|
|
|
||||||
| Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
| Kutak za harmonikaše Pravo mesto, za pravo pitanje ;) |
![]() |
|
|
Alati tema | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 30.05.2011
Mjesto: Banja Luka
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Guerrini President Oro Champion, Korg Pa800
Interesi: konobar
![]() |
Nije, to je tako u Championke, da je plitka tipka, mislim harmonika se ne guši zbog premalo otvaranja dirke, nego ima slab zvuk jer nikad do sad nije bila uglašavana (15 godina) pa me zanima gde ima u Srbiji dobar majstor da je uradi kako treba ?
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
|
guerrini632 ! Takodje utice ako je dirka previshe plitka na jacinu tona. Klapne nedovoljno otvaraju dabi ton maximum izasho a shtimovanje i sve ostalo je drugo.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 25.08.2012
Downloads: 11
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 20 puta u 20 Postova
![]() |
Da li moze neko da objasni sta znaci ovaj termin, "uglasavanje". Citao sam i citma svakokaju literaturu o servisiranju harmonika, ali mi je ovo potpuno nepoznat pojam... jel' to isto sto i stimovanje. Ako jeste, ako je harmonika rastimovana, ona ne zvuci tiho nego "rastimovano"...
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Moderator
|
Kolega harmonikash misli na usaglashavanje-shtimovanje /na njegovim dijalektom/.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 30.05.2011
Mjesto: Banja Luka
Downloads: 0
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Guerrini President Oro Champion, Korg Pa800
Interesi: konobar
![]() |
Jedno je kad ti majstor uradi ljepo tonove znači da je svaka visina tona u svojoj intonaciji na tipkama, a sad neko kaže da može i da se kod harmonike promeni i štimung, znači da ti majstor poljepša boju tona npr. oštriji organ, harmonium, sopran, itd,... To su več različiti ukusi o kojima se ne raspravlja ali generalno gledano baš pojam " raštimovana" je sad pravi izraz za stanje moje harmonike. Kad npr. sa picolom odsviram skalu vidim da tonovi bježe iz svoje intonacije i onda jasno kad bason + piccolo = organ, i ako nisu bason i picolo u istoj visini, kad pritisnem istu tipku, čuje se raštimovan ton
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Doktor Nesa
Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 337 puta u 313 Postova
![]() |
Ako ti odgovara destinacija u Beogradu ja znam stimera koji to odlicno radi.Pazi,ne radi svaki majstor sve,ovaj je na primer dobar stimer ali je bogami i jako skup.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ovaj baš voli da kuca
|
Dobro Neso jedno pitanje,jer u zivotu ona tvoja superior2 guerini.
|
![]() |
| Favoriti |
| Alati tema | |
| Display Modes | |
|
|