima da trazis posebno dobar klavir jer nemaju oni mjesta u ROMu za ne znam kako dobre Piano sounde. Po prirodi sounda i sampling tehnike, Piano soundi zauzimaju uvijek veliki dio ROMa jer ako se hoce imati dobar klavir onda se sampluje svaki ton na bar 5 do 6 oktava i to u nekoliko Velocity Layera a sto je najgore ne loopuje se vec se snima kompletna release faza tona (kompletni ton sve dok traje) pa jos i u stereo tehnici radi sto bolje zvucne slike rezonatora klavira i prostora u kojem je sniman. To je, sve sabrano, vrlo obiman sampling materijal a hardver instrumenti imaju knap odmjeren ROM. Uglavnom se pravi kompromis tako sto se ili ne snima svaki ton ili bez Velocity Layera (upotrebljava se Velocity to Filter umjesto toga) ili se (sto je najgora alternativa) tonovi loopuju. U najvecem broju slucajeva se cak i kombinuju ove tri alternative. Ni T2 a ni GW8 te nece Bog zna kako oduseviti svojim klavirima, kao u sustini i nijedan drugi aranzer. Sad, sta je to za tebe "bolji" klavir, to je prije svega i do tvog "ukusa" ili ispravnije receno, navike na odredjeni sound klavira.
Star 28.10.2012, 12:26   #9
kljavica
Drugar foruma

kljavica's Avatar

Registrovan/a dana: 10.02.2008
Downloads: 0
Uploads: 0
Zahvalili mu 4 puta u 4 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G7
kljavica befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

poštovani kolege,

Evo malo čitam vaša mišljenja o T2 i htio sam Vas pitati da li je puno 1500,00 EUR dati za t2 ali ova je nova, jako,jako malo svirana tek u crkvi nešto malo...ili bi trebalo to još probati spustiti?

fala unaprijed na pomoći...
kljavica je offline   Reply With Quote
Star 28.10.2012, 14:03   #10
LAsER
Ovaj baš voli da kuca

LAsER's Avatar

Standard

Nalazio sam na T2 i za 1100€ dobro očuvani. Tako da je to ipak mnogo, koliko god dobro očuvana bila. Barem ja ne bi dao za nju te pare.
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 09:22

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije