|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Studijski Hardware Zvucne karte, Efekti, Analogne mixete, Digitalne mixete, Digitalni snimaci, Midi interface, Transport interface, Audio interface, Kompjuterske konfiguracije |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 16.11.2006
Downloads: 364
Uploads: 3
Rekao HVALA: 17
Zahvalili mu 13 puta u 13 Postova
![]() |
![]()
E pa onda je u redu ako to znaš.Onda znaš i također,da se sva glavna podešenja računala prave u BIOSU.Za svaku platu su pored upute šta u biosu stoji.Neznam sad na kraju ako sam uopšte razumeo šta ti baš hočeš ali ako jesam takve stvari teško če ti ko objasniti ovako preko foruma.
Kao što je več objasnio i Momo na Windows 7 verziji x86 ustvari kao što pišeš 32 Bitni neče ti pročitati više od 3GB ili možda malo više rama jer je 32 bit windows softwarsko tako napisan.Postoje neki kvazi programi,da on ispiše kao u tvome slučaju 4GB rama koliko češ ga staviti ali u stvari on ipak djeluje samo sa 3Gb. Inače za taj Cubase ustvari sasvim dovoljno ti je 3gb.Oko Cubase ne bih ti mnogo mogao pomoči jer skoro ništa ne radim sa njime pošto radim sa sasvim drugim programima.Ima ovdje muzičara koji rade sa njim pa če ti valjda netko nešto pojasniti o tome mada sumnjam,da puno jer ko što rekoh nije jednostavno preko foruma. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 06.10.2013
Downloads: 79
Uploads: 6
Rekao HVALA: 34
Zahvalili mu 60 puta u 57 Postova
![]() |
![]()
Prije svega mislim da je 4GB rama malo - to je danas dovoljno za jedan prosjecan kucni racunar.Ja ne bih isao ispod 8GB.
SSD - na njega instaliraj OS i eventualno taj Cubase sto mislis koristiti. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 23.05.2014
Mjesto: Srbija
Downloads: 5
Uploads: 0
Rekao HVALA: 28
Zahvalili mu 36 puta u 27 Postova
Instrumenti: Yamaha NP-V80, Digitech VL3D, Roland BK-9
![]() |
![]()
Ok za podešavanja Windowsa, to znam da je kompleksno objasniti i podesiti.
Znači da mogu bez problema koristiti WN7 64-bita sa Cubase 5 32-bita? Čitao sam da neki 32-bitni plug-inovi neće tako raditi i da ovo nije 100% upotrebljiva i kompatibilna kombinacija. Ja sam zato dosada radio u Sonaru X3 koji je 64-bita i na WIN7 64-bita i nisam imao problema sa kompatibilnošću, dok je moj prijatelj u Cubase ipak imao problema sa nekim 32-bita plug-inovima pod WIN7 64-bita, jednostavno nisu hteli da rade. Sada se vraćam na CUBASE, lakši mi je za rad i njega poznajem bolje. Za Sonar neću reći da je loš, ali meni je i previše komplikovan i skroz drugačiji od CUBASE-a. Teško mi je privikavati se ponovo na nešto novo. Što se kartice tiče,već sam radio sa ovom M-Audio karticom na lap-topu sa koga ovo pišem. Intel i5 sa 8 GB rama, Win7 64-bit, Sonar X3 64-bita i krckanje u snimanju ubijalo. Skinuo ja 4GB i ništa mi sporije niti lošije nije radio sistem, sve isto sa 4 i sa 8Gb Rama. Onda sam našao na forumima da Intelovi višejezgarni procesori imaju step funkcije za uštedu energije i da to stepovanje može da pravi probleme sa audio programima baš kao što sam ih ja imao. Isključim ja u BIOS-u stepovanje (S1) i izgubi se krckanje skroz, čist snimak kao suza, ali sam onda dobio ponekad neku užasnu distorziju na zahtevnijim VST instrumentima (recimo Omnisphere2). Radi normalno 15-20 min i onda počne distorzija u zvuku, skroz neupotrebljivo za rad. Možda samo zato što nisam optimizovao sistem za rad sa DAW programima, zato sada hoću da pazim kako šta instaliram. Sada mi više ovaj lap-top ne služi za audio nego za sve i svašta. Za audio stiže nova mašina. Još par pitanja: Gde i u koji folder da instaliram VSTi i ostale plug-inove odakle ću vući efekte i boje u Cubase? Da li u default Cubase folderu (C:/Steinberg/cubase/vsti...) ili na drugom HDD-u,? I na kome HDD-u da podesim folder za snimanje projekata i svih onih radnih audio fajlova koji nastaju u toku procesa snimanja, miksanja i masteringa, a pre snimanja finalnog i konačnog snimka? Hvala i pozdrav
![]() |
#4 | |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
WIN7 64 bit-a i Cubase 32 bit-a će raditi u redu.
