|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Studijski Hardware Zvucne karte, Efekti, Analogne mixete, Digitalne mixete, Digitalni snimaci, Midi interface, Transport interface, Audio interface, Kompjuterske konfiguracije |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]() Citat:
![]()
![]() |
![]() |
#2 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Vrata xes sa unutrasnje strane takodje obloziti nekakvom spuzvom ili slicnim meksim materijalom. Jednostavno u Recording sobi ne smije biti ni duzih ravnih ni glatkih povrsina, to je osnovno pravilo kojim treba da se vodis. Sve ove mjere su potrebne iskljucivo iz jednog jedinog razloga, "ubijanje" ambijenta prostorije u kojoj se snima, koji ne smije "uci u mikrofon", dakle ne smije opteretiti snimak. Prozor prema reziji moze biti i stakleni jer nece nanijeti nikakvu stetu posto ce to biti jedina glatka povrsina u Recording sobi. To ne treba posebno da te brine.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
Znači , kolega Tranzit, pregradni zid je dovoljno pregradit rigps pločom+staklena vuna+ rigips ploča? jel dovololjno za recording sobe, da se nečuje ništa sa izvana. i jeli dovoljna piramidalna spužva za izolaciju recording sobe ??
Ko pjeva zlo nemisli Promijenjeno od Dell (15.02.2014 u 23:44 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Banovan!
![]() |
![]()
Dovoljno je sve sto si nabrojao, s tim da se to uradi kako treba, to jest da to uradi majstoer a ne dundjer. Sva spajanja regips ploca moraju biti potpuno zatvorena Acrylom, zatim mjesta gdje se spajaju zidovi i pod, takodje. Vuna mora biti najviseg kvaliteta jer samo ta ce biti dobar izolator u zidu od regips ploca, inace ti ne gine zidanje ciglom. Piramidalni sundjeri su naravno predvidjeni za tako nesto ali ne zaboravi na ono sto sam vec pisao, da i sami zidovi moraju u Recording sobi biti sto nepravilniji. Potpuno suprotnu situaciju ces imati kada budes radio reziju. Tamo sve, ama bas sve, mora biti potpuno simetricno i to do najsitnijih detalja, s tim da i ovdje vazi maksimalno sprijecavanje refleksija.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Naišao sam na ovaj video o pregradnom zidu, čini mi se kao dobra opcija.
http://youtu.be/Bf5syq09qa0 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banovan!
![]() |
![]()
To bi uglavnom i bilo to sto smo mu savjetovali, dakle regips ploce se kvalitetnom izolacionom vunom. Nije to nista novo, vec uobicajeni potupak kod gradnje pregradnih zidova u studiju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Pogledaj cijeli video. Stavljen je naglasak na gumene nosače na koje je postavljena mreža, a služe kao dodatno prigušenje kako površina ne bi rezonirala. Dobro rješenje, pogotovo ako se radi o većoj kvadraturi pregrade.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banovan!
![]() |
![]()
Da, da, vidio sam, naravno da je dobro rjesenje kao anti-rezonator, mada smo mi preferirali Acryl na svim tvrdim spojevima (zida sa plafonom ili podom) tako da se samim tim izbjegava prenosenje rezonancija na sam zid, pa bi ta gumena mreza bila visak, mada od viska glava ne boli kada je Recording Room u pitanju, Nikad nije previse izolacije u ovakvim slucajevima. Dinu sam sviojevremeno savjetovao da pronadje sto vise starih duseka, koji ako se poredjaju u nekakav drveni ram i prekriju platnom (radi estetike), mogu biti fenomenalna absorpcija i totalni Resonanc Killer. Ovo su samo pojedini trikovi kojima se sluze studijski radnici da bi dobili optimalne uslove za rad.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Baš tako je i prikazan video. Pored gumenih nosača postoji i razmak pregradne stjene od svih bočnih površina (4,30 - 4,45) i ispunjen je akrilom (5,40).
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|