Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Yamaha

Yamaha Za one čiji su kućni ljubimci Yamaha-e...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 02.01.2016, 10:03   #1
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Ako je problematično samo područje oko ekrana dovoljna će biti mala led svjetiljka s vlastitim napajanjem, postavljena tako da ne bude usmjerena prema licu/očima.
Mogle bi pomoći i male fluorescentne naljepnice zalijepljene sa strane. Dovoljno će biti dvije sa svake strane postavljene na drugi i četvrti taster.

Mislim da ćeš s vremenom i praksom dobiti rutinu i da će aktiviranje tastera biti moguće i bez "dodatnih pomagala". Dva su momenta, prvi je taj da se oni nalaze točno na horizontalnoj poziciji željene komande koja je prikazana na ekranu. Kod Audye su oni recimo pomaknuti/rašireni po vertikali. Drugi je moment taj da njihovo pritiskanje potrebno obavljati s "vanjske" strane. Ako se isti pritisnu u sredini ili "prema unutra" u odnosu na ekran, potrebno ih je jače stisnuti i tada dolazi do težeg aktiviranja.

Moram priznati da su i meni na Tyrosu u početku stvarali problem jer su uski i osjećaj klika nije baš neki. S vremenom sam se navikao, a ponekad koristim i palac za aktiviranje.
Pored toga, ako se koriste registracije, oni su potpuno nepotrebni za live nastup pa i to umanjuje ovaj problem koji spominješ.
Grafički Fajlovi
File Type: jpg 61lsqyTld2L._SL1500_.jpg (27,2 KB, 162x skinuto)
Highslide JS
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
sxkn7 (02.01.2016)
Star 09.01.2016, 08:52   #2
sxkn7
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 03.10.2009
Downloads: 1023
Uploads: 0
Rekao HVALA: 26
Zahvalili mu 25 puta u 22 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G6, V-Synth GT, D-05, Korg T2EX, Ketron SD4, Yamaha Motif XF6, PSR-S770 i Stagepas 400
sxkn7 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard boje

evo upravo nađoh ovu sliku:
http://i.ebayimg.com/00/s/NjI3WDEwMjQ=/z/cFIAAOSwL7VWjicy/$_72.JPG

pitam se sad:
kod npr. PSR-S970 je format boja .ppi. Ali ppi je format (upakovanog) paketa boja a ne jedne pojedinačne boje. Je li to onda znači da se ne mogu na PSR-S970 stavljati pojedinačne boje putem flash-ke ? mislim na pojedinačne boje / samplovi formata tvn / uvd ali i wav / aiff. Ili je to možda moguće ali samo ako se takve pojedinačne boje prvo "importiraju" u YEM na kompjuteru pa se onda od njih napravi "paket tj. "zapakuju" se u .ppi format ?

i vidim da paketi boja za PSR-S950 imaju "prezime" .yep. Da li PSR-S970 čitaj ta format ili se .yep mora konvertovati u .ppi (ako uopšte može i eventualno s kojim kompjuterskim programom) ? hvala !

Promijenjeno od sxkn7 (09.01.2016 u 08:53 sati)
sxkn7 je offline   Reply With Quote
Star 09.01.2016, 11:52   #3
tyros2
Odomaćeni član

Registrovan/a dana: 25.10.2005
Mjesto: USA
Godina: 54
Downloads: 930
Uploads: 15
Rekao HVALA: 162
Zahvalili mu 115 puta u 109 Postova
Instrumenti: Yamaha psr A-5000
tyros2 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Moraju se importovati u YEM prvo.......

S-970 nece citati yep, I za sada neznam da postoji converter osim Yamahe koja je svoje proizvode vec konvertovala.
tyros2 je offline   Reply With Quote
Star 10.01.2016, 13:51   #4
casper
Super-Moderator

casper's Avatar

Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
casper ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Mnogo je kratica (ppi,ppf,yem,yep...) vezano uz novije modele yamahinih aranžera i to poprilično zbunjuje sve one koji se interesiraju kako, što i gdje koristiti. Pokušat ću sistematizirati pojmove kako bi neke stvari bile jasnije.

VSE pack (Voice and Style Expansion Packs)- u ovim pakiranjima se nalaze soundovi i stylovi koje trajno upisujemo u memoriju klavijature. Tkz. Expansion Pack se prodaju na yamahinom shopu, a neke možemo besplatno skinuti sa Yamahinog weba.
Ovisno o vrsti glazbe i području gdje se najčešće izvodi, packovi su nazvani i složeni kao
  • Celtic
  • Western Europe
  • South East Europe
  • Church Organ
  • Euro Dance
  • Brazilian Music Styles
  • Indian 2
  • ...
VSE packs dolaze u tri "različita oblika", ovisno o tome za koju su kategoriju klavijatura namjenjeni i na koji se način upisuju u njih. Razlikuju se po extenziji koja dolazi iz naziva packa ( *.yep, *.ppi i *.ppf )
======================
yep - (Yamaha Expansion Packs) packovi namjenjeni za "starije" modele PSR S950/750/650

ppi - (Installation File) ova datoteka je namjenjena za direktno upisivanje u modele PSR-S970/770/670 i sadrži jedan cjelokupan pack. On može biti neki od ponuđenih VSE pack ili "vlastita kompilacija" koju smo napravili pomoću ppf datoteka u aplikaciji YEM. Kada upisujemo ppi, briše se sav postojeći sadržaj koji se trenutno nalazi u klavijaturi

ppf - (Project File) ova datoteka je po sadržaju identična ppi ali je namjenjena za obradu unutar aplikacije YEM. Iz nje "izvlačimo" samo one podatke koji su nam potrebni za izradu "vlastitu kompilaciju". Dakle, iz više različitih ppf datoteka izrađujemo jednu ppi koju upisujemo u klavijaturu.
======================