Plug in je sasvim nešto drugo i ponekad postoje problemi u radi ako plugin nije 64bitni. Stavljati 32 bitni sistem samo zbog toga da rade svi plug inovi nema nikakvog smisla. Citat:
Optimizacija sustava se odrađuje na dvije razine. U BIOSU i tada usklađuješ hardware komponente. Ovo nema direktne veze s audio radom i bez obzira na to za koju namjenu koristiš računalo, pravilne postavke su preduvijet da komponenete rade u skladu. Za audio rad je potrebno odraditi prilagođavanja operativnog sustava, to je sasvim drugačiji i složeniji proces. Rekoh ti, trebat će ti dosta vremena i truda. "Kopaj" po stranim forumima, proučavaj, instaliraj i možda postigneš ono što ti treba. Profesionalno odrađeni audio sustavi se rade na način da se instalacijski medij prilagođava i podešava prije same instalacije. Postupak se naziva "slipstream", a najpopularniji alat u tu svrhu je nLite. Izašla je i najnovija verzija pod imenom NTlite koja podržava WIN7 do10. Inače, autor istog je "naše gore list". Plug-inove instaliraj u mapu koju želiš ali oni ne smiju biti na ovom drugom HD-u. S obzirom da imaš 250GB na SSD, projekte na kojima trenutno radiš možeš spremanti i na njega. Kada ih završiš, za backup možeš kopitati mape istih i na HD. |
|
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | SMusic studio (16.06.2015) |
![]() |
#5 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 23.05.2014
Mjesto: Srbija
Downloads: 5
Uploads: 0
Rekao HVALA: 28
Zahvalili mu 36 puta u 27 Postova
Instrumenti: Yamaha NP-V80, Digitech VL3D, Roland BK-9
![]() |
![]()
DA li uopšte ima svrhe instalirati 64-bitnu verziju WIN7 ako ću raditi isključivo sa Cubase 5 32-bitnim i ovaj računar će mi služiti isključivo i samo za to i ništa više?
Da li ću imati problema sa SSD diskom u tom slučaju? Znam da on neće dati svoje pune performanse u 32-bita, ali se nadam da će raditi bolje i brže od bilo kog mehaničkog HDD-a iako je u 32-bitnom sistemu. Što se tiče M-Audio externe kartice (interfejsa), ja sam do sada bio prezadovoljan sa njom, a vidim da je korisnici na puno foruma hvale i dalje, pa ne vidim u čemu bi bio problem da ona toliko ruši performanse celog sistema. To je samo interfejs sa kvalitetnim predpojačanjem i jako kvalitetnom A/D/A konverzijom. Drugo, BK-9 ima mogućnost povezivanja MIDI-ja preko USB kabla direktno na računar, pa ću možda, ako to bude bilo moguće, M-Audio interfejs koristiti samo za audio snimanje, a midi više ne povezivati preko M-Audio ASIO drivera, već direktno u računar.
![]() |
#6 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Uporan si ti, poprilično.
Stavi 32 bita i nemoj više zamarati sebe niti nas s tim. A kad za mjesec, dva zahtjevi porastu, kad shvatiš da je premalo RAM-a onda ćeš stavit verziju od 64 i "mirna Bosna". ![]() SSD nema nikave veze s verzijom OS-a i on će raditi isto kao i na 64 bita. Kartica je dobra upravo onoliko koliko i košta. Za tu cijenu se niti ne može nitko buniti, valjda je zbog toga i hvale. Za imalo ozbiljniji rad je nedovoljno, a ti procijeni sam. BK-9 spoji direktno na računalo, obavezno u stražnji utor i nemoj koristiti nikakve hubove ili front panele. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Iako je tema stara godinu dana, podižem ju jer sam naišao na odličan PDF koji opisuje baš ovo područje i između ostalog odgovara na neka pitanja koja postavlja autor teme.
Dokument sam stavio u download i možete ga skinuti s ovog linka. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | gogspa80 (16.02.2020) |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|