Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Ostalo > Servis klavijatura - uradi sam

Servis klavijatura - uradi sam Savjeti oko popravka, čišćenja, izmena dirki, mikroprekidača, napajanja i sl.

Alati tema Display Modes
Star 13.12.2014, 14:03   #11
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ajde da i ja kažem koju "pametnu" Moje razmišljanje o ovoj temi ide u nešto drugačijem smjeru od svega rečenog do sada.

S obzirom na to da se usporedba oslanja prvenstveno na onaj "doživljaj" koji imamo na svirci, ili kako često volimo reći, "kako izlazi na ozvučenje", mislim da je to prvi i presudan faktor koji treba uzeti u obzir. Ne možemo očekivati da dvije trosistemske kutije izrađene u prošlom stoljeću, sa premotavanim špulama i prerađivanim skretnicama u više navrata, mogu poslužiti za dobru usporedbu. Netko će reći, ovo je A-B test i ovaj faktor nije presudan. Krivo, nisu tu bitne samo zvučne kutije, već i ostale komponente u sustavu na koje sviramo. Što je lošija oprema na koju sviramo, to usporedba ima manje smisla.

Mogućnosti za obradu soundova koje imamo na raspolaganju u aranžerima ponekad mogu biti dvosjekli mač. Što je alata više, tim bolje i tu nema nikakvog spora. Drugo je pitanje da li se oni upotrebljavaju na ispravan način jer u skladu s tim dobivamo i odgovarajući rezultat. Što je više opcija za editaciju, veća je i mogućnost pogreške.

Pored ove dvije tehničke komponente, postoji i treća koja se odnosi na subjektivan odnos prema soundu. Pod ovim podrazumijevam specifičan pogled svih nas koji sviramo aranžere i očekujemo da nam novi instrument zazvuči kao onaj stari, i naravno još malo bolje. U većini slučajeva je prvi dojam upravo suprotan. Novi sound nekako pliva, nema onaj stari druk, nedostaje mu snage ... I onda krene posao poput sempliranja materijala sa starog instrumenta, forsiranja kompresora da "nadoknadi onaj zvuk" koji je imao stari instrument, krivog pristupa kod konverzije ritmova koje smo do tada koristili ... Vrlo često je kriva predodžba o soundu glavni uzrok nezadovoljstva s novim instrumentom.

Ove tri komponente se isprepleću u manjoj ili većoj mjeri i utječu na to da donosimo krivi sud. Kako nismo skloni (u)vidjeti vlastite greške i priznati ih samima sebi, tražimo krivca u lošim D/A konverterima ili inžinjerima koji nisu odradili posao kako valja.
casper je offline  
Ćlan 2 Vam se zahvalio, casper, za koristan post:
sale_band (13.12.2014), Va-7 (13.12.2014)

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 13:59

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije