|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Studijski Hardware Zvucne karte, Efekti, Analogne mixete, Digitalne mixete, Digitalni snimaci, Midi interface, Transport interface, Audio interface, Kompjuterske konfiguracije |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
6. sekretar SKOJa
Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
![]() |
![]()
Ofarbaj u plavo ili zeleno, te boje odmaraju (ali ne tamno)
A možeš i u žuto, zdravo je za bubrege ![]() Sent from my HTC One XL using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
Još nisam nista radio po pitanju svog studia. Danas sam dobio jednu ideju, a to je da izbijem ovaj zid, pregradu i da bude sve jedna prostorija. Eh sad trebam pravit jednu gluhu sobu za snimanje vokala? koje su dimenzije minimalne i evo slike kako sam to planirao. nadam se da će kolega Dino sad imati savjeta gdje sta postaviti
![]() ![]()
Ko pjeva zlo nemisli Promijenjeno od mr_eko (14.02.2014 u 21:31 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 13.12.2008
Mjesto: Bor-Timocka kajina
Downloads: 2385
Uploads: 42
Rekao HVALA: 35
Zahvalili mu 52 puta u 51 Postova
Instrumenti: nemam vise instrument
Interesi: Pecanje
![]() |
![]()
Ja bih vecu prostoriju izabrao za sam studio dok bih manje prostorije koristio za gluvu sobu i ostalo. Gledao sam odavno na Pensado's place gde taj neki lik koji se bavi zvucnom izolacijom kaze kako odbija da radi male prostorije jer one nisu pogodne za zvucnu izolaciju. Moj komsija ima istapacirana vrata.
![]() |
#4 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
@mr eko
Nije ti dobar plan jer tamo gdje imas namjeru postaviti reziju, to jest monitore, je najgore moguce mjesto koje si mogao izabrati. Tu ce biti toliko refleksija da ces jedva cuti direktni sound sa monitora. Bilo bi daleko bolje postaviti to sve na suprotni zid po sredini. Na taj nacin izbjegavas "nagomilavanje" refleksija, pogotovo onih iz najnizeg frekventnog spektra. Druga, mozda cak i bolja alternativa, bi bila postaviti taj sto po sredini vece prostorije tako da si licem okrenut prema manjoj prostoriji koja ce vjerovatno biti Recording Room. Na taj nacin bi eventalno izbjegao cak i postavljanje bass-trapova, no to bi se tek moglo reci posto se obavi sound check i mjerenje. Promijenjeno od tranzit (14.02.2014 u 22:23 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]() Citat:
![]() |
![]() |
#6 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Dimenzije Recording Rooma odredi u zavisnosti od toga sta ces snimati u njemu. Ukoliko ce biti snimanja bubnjara, moras na to vec sada misliti. Sto se materijala tice, dovoljno je da postavis gipsani zid za dobrom izolacijom, za koju postoji specijalna vuna. Ono sto je najvaznije je da unutrasnjost Recording Rooma bude sto nepravilnija, a njeni zidovi sto "meksi". Nepravilnija zato da bi izbjegao sve stojece talase, odnosno refleksije, a meksa da maksimalno umanjis level i to malo refleksija sto ostane. Ugradices namjerno razlicite izbocine i nepravilnosti po zidovima i plafonu. Pod treba da bude zastrt sto meksim i debljim tepihom ili bilo kakvom drugom podlogom. Treba posto-poto izbjeci bilo kakvu paralelnost zidova ali i plafona i poda. Radi ovoga bi trebalo na plafon ugraditi regips plocu koja ce biti pod izvjesnim uglom u odnosu na pod.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]() Citat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Odomaćeni član
|
![]()
Pozdrav uvažene kolege! @mr_eko....mislim da ti je onaj prvi plan bio bolji od ovog drugog iz jednostavnog razloga a to je, ostavio si prostor za recording room dimenzija 104x255x284 a ovamo sa druge strane si planirao da postavis desk i monitoring u "rupu" gdje ćeš imati refleksije i takve probleme da će ti prokuhati u mozgu nakon 10 minuta slušanja bilo čega na monitorima. Tu se apsolutno slažem sa @tranzit-om i ova opcija koju si zamislio neće nikako valjati. Opet to je moje mišljenje... Po sredini ovog zida od 643 i nekako ali sa time da ne pregrađuješ taj zid za recording room na tu dimenziju koju si nacrtao. U ovom slučaju se kosim sa ogromnim brojem savjeta da se oprema postavlja po dužini a ne po širini sobe mada to ne mora da znači da to mora biti tako. U mom slučaju sam se uvjerio da je zvuk drastično bolji i da je najbolja pozicija ta kada sam postavio desk i opremu po dužini sobe a iza leđa ostavio čist zid a prozor ispred sebe. Ispoštovao sam to pravilo isto kao i ono da ti monitori moraju biti u savršenom trianglu u odnosu na mjesto slušanja, monitor (ekran) u liniji sa zvučnicima, desk u visini nešto malo iznad koljena, što manji i toliki da je dovoljan samo da se smjesiti mikseta na njega a sve ostalo desno i lijevo od tebe... To su sve pravila
![]() ![]() ![]() Promijenjeno od DinO74 (16.02.2014 u 13:24 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
@Din074
Drago mi je i zadovoljstvo mi je pričati sa kolegama koji su iskusniji od mene u ovom poslu. Neznam, ništa više ne znam, sve što više čitam o akustici i muzici, čini mi se da sam sve gluplji ![]() ![]() ![]()
Ko pjeva zlo nemisli Promijenjeno od casper (17.02.2014 u 10:58 sati) Razlog: nepotreban citat cijelog teksta |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Odomaćeni član
|
![]()
@mr_eko .. Izvini što pitam ovako direktno. Koliko si planirao uložiti u prvi tretman studija ili uopšte u tretman bilo u etapama ili u kompletu? Šta imaš od materijala i koji si materijal uopšte i našao?
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|