YEM (Yamaha Expansion Manager) - aplikacija koja služi za obradu i pripremu sadržaja koje želimo upisati u klavijaturu. Besplatna je, možemo je skinuti s Yamahinog weba i instaliramo je na računalo. Za rad je neophodna interent konekcija i pravilan unos info broja klavijature. Kada su ispunjeni ovi uvjeti možemo je pravilno koristiti za kreiranje vlastitih materijala. U nju možemo unositi ppf datoteke, materijale od starijih modela klavijatura (UVN, UVD), SF2 i kreirati vlastite samplove koristeći aif ili wav.

Mogućnosti rada s materijalima/pack ovisi o tome u kakvom formatu se on nalazi. Tako ćemo yep i ppi upisati direktno u klavijaturu i to je sva mogućnost koja se nudi. Ako imamo ppf pack onda se otvara ono što se cijelo vrijeme spominje na ovoj temi. U YEM ćemo unijeti jedan ili više packova i birajući željene sadržaje ćemo stvarati vlastitu kompilaciju. Količinu materijala će odrediti veličina memorije u klavijaturi. Kombinacijom kupljenih/free packova i materijalom iz naših starijih modela koje smo svirali, može se složiti vlastiti pack koji trajno ostaje upisan u aranžeru.

Za sve one koji imaju starije modele Yamaha mogu koristiti dva programa koji služe da "izvuku" Stylove iz dostupnih packova. Ritmovi će "uredno svirati" i uz malu doradu mogu biti veoma iskoristivi.
Style In YEP/PPI Files
Style Extractor Application

Promijenjeno od casper (10.01.2016 u 14:46 sati)
casper je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post:
sxkn7 (10.01.2016)
Star 27.01.2016, 12:35   #5
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2008
Mjesto: SONTA-APATIN
Godina: 58
Downloads: 1135
Uploads: 35
Rekao HVALA: 290
Zahvalili mu 97 puta u 92 Postova
Instrumenti: Paolo Soprani super paoloIII,Tyros3
Interesi: HOBI PRESAO U POSAO...Pecanje...
VUNIMRAV ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Evo jedne molbe za sve poznavaoce!
Drugar mi je kupio psr s 770 (prešao sa korga ) i sada se obratio meni za pomoć.Iako ja želim i hoću da mu pomognem,moje znanje je prilično skromno i ako se tome doda da je to potpuno nova generacija....zato vas molim da mi što pre(sutra dolazi do mene) obajsnite kako da bukvalno moj set sa T3 prebacimo ni i memorišeno u njega,da li mora da se koristi taj YEM ili vceć šta?
Da li je princip podešavanja songa,styla,multi pada i njihovo memorisanje isto kao i na T3
Da li je isti pricip dodavanje vrste efekata po instrumentima kao na T3
Uostalom,potrebno mi je sve ukrtatko kako bismo što više napravili za početak i na šta da obrtimo pažnju.
Hvala unapred!!!

Promijenjeno od VUNIMRAV (27.01.2016 u 12:36 sati)
VUNIMRAV je offline   Reply With Quote
Star 27.01.2016, 21:28   #6
tyros2
Odomaćeni član

Registrovan/a dana: 25.10.2005
Mjesto: USA
Godina: 54
Downloads: 930
Uploads: 15
Rekao HVALA: 162
Zahvalili mu 115 puta u 109 Postova
Instrumenti: Yamaha psr A-5000
tyros2 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Meni se cini da bi ipak ti trebao da odes do njega .Ovo govorim posto Yem bi trebao da bude instaliran ipak u njegovom racunaru.

Da Yem treba za ubacivanje seta,s tim da sve sto je u tvom setu pravljeno od internih stvari nece se moci ubaciti u S770.

Ovo sve ostalo trebalo bi da bude isto sto si pitao...

Pozdrav
tyros2 je offline   Reply With Quote
Star 27.01.2016, 22:07   #7
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2008
Mjesto: SONTA-APATIN
Godina: 58
Downloads: 1135
Uploads: 35
Rekao HVALA: 290
Zahvalili mu 97 puta u 92 Postova
Instrumenti: Paolo Soprani super paoloIII,Tyros3
Interesi: HOBI PRESAO U POSAO...Pecanje...
VUNIMRAV ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

OK,Tyros2,ja i Casper smo se jutos "čuli" i lepo mi je rekawo "čekaj tyros2 on je najjači tu oko toga ",i evo tu si!!Hvala!Imaš li mi još šta reći na šta treba da obratim pšažnju?
VUNIMRAV je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 22:27

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije