|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Stalci Stalci za klavijature, zvučnike... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
U stojecem polozaju covjek jednostavno nema onoliko kontrole nad instrumentom (misli se ovdje na aranzer) kao u sjedecem. Znamo sta sve treba da kontrolise muzicar koji svira aranzer, pogotovo ako radi sam (k'o vuk), sto je najcesci slucaj. Odmah je otezano upotrebljavanje Expression pedale, a i ostalih pedala (start, stop, fill...) ako ih ima, pa je polozaj ruku na klavijaturi veoma neprirodan i otezava sviranje, zatim ako se ima jos jedna klavijatura, to je tek otezavajuca okolnost jer se nema pregled nad njom, na stranu sto zabole noge, a i ruke, mnogo prije nego u sjedecem polozaju. Medjutim i pored toga, bar 70% muzicara stoji dok svira aranzer, valjda da se bolje vide... sta li ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Sve je točno što si naveo, sviranje instrumenta s tipkama zahtjeva sjedeći položaj, barem kada se gleda iz ugla biomehanike.
Međutim, ako isti muzičar i pjeva, onda sjednje ima kontra efekat. Teško je pjevati na sjedečki. Večina klavijaturista stoji upravo iz tog razloga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
![]() |
![]()
Ipak je lakse pjevati sjedeci, nego svirati stojeci, ako cemo bas, "krivo sjedi a pravo govori". Ako je u pitanju neko ko je zaista dobar pjevac, to mu nece predstavljati nikakav poseban problem, a uz to, ne govori se o sjedenju na fotelji sa naslonom za noge, nego na stolicama koje su ergonomicno napravljene, bas u ovu svrhu. Te stolice su prilicno visoke, tako da to u sustini i nije daleko od stojeceg polozaja jer tijelo ima, bez malo, uspravni polozaj, aluminijumske su, sa malim naslonom, a one najkvalitetnije imaju dole i naslon za stopala, sklapaju se u dvije sekunde, a lake su za transport. U takvom polozaju pjevanje nije nikakav problem jer dijafragma nije pritisnuta, a ruke, noge i kicma su rastereceni. Veoma pametni ljudi su mislili na sve:
![]() ![]() Promijenjeno od tranzit (13.03.2014 u 02:05 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Ma naravno, to je najbolje riješenje, rekli bismo, "negdje između" da ruke sviraču budu u "good" položaju, a da dijafragma ne bude u "škripcu".
Ipak, mislim da je sve stvar situacije i atmosfere gdje se svira. Stojeći položaj omogućava muzičaru kontrolu okoline, određenu dominaciju nad publikom što je ključni faktor kada se radi o tipu svirke poput svadbe. Ako se pak svira animir glazba u nekom restoranu za ručak onda je stojeći položaj upravo kontraindiciran atmosferi. U svakom slučaju, stolčić je uvijek dobro imati uz sebe, nikad se ne zna koliko set može potrajati. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
Taman tako. Stajati desetak i vise sati i pri tom svirati i pjevati, ne daj Boze nikome. Kako i rekoh, nikada mi nije bilo jasno zasto to ljudi sebi rade, pa ne kosta ta stolica suhog zlata.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 12.01.2016
Mjesto: Valjevo
Godina: 56
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: korg PA1x
![]() |
![]() Citat:
Dodato: Nmg ja da sviram sedeći.nemqm nikakvu kontrolu.Nmg pedalu da koristim.Arr.svirku sviram stojeci Promijenjeno od pedjan (18.07.2019 u 13:20 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|